Tribuna republicana
TARDOR D’ALTES TEMPERATURES
Després d’un estiu tòrrid, no sembla que el termòmetre polític aporti indicis de baixar uns graus en els propers mesos, al contrari: s’albira una tardor d’altes temperatures.
L’estiu ha estat marcat per la suspensió, a finals de juliol, de Laura Borràs com a presidenta del Parlament en aplicació de l’article 25.4 del reglament de la cambra catalana, que ha reactivat les sempre vives friccions entre Junts per Catalunya i ERC. La mesa va prendre la decisió d’apartar Borràs després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li obrís un judici oral per suposats delictes de prevaricació i falsedat documental quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. No per sabuda i prevista, la suspensió va ser menys convulsa. La presidenta de Junts per Catalunya va rebre la decisió amb indignació i va acusar els membres de la mesa d’ERC, el PSC i la CUP “d’hipòcrites” i de “diputats vestits de jutges”. Disposada a plantar batalla, Borràs no ha dimitit, i Junts ha optat per no presentar cap candidat com a segona autoritat de Catalunya, fent que la vicepresidenta, la republicana Alba Vergés, assumeixi les funcions de presidenta.
A Borràs l’aparten, però no s’aparta. L’expresidenta del Parlament, que manté el càrrec de la segona autoritat del país al seu perfil de Twitter, ha seguit amb la seva activitat. N’hem tingut bona prova aquesta setmana en l’homenatge a les víctimes del 17-A, quan es complien cinc anys dels atemptats de la Rambla i Cambrils. Borràs va ser-hi present i va saludar els manifestants que reclamaven que se sàpiga “la veritat” dels atacs del 2017. Alguns dels presents van protagonitzar un episodi lamentable en boicotejar el minut de silenci en respecte a les víctimes. El mateix dimecres, Junts es va desmarcar de l’acció i es va sumar a la condemna unànime de la resta de formacions. També Borràs, l’endemà, va admetre que la interrupció havia estat fora de lloc.
Passada l’aturada de l’agost, l’afer Borràs seguirà a l’agenda. Junts ja ha demanat al Parlament que es reconsideri la suspensió i alerten que “esgotaran tots els recorreguts administratius abans d’obrir la via judicial a Europa”. Abans de fer el salt europeu, per tant, hauran de passar pel Tribunal Constitucional.
La crisi per la suspensió de Borràs és una altra, una més, de les desavinences viscudes entre Junts i ERC des de l’inici de la que està sent una legislatura de desacords. La crisi s’afegeix a un cistell curull de topades –el vot de Lluís Puig, l’escó de Pau Juvillà, les fiances al Tribunal de Comptes, la relació amb Pedro Sánchez...–, en el qual, per damunt de tot, sobresurt la taula de diàleg. L’estratègia respecte a Madrid és el gran desacord entre els dos socis, que, malgrat compartir les cadires de l’executiu, no tenen un projecte comú per a la resolució del conflicte polític que viu Catalunya. Mentre ERC opta pel diàleg amb el govern espanyol, Junts aposta per la confrontació.
L’episodi a la presidència del Parlament ha accelerat la maquinària ja engegada per avaluar el pacte amb els republicans. Junts va encarregar al març una auditoria per sotmetre a examen l’entesa amb els d’Oriol Junqueras i, passades les vacances, n’analitzaran els resultats, amb la petició damunt la taula, encara sense data, que es faci una consulta interna perquè els afiliats es pronunciïn. El debat de política general, previst per a finals de setembre, i els possibles acords que s’hi s’assoleixin entre els socis s’han marcat com a “punt d’inflexió” per a Junts. L’aposta majoritària és mantenir l’executiu amb ERC i no fer cap moviment que pugui suposar un terrabastall, encara menys abans de les eleccions municipals de maig. Hi ha, però, partidaris del trencament, especialment després que la presidenta del Parlament fos apartada.
L’agost es confirma, doncs, com una simple pausa. La suspensió de Borràs, l’avaluació del pacte de govern i la represa de la taula de diàleg marcaran l’arrencada del curs 2022/23. I pocs dies abans que comenci, ja es preveu mogut.