Opinió

Opinió

Llibertat o benestar, un fals dilema

Voldran fer-nos creure que el preu a pagar per una millora en l’aspecte econòmic no és cap altre que la cessió d’una part important de la nostra sobirania i dels nostres drets i llibertats

No crec que sigui neces­sari endin­sar-me en una extensa expli­cació sobre la situ­ació que s’està vivint, prin­ci­pal­ment a Europa, però sí pren­dre com a punt de par­tida que la crisi pro­vo­cada, en pri­mer lloc, per una pandèmia ines­pe­rada i per a la qual no estàvem pre­pa­rats i, després, per un con­flicte geo­polític en què ens hem embran­cat inne­cessària­ment mar­carà els pròxims anys de les nos­tres vides, que no es recor­da­ran com un període feliç de la història, sinó com una època que com­por­tarà impor­tants retro­ces­sos, espe­ci­al­ment en matèria de drets i lli­ber­tats.

La situ­ació econòmica no és bona i es dete­ri­o­rarà molt més fins a por­tar-nos a uns límits no cone­guts per les actu­als gene­ra­ci­ons i per als quals, segu­ra­ment, no estem pre­pa­rats.

El pro­blema, però, no és en endin­sar-nos en una crisi d’aques­tes carac­terísti­ques sinó entrar-hi des­proveïts d’una memòria i com­prensió de la història del segle XX que ens per­meti iden­ti­fi­car qui­nes poden i han de ser les solu­ci­ons i qui­nes no ho poden ser ni ho han de ser. Enso­pe­gar dues vega­des amb la mateixa pedra és molt humà, però també absurd i devas­ta­dor.

Els cants de sirena ja han començat i no són pocs els ciu­ta­dans de la Unió Euro­pea que se’ls escol­ten; només cal veure les enques­tes a Itàlia i l’ascens del fei­xisme en aquell país per ado­nar-se de com d’atrac­ti­ves els sem­blen les solu­ci­ons popu­lis­tes i pas­sat­ge­res que pro­posa l’extrema dreta als qui no tenen eines per ana­lit­zar-les en la seva tota­li­tat.

Itàlia no està sola en aquesta deriva anti­de­mocràtica i, a més, se sent empa­rada per una Comissió Euro­pea que dista molt d’estar a l’altura de les cir­cumstàncies i que es posi­ci­ona en un entorn en què ni es veuen ni s’espe­ren líders polítics amb dots d’esta­dista per mar­car un rumb dife­rent.

Espa­nya no està lluny d’Itàlia, i les con­seqüències d’un res­sor­gi­ment de l’extrema dreta en un país sense cul­tura ni memòria democràtica poden aca­bar sent fatals en matèria no només econòmica sinó pel que fa a drets i lli­ber­tats, que serà el pri­mer que reta­lla­ran sota la falsa excusa de garan­tir-nos una eco­no­mia més sana.

Escu­dats rere la ban­dera, la pàtria i una fal·laç inter­pre­tació de la Cons­ti­tució, el pri­mer que faran els fei­xis­tes serà bus­car cul­pa­bles de la situ­ació actual, grups con­crets de res­pon­sa­bles, sense entrar en les autènti­ques cau­ses d’una crisi que no és res­pon­sa­bi­li­tat de les per­so­nes, sinó dels gover­nants i dels grups de poder que ens han arros­se­gat a un esce­nari de con­seqüències impre­dic­ti­bles però en el qual ja es pre­veu un reta­llada extrema en matèria de drets i lli­ber­tats, com si la situ­ació econòmica depengués d’aquests drets en lloc d’altres fac­tors sobre els quals no es vol actuar.

Men­tre tot això passa, els polítics que hau­rien d’estar cri­dats a vet­llar pels nos­tres interes­sos es mos­tra­ran incapaços d’ofe­rir solu­ci­ons reals a una situ­ació que els des­borda perquè per a ells pre­va­len uns interes­sos molt menys gene­rals i més pun­tu­als que els del bé comú de la soci­e­tat a la qual diuen que repre­sen­ten.

Veu­rem com, a poc a poc, els par­tits tra­di­ci­o­nals ani­ran sent des­plaçats per un dis­curs hegemònic –ben difós per molts mit­jans de comu­ni­cació– que ens farà creure que el preu a pagar per una millora en l’aspecte econòmic no és cap altre que la cessió d’una part impor­tant de la nos­tra sobi­ra­nia i dels nos­tres drets i lli­ber­tats; estem al davant del clàssic i fals dilema de lli­ber­tat o benes­tar, mal­grat que no hi ha benes­tar sense lli­ber­tat.

El pro­blema, l’autèntic pro­blema, és que aquest dis­curs ha començat a calar perquè abans fins i tot de l’evidència d’una crisi econòmica ha res­sor­git un fei­xisme que mai ha aca­bat de mar­xar en un estat que, com bé dic, si alguna cosa no té és cul­tura democràtica.

Que el fei­xisme tin­gui 52 dipu­tats en una cam­bra de 350 no és un bon símptoma, i encara menys tenint en compte que aquests dipu­tats van adqui­rir aquesta con­dició molt abans de l’inici de la crisi; ara, i diguin el que diguin les enques­tes, s’enfor­ti­ran en la mateixa pro­porció que començarem a pas­sar fred a l’hivern i que les nos­tres capa­ci­tats econòmiques es veu­ran res­trin­gi­des per una inflació amb la qual no sabrem con­viure.

A mesura que es comen­cin a sen­tir empo­de­rats i pro­te­gits i que vegin com la gent es des­es­pera, la recerca i la iden­ti­fi­cació de cul­pa­bles s’anirà fent més i més evi­dent, i no ens ha de que­dar cap dubte que un dels pri­mers grups que seran asse­nya­lats serà, en ter­mes gene­rals, el català i, més específica­ment, l’inde­pen­den­tisme, sota l’excusa de la rup­tura d’Espa­nya, com si això fos la causa d’aquesta crisi.

En defi­ni­tiva, sem­bla evi­dent que, d’una banda, ens hem de pre­pa­rar per resis­tir una crisi que no serà sen­zi­lla ni curta i que, segu­ra­ment, tindrà caràcter de sistèmica i, d’una altra, per a una nova estig­ma­tit­zació de l’inde­pen­den­tisme i la con­següent repressió que des­en­ca­de­na­ran en la mesura que els sec­tors més radi­cals vagin acon­se­guint més poder dins l’Estat, ja sigui polític o fàctic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.