Opinió

La República que bull

CRISI AL PARLAMENT

La primera institució del país es troba en una situació d’interinitat que, probablement, no es resoldrà fins que es dissolgui la cambra

Fa mesos que el Par­la­ment, la prin­ci­pal ins­ti­tució del país, viu immers en una fase de tensió que, malau­ra­da­ment, té com a prin­ci­pals pro­ta­go­nis­tes els par­tits inde­pen­den­tis­tes. La situ­ació actual, però, és espe­ci­al­ment greu i atípica, sense pre­ce­dents, amb una pre­si­denta sus­pesa i una vice­pre­si­denta que n’ha assu­mit les fun­ci­ons i que, si no hi ha cap sor­presa, ho farà fins al final de la legis­la­tura.

La CUP ha apres­sat Junts i Esquerra a “resol­dre el con­flicte” perquè l’actual situ­ació d’interi­ni­tat no ajuda, en parau­les d’Eulàlia Reguant, a “recu­pe­rar la cre­di­bi­li­tat” per­duda. La por­ta­veu de la CUP té raó: són els par­tits que van situar Laura Borràs en la pre­sidència del Par­la­ment els que han de diri­mir com reso­len el buit pro­vo­cat per la seva sus­pensió. Des d’ERC es reclama que Junts nomeni una subs­ti­tuta, però des de Junts ja s’ha dit, per activa i per pas­siva, que no ho faran. El dar­rer a afir­mar-ho ha estat el dipu­tat Jaume Alonso-Cue­vi­llas, que ha dei­xat anar que nome­nar una subs­ti­tuta “seria donar cober­tura i blan­que­jar una situ­ació abso­lu­ta­ment excep­ci­o­nal”. I ha asse­nya­lat direc­ta­ment Esquerra afir­mant que “ha deci­dit sus­pen­dre la pre­si­denta perquè ha vol­gut; era el par­tit que tenia la clau en la votació i l’actual soci de Junts”.

L’embo­lic te una reso­lució com­pli­cada, més tenint en compte que la pre­sidència del Par­la­ment (i, de fet, tota la mesa) s’ha con­ver­tit, des de fa temps, en un espai en què hi ha molt més a per­dre que no pas a gua­nyar. Roger Tor­rent va que­dar des­gas­tat amb el cas de Quim Torra, Laura Borràs va fer-ho amb el de Pau Juvillà i, molt pro­ba­ble­ment, qui pre­si­deixi la cam­bra quan es repren­gui l’acti­vi­tat par­la­mentària haurà de fer-ho en el cas de Lluís Puig. La justícia colla sense atu­ra­dor i els qui són al cap­da­vant de les ins­ti­tu­ci­ons es veuen obli­gats a pas­sar de l’èpica ver­bal a la dis­jun­tiva de deso­beir (amb els ris­cos que això com­porta) o pas­sar a la poste­ri­tat com un “traïdor” a la causa; una paraula que, malau­ra­da­ment, cir­cula amb abso­luta lleu­ge­resa per la selva vir­tual. Molt pro­ba­ble­ment, al dar­rere de la decisió de Junts hi hagi el desig de no “blan­que­jar una situ­ació excep­ci­o­nal”, com afirma Alonso-Cue­vi­llas; però també forma part d’aquest estira-i-arronsa, estèril i des­mo­ti­va­dor, que man­te­nen els dos prin­ci­pals par­tits del sobi­ra­nisme. Un tor­ce­braç que, si no s’atura, no només ens allu­nyarà de la inde­pendència, sinó que des­gas­tarà, de manera irre­ver­si­ble, les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons del país, començant pel Par­la­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.