Opinió

Opinió

Gonzalo Boye

La gran batalla

Tot el que ha passat fins ara a Catalunya i el que s’ha fet en contra de l’independentisme català es basa en una interpretació antidemocràtica del dret
Les sentències dels grans tribunals europeus cal saber llegir-les sense que les banderes ens ennuvolin la vista
El que reclamem el 24 de novembre és que el Parlament Europeu no va defensar la immunitat de dues persones que segons el TGUE eren diputats
Aquí la cosa no va només d’una concreta minoria nacional sinó, sobretot, de democràcia

Des que s’ha sabut que els dies 24 i 25 de novem­bre tin­drem dues vis­tes orals al Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea (TGUE) per dues deman­des d’anul·lació que vam pre­sen­tar en con­tra de diver­ses deci­si­ons del Par­la­ment Euro­peu, no són poques les pre­gun­tes que se’ns han anat plan­te­jant i, sense des­ve­lar aquells aspec­tes que ens reser­va­rem per expo­sar-los davant el TGUE, m’agra­da­ria donar algu­nes pin­ze­lla­des sobre el que està real­ment en joc en aquests pro­ce­di­ments i vis­tes.

La pri­mera de les vis­tes orals, la del dia 24 de novem­bre a par­tir de les 14.00 hores, es cor­res­pon amb la demanda d’anul·lació que vam pre­sen­tar el 20 de febrer del 2020 en con­tra de la decisió de l’ales­ho­res pre­si­dent de Par­la­ment Euro­peu de 10 de desem­bre del 2019 per la qual es va negar a obrir el pro­ce­di­ment de defensa de la immu­ni­tat dels euro­di­pu­tats Puig­de­mont i Comín sol·lici­tada el 10 d’octu­bre del 2019.

Des­co­nei­xem quin serà el pro­nun­ci­a­ment del TGUE res­pecte a una demanda que, tot i ser impor­tant, ha que­dat superada per les matei­xes deci­si­ons, pri­mer, del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) de 19 i 20 de desem­bre del 2019, i després con­di­ci­o­nada per la sentència del mateix TGUE de 6 de juliol del 2022.

Aquesta sentència, pen­dent d’un recurs que hi vam inter­po­sar, va esta­blir clara­ment que:

“90. Tenint en compte això, en el cas que ens ocupa, pro­ce­deix con­si­de­rar que els deman­dants, els noms dels quals figu­ra­ven en la pro­cla­mació de 13 de juny del 2019, van adqui­rir la con­dició de dipu­tat euro­peu en aque­lla data i gau­dien en con­seqüència, per aquest sim­ple fet, de la immu­ni­tat pre­vista en l’arti­cle 9, paràgraf segon, del pro­to­col núm. 7. Per la resta, aquest punt ja és pacífic entre les parts.

91. Així mateix, de la juris­prudència citada als apar­tats 86 i 87 de la pre­sent sentència en resulta que l’adqui­sició pels deman­dants de la con­dició de dipu­tat euro­peu i, en con­seqüència, de la immu­ni­tat pre­vista a l’arti­cle 9, paràgraf segon, del pro­to­col núm. 7 que s’asso­cia a l’esmen­tada con­dició deriva exclu­si­va­ment de la pro­cla­mació de 13 de juny del 2019 i, per tant, no podia ser qüesti­o­nada ni per l’expre­si­dent del Par­la­ment ni pel mateix Par­la­ment.”

El tri­om­fa­lisme amb què va ser rebuda la sentència, de 6 de juliol en què se’ns deses­ti­mava la demanda pel naci­o­na­lisme espa­nyol més ranci els va impe­dir veure el que deien, clara­ment, aquests dos paràgrafs i altres paràgrafs relle­vants i, per tant, el que recla­ma­rem el pro­per 24 de novem­bre és que el Par­la­ment Euro­peu no va defen­sar la immu­ni­tat de dues per­so­nes a qui el mateix TGUE con­si­dera que tenien la con­dició de dipu­tats des del 13 de juny del 2019 i, per tant, immu­ni­tat digna de ser defen­sada.

En la vista del dia 25 (que se cele­brarà des de les 9.30 hores) la cosa va del supli­ca­tori i de com es va arri­bar a una votació que, al final, va ser molt més ajus­tada del que espe­rava el naci­o­na­lisme espa­nyol.

No serà una vista ràpida ni sen­zi­lla. De fet, la pre­visió és que esti­guem tot el dia a la sala al·legant, deba­tent, con­tes­tant les pre­gun­tes del Tri­bu­nal i inten­tant res­pon­dre aquells plan­te­ja­ments que, sobre la marxa, vagin fent les repre­sen­ta­ci­ons del Par­la­ment Euro­peu i del Regne d’Espa­nya.

En aquesta demanda, com no podia ser d’una altra manera, hem obert un ven­tall de vuit al·lega­ci­ons dife­rents que pas­sen per recla­mar la falta de moti­vació de la decisió en diver­sos aspec­tes, la falta de norma habi­li­tant de l’òrgan sol·lici­tant del supli­ca­tori (com­petència), falta d’impar­ci­a­li­tat tant del comitè d’afers legals del Par­la­ment (específica­ment el seu pre­si­dent Adrián Vázquez) com del mateix ponent de les tres reso­lu­ci­ons, la vul­ne­ració del dret a ser escol­tats amb relació a una sèrie de vio­la­ci­ons de drets fona­men­tals, la vul­ne­ració del prin­cipi de bona admi­nis­tració en diver­sos aspec­tes així com del prin­cipi d’igual­tat.

Hi haurà molt a dis­cu­tir i, tot ple­gat, a par­tir d’un ele­ment base: si hi va haver o no una falta d’impar­ci­a­li­tat del pre­si­dent del comitè d’afers legals del Par­la­ment i del ponent de les tres reso­lu­ci­ons, tema que ha estat essen­cial en la decisió adop­tada pel vice­pre­si­dent del TJUE el pas­sat 22 de maig en què ens va esti­mar el recurs de cas­sació inter­po­sat amb relació a les mesu­res cau­te­lars sol·lici­ta­des després de ser adop­tat el supli­ca­tori i acor­dat l’aixe­ca­ment par­cial de la immu­ni­tat.

En la reso­lució, el vice­pre­si­dent del TJUE va dei­xar clar que:

“199. D’acord amb aquest prin­cipi, incum­beix a les ins­ti­tu­ci­ons, als òrgans i als orga­nis­mes de la Unió com­plir el requi­sit d’impar­ci­a­li­tat en les seves dues ves­sants, que són, d’una banda, la impar­ci­a­li­tat sub­jec­tiva, en vir­tut de la qual cap dels mem­bres de la ins­ti­tució interes­sada ha de pren­dre par­tit ni tenir pre­ju­di­cis per­so­nals, i, de l’altra, la impar­ci­a­li­tat objec­tiva, de con­for­mi­tat amb la qual la refe­rida ins­ti­tució ha d’ofe­rir garan­ties sufi­ci­ents per des­car­tar qual­se­vol dubte legítim sobre un pos­si­ble pre­ju­dici.

200. En el cas que ens ocupa, els com­por­ta­ments del ponent i del vice­pre­si­dent de la comissió JURI a què es refe­rei­xen els recur­rents poden, a pri­mera vista, mani­fes­tar una presa de par­tit o un pre­ju­dici per­so­nal des­fa­vo­ra­ble envers els recur­rents.”

Un cop més, sem­bla evi­dent que les sentències dels grans tri­bu­nals euro­peus cal saber lle­gir-les sense que les ban­de­res ens ennu­vo­lin la vista.

Expo­sant-ho a grans trets, aquest el marc en què ens mou­rem a Luxem­burg els dies 24 i 25 de novem­bre; no sabem què deci­di­ran ni tam­poc quan ho faran, sim­ple­ment en podem tenir esti­ma­ci­ons fun­da­des.

Ens tro­bem amb un litigi estratègic únic, plan­te­jat dins del marc de la Unió Euro­pea, basat exclu­si­va­ment en dret euro­peu i que afecta una con­creta mino­ria naci­o­nal euro­pea que lluita, incan­sa­ble­ment i afer­ris­sada, pel reco­nei­xe­ment dels seus drets i el dels seus autèntics líders, entre els quals drets es troba la immu­ni­tat d’aque­lles per­so­nes a qui una àmplia majo­ria de cata­lans va desig­nar per repre­sen­tar-los a Europa.

Sigui quin sigui el resul­tat final, els cata­lans poden estar tran­quils perquè ja han gua­nyat, i això per un fet tan sim­ple com que si hi ha qui no s’ha ren­dit aquest ha estat l’exili i la seva defensa dels drets de tots els cata­lans i, també, de tots els euro­peus ja que aquí la cosa no va només d’una con­creta mino­ria naci­o­nal sinó, sobre­tot, de democràcia.

Una millor defensa de la democràcia (de la de tots), i els seus prin­ci­pis, que la des­ple­gada en aquests liti­gis és difícil de tro­bar, perquè tot el que ha pas­sat fins ara a Cata­lu­nya i del que s’ha fet en con­tra de l’inde­pen­den­tisme català es basa en una inter­pre­tació anti­de­mocràtica del dret, just la contrària de la que hem anat a bus­car i a exi­gir a Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor