Opinió

Tribuna republicana

SOTA LA CATIFA DE PEGASUS

Al document s’assenyala l’executiu estatal com a responsable del Catalangate
L’alerta sobre les males pràctiques del govern espanyol ha ressonat forta i clara

Des que va sor­tir a la llum, el govern espa­nyol ha inten­tat escom­brar Pega­sus i el Cata­lan­gate –el cas d’espi­o­natge a acti­vis­tes i polítics inde­pen­den­tis­tes cata­lans– sota la catifa, però a mesura que passa el temps, queda clar que no hi ha prou estora per a tanta brutícia. La por­que­ria ha tor­nat a veure la llum aquesta set­mana amb un informe de la comissió de l’Euro­cam­bra que inves­tiga l’ús del pro­gra­mari espia a la Unió Euro­pea. De les 159 pàgines de l’anàlisi, se’n des­ti­nen una desena a abor­dar l’espi­o­natge a l’Estat espa­nyol. L’informe, pre­li­mi­nar, ela­bo­rat per l’euro­di­pu­tada neer­lan­desa i ponent Sop­hie in ’t Veld, faria enro­gir qual­se­vol que digui defen­sar l’estat de dret, els drets fona­men­tals i la democràcia. Al docu­ment s’asse­nyala direc­ta­ment l’exe­cu­tiu esta­tal com a res­pon­sa­ble del Cata­lan­gate i, per tant, d’unes pràcti­ques escan­da­lo­ses de les quals han estat vícti­mes, com a mínim, sei­xanta-cinc per­so­nes entre polítics i els seus fami­li­ars, acti­vis­tes o mem­bres d’enti­tats civils, segons va des­ta­par un informe de Citi­zen Lab, de la Uni­ver­si­tat de Toronto. Entre els noms, els de Pere Ara­gonès, Quim Torra, Car­les Puig­de­mont, Diana Riba, David Fernàndez o Eli­senda Palu­zie. El fun­ci­o­na­ment és rela­ti­va­ment sen­zill: el pro­gra­mari espia els va infec­tar el telèfon, i Pega­sus es va ins­tal·lar als seus dis­po­si­tius, de manera que, qui els vigi­lava, va tenir accés a tots els arxius i va poder arri­bar, fins i tot, a acti­var la càmera i el micròfon. Una inde­fensió total.

El Cata­lan­gate va escla­tar el mes d’abril, quan The New Yorker va publi­car l’estudi de Citi­zen Lab, i, més de mig any després, es manté en la penom­bra un afer que el govern espa­nyol s’entesta, sense èxit, a mini­mit­zar. El CNI reco­neix haver inves­ti­gat un total de divuit per­so­nes amb auto­rit­zació judi­cial amb l’objec­tiu de conèixer qui hi havia dar­rere de Tsu­nami Democràtic, però no se sap ni quan hau­ria començat l’espi­o­natge ni tam­poc qui hau­ria orde­nat la infecció dels dis­po­si­tius de la resta d’afec­tats. La minis­tra de Defensa, Mar­ga­rita Robles, jus­ti­fica l’injus­ti­fi­ca­ble excu­sant-se en el procés; la resta de l’exe­cu­tiu es posa de per­fil, i el PSOE ha fet pinya amb el PP perquè no es tiri enda­vant una comissió d’inves­ti­gació al Congrés que, al Par­la­ment, sí que s’ha creat.

Ara bé, si alguna cosa han demos­trat els dar­rers cinc anys és que l’estàndard democràtic euro­peu acos­tuma a ser més ele­vat que l’espa­nyol. La inves­ti­gació avor­tada a la Car­rera de San Jerónimo, l’està abor­dant el Par­la­ment Euro­peu. I les con­clu­si­ons de l’esbor­rany de l’informe fet públic són demo­li­do­res per a Espa­nya i l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez, a qui, a més, la ponent cri­tica per no faci­li­tar cap tipus d’infor­mació. L’anàlisi d’In ’t Veld cons­tata que està “gene­ral­ment assu­mit” que les auto­ri­tats espa­nyo­les estan al dar­rere de l’espi­o­natge a inde­pen­den­tis­tes cata­lans. I subrat­lla que “no és pos­si­ble esta­blir” la supo­sada amenaça per a la segu­re­tat naci­o­nal o per a la inte­gri­tat de l’Estat que s’invoca des de l’exe­cu­tiu esta­tal per jus­ti­fi­car la uti­lit­zació de Pega­sus. L’espi­o­natge s’hau­ria produït, segons el docu­ment, “en moments de rellevància política”, com pro­ces­sos judi­ci­als con­tra líders inde­pen­den­tis­tes, mani­fes­ta­ci­ons i comu­ni­ca­ci­ons dels exi­li­ats, per exem­ple, amb els seus advo­cats.

A Espa­nya, li dedi­quen un apar­tat, com també a Grècia, Xipre, Polònia i Hon­gria. I no només té el dubtós honor d’aparèixer a l’informe, sinó que s’hi apunta que, pro­ba­ble­ment, va ser el pri­mer cli­ent de la Unió Euro­pea a con­trac­tar els ser­veis del grup tec­nològic isra­elià NSO, l’empresa pro­pietària del pro­grama espia de vigilància. Un pro­grama que només poden com­prar els governs, sobre el qual ins­ti­tu­ci­ons i orga­nit­za­ci­ons que tre­ba­llen pels drets humans fa temps que han fet el crit d’alerta i que l’ONU, per exem­ple, veu com un perill.

L’informe d’In ’t Veld és pre­li­mi­nar, i ara se sot­metrà a esme­nes dels dife­rents grups del Par­la­ment Euro­peu que, de ben segur, el sua­vit­za­ran per fer-lo més dige­ri­ble per a tot­hom, Espa­nya inclosa. L’alerta, però, sobre les males pràcti­ques i la falta de trans­parència del govern espa­nyol ha res­so­nat forta i clara. I, mal que els pesi, no es pot ama­gar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor