Opinió

Tribuna republicana

DEL SOMNI AL GREUGE

No hi haurà solució sense la gent ni les entitats, però tampoc sense els partits ni les institucions
Deu anys després, poc queda de l’anomenada revolució dels somriures

We have a dream”, “Bye bye Spain” o “Ni pacte fis­cal, ni hòsties, inde­pendència”... Són pan­car­tes que es podien lle­gir el 2012 en la que està con­si­de­rada la pri­mera gran mobi­lit­zació del procés. El govern d’Artur Mas rei­vin­di­cava ales­ho­res el pacte fis­cal per a Cata­lu­nya, però la mobi­lit­zació de l’Onze va des­bor­dar pro­gra­mes i deman­des, va sac­se­jar el tau­lell polític i va obli­gar els par­tits a resi­tuar-se.

El 2012 arren­cava el camí cap al referèndum com a demanda assu­mida per una majo­ria. La con­vo­catòria de fa una dècada obria un cicle polític i de mobi­lit­zació al car­rer. L’any següent vin­dria la Via Cata­lana, amb una cadena humana que va recórrer Cata­lu­nya. A la gran mani­fes­tació en forma de V, el 2014, els lemes eren en favor del 9-N, que se cele­bra­ria dos mesos més tard; men­tre que a la cita de la Meri­di­ana, l’any següent, s’hi tro­ba­ven els clàssics “Fre­e­dom for Cata­lo­nia” o “No podran res davant un poble unit, ale­gre i com­ba­tiu”, de Vicent Andrés Estellés. El 2016, seria el torn de les mobi­lit­za­ci­ons des­cen­tra­lit­za­des, amb una marea recor­rent Bar­ce­lona, Lleida, Berga, Salt i Tar­ra­gona. L’any següent, en la prèvia de l’1-O, alguns sos­te­nien urnes al cos­tat de pan­car­tes recla­mant “Inde­pendència ja” i, el 2018, amb pre­sos polítics i exi­li­ats, es cla­mava lli­ber­tat. “Obrim les pre­sons” o “Us volem a casa”, deien els car­tells. Serien cri­des que es repe­ti­rien dotze mesos més tard, jun­ta­ment amb la petició als par­tits inde­pen­den­tis­tes d’anar a l’una perquè: “Sense uni­tat no ani­rem enlloc.” La del 2020 va ser una mobi­lit­zació atípica, en plena pandèmia, i tot just fa un any, se cele­brava la pri­mera després dels indults als pre­sos polítics, amb molts d’ells a la Via Laie­tana. Algu­nes de les pan­car­tes ja eren contràries a l’estratègia d’ERC al govern, amb con­sig­nes com “Prou men­ti­des amb la taula de no diàleg” o d’altres més genèriques: “Ni pac­tes ni renúncies, esteu traint al poble.” Són car­tells que han tor­nat a la cita d’aquest 2022, en què, després de la decisió del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, i la cúpula d’Esquerra de no acu­dir a la mobi­lit­zació, se n’han vist d’específics con­tra els repu­bli­cans. “Ara­gonès, no us van votar per fer una taula de ren­dició” o “No és això, polítics, no és això”, han estat alguns dels mis­sat­ges en una marxa que, tot i la con­trovèrsia, ha estat prou mul­ti­tu­dinària.

Les pan­car­tes res­se­guei­xen el que ha estat l’actu­a­li­tat política de la dar­rera dècada, en què s’ha anat deri­vant del somni al greuge. De la recla­mació i la il·lusió de l’estat pos­si­ble, pas­sant per la con­sulta del 9-N, el referèndum de l’1-O, l’exili, la presó dels diri­gents polítics, la repressió, els indults i les des­a­vi­nen­ces de les for­ces inde­pen­den­tis­tes fins a arri­bar, enguany, a la total divisió dins del movi­ment. Entre els par­tits, però també entre Esquerra i l’Assem­blea. Deu anys després, poc queda de l’ano­me­nada revo­lució dels som­riu­res. Menys fes­ti­vi­tat, igual rei­vin­di­cació, però, sobre­tot, més queixa i enfron­ta­ment.

Després d’una dècada de mobi­lit­za­ci­ons, és obli­gat fer una reflexió pro­funda. No hi haurà solució política per a Cata­lu­nya sense la gent ni les enti­tats sobi­ra­nis­tes, però tam­poc sense els par­tits ni les ins­ti­tu­ci­ons. Cada actor té un paper, difícil­ment subs­tituïble. És per això que cal recons­truir ponts i fer una anàlisi valenta de la situ­ació que s’allu­nyi de la pro­posta fàcil, però també del qui-dia-passa-any-empeny en què el PSOE ha situat la nego­ci­ació amb Cata­lu­nya. Difícil­ment es pro­cla­marà la inde­pendència el segon semes­tre del 2023, com reclama l’ANC, ni es “cul­mi­narà el man­dat de l’1-O” en el curt ter­mini, com dema­nen sec­tors de Junts, però igual­ment com­plex sem­bla albi­rar, a hores d’ara, resul­tats visi­bles de la taula de diàleg entre el govern espa­nyol i ERC. Mal­grat que els ges­tos que hem vist aquesta set­mana són poc espe­rançadors, s’imposa la cons­trucció d’una nova estratègia con­junta per sor­tir de l’actual atzu­cac. El con­trari és abo­nar el ter­reny a les pan­car­tes d’enguany i al que supo­sen: la divisió de l’inde­pen­den­tisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor