Opinió

Tribuna republicana

EL PSOE COM A OBSTACLE FEMINISTA

La llei pot comportar reforçar la visió sexista sobre la sexualitat femenina en què la seguretat, i no el gaudi, és allò important
El PSOE prefereix estigmatitzar les prostitutes a cop de Codi Penal abans que fer polítiques socials

L’Estat espa­nyol ja dis­posa d’una llei sobre violència sexual. A par­tir d’ara, les vio­la­ci­ons múlti­ples o els femi­ni­ci­dis amb moti­vació sexual, com el de Diana Quer, seran con­si­de­rats violència mas­clista, igual que l’asset­ja­ment al car­rer, la muti­lació geni­tal feme­nina i els matri­mo­nis forçosos. També es modi­fica el Codi Penal perquè deixi de dis­tin­gir entre abús i vio­lació, a fi d’evi­tar sentències com les de la manada, en què els vio­la­dors van ser con­dem­nats per abús perquè, segons els jut­ges, no els havia cal­gut emprar la violència per inti­mi­dar la noia.

La legis­lació cata­lana ja recull el que ara legisla l’espa­nyola. Va més enllà en certs punts, com en la pro­tecció explícita de les dones trans. Amb tot, la llei espa­nyola serà bene­fi­ci­osa en la mesura que Espa­nya té unes com­petències per abor­dar la violència mas­clista que Cata­lu­nya, malau­ra­da­ment, no té. Per exem­ple, en la modi­fi­cació del Codi Penal o en afers exte­ri­ors. Això últim és relle­vant en la pre­venció de matri­mo­nis forçosos i muti­la­ci­ons geni­tals.

Mal­grat que és una llei que dicta mesu­res de pre­venció i actu­ació con­tra la violència sexual, s’ha ano­me­nat de garan­tia inte­gral de la lli­ber­tat sexual. La llei, doncs, equi­para lli­ber­tat sexual amb absència de violència, quan en rea­li­tat l’absència de violència és un pre­re­qui­sit per a la lli­ber­tat sexual. Això pot com­por­tar reforçar la visió sexista sobre la sexu­a­li­tat feme­nina, en què la segu­re­tat, i no el gaudi, és allò impor­tant, cosa que no passa amb la dels homes, en què el plaer és el cen­tre. Per evi­tar-ho, hau­ria estat millor ampliar la llei de violència de gènere del 2004 perquè inclogués les violències sexu­als, tal com fa la llei cata­lana con­tra les violències mas­clis­tes, que s’amplia a mesura que se’n tipi­fi­quen de noves, com va pas­sar el 2020.

A la llei espa­nyola es nota la mà del PSOE i l’aqui­escència de Pode­mos amb el seu soci de govern. Per exem­ple, en la qua­li­fi­cació de dones pros­tituïdes, sense dis­tin­gir entre les que han patit tràfic i les que s’hi dedi­quen per decisió pròpia. En una llei con­tra la violència sexual, és lògic incloure el tràfic de per­so­nes amb fina­li­tats d’explo­tació sexual, com fa la cata­lana, però equi­pa­rar-lo amb la pros­ti­tució, de manera que es negui l’agència i els drets labo­rals a les pros­ti­tu­tes, és con­tra­pro­du­ent. Si les tre­ba­lla­do­res sexu­als tenen drets labo­rals i són reco­ne­gu­des com els sub­jec­tes autònoms que són, tenen més poder per fer-se valer davant dels cli­ents i defen­sar-se de pràcti­ques sexu­als que no volen.

El PSOE tam­poc està dis­po­sat a abo­lir la llei d’estran­ge­ria, una de les prin­ci­pals raons que por­ten les dones a optar pel tre­ball sexual. En canvi, pro­posa refor­mar el Codi Penal per per­se­guir el pro­xe­ne­tisme no coac­tiu, mul­tar els cli­ents i recu­pe­rar la figura de la ter­ce­ria loca­tiva, que cas­tiga els pro­pi­e­ta­ris de locals on s’exer­ceix la pros­ti­tució, encara que les tre­ba­lla­do­res sexu­als hi esti­guin d’acord. El dar­rer punt té el risc de forçar-les a tre­ba­llar en llocs clan­des­tins, on esti­guin més aïlla­des en cas que neces­si­tin suport, i de com­pro­me­tre el dret a l’habi­tatge de les pros­ti­tu­tes que tre­ba­llen al seu pis, si aquest és de llo­guer. El PSOE, doncs, pre­fe­reix estig­ma­tit­zar les pros­ti­tu­tes a cop de Codi Penal abans que fer polítiques soci­als, econòmiques i labo­rals que erra­di­quin el tre­ball sexual. Les crítiques són com­par­ti­des pel col·lec­tiu Voces Femi­nis­tas, for­mat per juris­tes, acti­vis­tes i tre­ba­lla­do­res sexu­als, així com per ERC, Junts per Cata­lu­nya, CUP, En Comú Podem, Bildu i el PNB. Una part de Pode­mos sem­bla més favo­ra­ble als soci­a­lis­tes.

Fa temps que les soci­a­lis­tes, que van ser clau en la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació del femi­nisme a Espa­nya, aglu­ti­nen les visi­ons femi­nis­tes més extre­mis­tes contràries als drets de les per­so­nes trans i no binàries, i al tre­ball sexual i la por­no­gra­fia. Les seves posi­ci­ons són un greu pro­blema per a l’avenç dels femi­nis­mes a Espa­nya. També a Cata­lu­nya. Tot i que aquí els debats són més inclu­sius, els gru­pus­cles cata­lans trànsfobs i abo­li­ci­o­nis­tes extre­mis­tes, mal­grat el cordó sani­tari que se’ls aplica, cada vegada se sen­ten més valents per escam­par odi, de manera que entor­pei­xen molts debats neces­sa­ris.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.