Opinió

Opinió

Gonzalo Boye

La missió dels jutges

El precedent del suplicatori contra de l’eurodiputada búlgara Elena Iontxeva, denegat pel Parlament Europeu el 15 de febrer passat, tindrà una incidència clau per al TGUE en el cas dels eurodiputats exiliats
Per al TGUE és evident la doble vara de mesurar entre el cas Iontxeva i el dels exiliats i no és innocu el fet que fos el mateix tribunal qui ho posés damunt la taula
La tasca del TGUE no és senzilla, però no crec que eludeixin la responsabilitat com a garants de la correcció democràtica dins de la Unió Europea

Per diver­ses raons, fins i tot total­ment opo­sa­des entre si, no són pocs els que estan pre­o­cu­pats per saber com el Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea (TGUE) resoldrà la demanda d’anul·lació que vam inter­po­sar l’any pas­sat en con­tra de la decisió del Par­la­ment Euro­peu d’aixe­car la immu­ni­tat al pre­si­dent Puig­de­mont, a Toni Comín i a Clara Pon­satí. Men­tre que uns, per mes­qui­nesa política o escassa cul­tura democràtica, espe­ren que tin­guem una sonada pata­cada i que es con­firmi l’arbitrària decisió de pri­vació par­cial de la immu­ni­tat, uns altres con­fiem que el TGUE apro­fiti la gran ocasió que té per esta­blir uns mínims democràtics a què ens haguem d’adap­tar tots dins de la Unió, inclòs el mateix Par­la­ment.

No sabem com el TGUE resoldrà la demanda, però sí que tenim clar que hi ha ele­ments que ocu­pa­ran un lloc essen­cial en la sentència que estan cri­dats a dic­tar, i entre aquests ele­ments essen­ci­als, des­ta­ca­ria la com­pa­ra­tiva del cas dels exi­li­ats cata­lans amb el supli­ca­tori en con­tra de l’euro­di­pu­tada búlgara Elena Iont­xeva, dene­gat pel Par­la­ment Euro­peu el 15 de febrer pas­sat. Aquest punt serà cru­cial en el cri­teri del TGUE, ja que va ser el mateix tri­bu­nal qui el va posar damunt la taula en el tràmit d’inter­ro­ga­tori a les parts de la vista del 25 de novem­bre pas­sat a Luxem­burg; la defensa del Par­la­ment Euro­peu va ser incapaç de donar cap res­posta cohe­rent a les diver­ses pre­gun­tes que la pre­si­denta del tri­bu­nal s’anava plan­te­jant… Bal­bo­te­jar és el pit­jor que li pot pas­sar a una defensa en una situ­ació com aquesta.

Ara bé, per què el supli­ca­tori con­tra Elena Iont­xeva és impor­tant i per què jugarà un paper essen­cial en el cas dels exi­li­ats? Per mol­tes i diver­ses raons, i inten­taré expo­sar-les de manera orde­nada.

En pri­mer lloc, el Comitè d’Assump­tes Jurídics del Par­la­ment Euro­peu (JURI) que va fer la revisió del seu cas és el mateix, amb la mateixa com­po­sició, que el que va revi­sar els casos dels exi­li­ats; és a dir que la dis­pa­ri­tat de cri­teri no és atribuïble a una dife­rent com­po­sició del JURI. En segon lloc, en el cas d’Elena Iont­xeva, tal com passa amb els exi­li­ats, els fets pels quals se la per­se­gueix són ante­ri­ors a l’adqui­sició de la con­dició d’euro­di­pu­tada; en el seu cas, al JURI això no li sem­bla un pro­blema, però en el cas dels exi­li­ats, sí. En ter­cer lloc, perquè en el cas d’Elena Iont­xeva, a diferència del que passa amb els exi­li­ats, el JURI sí que entén que s’ha de pro­nun­ciar sobre la com­petència de l’òrgan sol·lici­tant del supli­ca­tori, i que no només ho ha de fer sinó que, a més, ho pot fer. En quart lloc, perquè en el cas d’Elena Iont­xeva sí que s’apre­cia per part del JURI l’ano­me­nat fumus per­se­cu­ti­o­nis, però no en el cas dels exi­li­ats.

El JURI creu que en el cas d’Elena Iont­xeva hi ha aquest fumus per­se­cu­ti­o­nis perquè ella mateixa “invoca l’existència d’ele­ments con­crets que asse­nya­len que el pro­ce­di­ment judi­cial res­pon a la intenció de danyar la seva acti­vi­tat política, espe­ci­al­ment la de dipu­tada al Par­la­ment Euro­peu”. I jus­ti­fica aquest rao­na­ment en el fet que Iont­xeva “és mem­bre de la comissió LIBE, que es pro­nun­cia amb freqüència con­tra les auto­ri­tats polítiques del seu país, i que va for­mar part de la dele­gació par­la­mentària que va visi­tar Bulgària els dies 23 i 24 de setem­bre del 2021 en el marc del segui­ment de la situ­ació de l’estat de dret a Bulgària”; és a dir, el mateix que suc­ce­eix amb l’acti­vi­tat par­la­mentària i política dels exi­li­ats. Però, a més, el JURI exposa que el pro­ce­di­ment “es va ini­ciar arran d’una alerta de dos dipu­tats que eren adver­sa­ris polítics d’Elena Iont­xeva”; és a dir, el mateix que passa en el cas dels exi­li­ats, en què el pro­ce­di­ment es va ini­ciar a par­tir d’una que­re­lla de Vox.

L’anàlisi del JURI no es queda només en això, sinó que segueix altres ele­ments que, com veu­rem, també es tro­ben en el cas dels exi­li­ats: la denúncia cons­tant en con­tra de les auto­ri­tats búlga­res, el reco­nei­xe­ment per altres instàncies de la per­se­cució i la vul­ne­ració de drets que pateix, l’espi­o­natge a què va ser sot­mesa i els resul­tats del qual van ser divul­gats en mit­jans de comu­ni­cació búlgars, etc. És a dir dades que també es tro­ben pre­sents en el cas dels exi­li­ats i que no s’han vol­gut tenir en con­si­de­ració.

Sobre aquesta base, el JURI con­clou que “la vera­ci­tat i l’excep­ci­o­nal gra­ve­tat d’aquests ele­ments con­crets sus­ci­ten seri­o­ses sos­pi­tes pel que fa a la pos­si­ble intenció de per­ju­di­car l’acti­vi­tat política d’Elena Iont­xeva i, en par­ti­cu­lar, la seva acti­vi­tat com a dipu­tada al Par­la­ment Euro­peu, sense que el fet que l’actu­ació s’iniciés amb ante­ri­o­ri­tat a les elec­ci­ons sigui sufi­ci­ent en aquest cas per dis­si­par-les”.

Per al TGUE és evi­dent la doble vara de mesu­rar entre el cas de Iont­xeva i el dels exi­li­ats, i res del que va bal­bu­ce­jar la defensa del Par­la­ment va poder can­viar aquesta visió del tema, per la qual cosa no va ser innocu el fet que fos el mateix tri­bu­nal qui posés damunt la taula una diferència de tracte tan sag­nant.

Ja veu­rem quina és la valo­ració final que en fan, però amb tots aquests ele­ments és evi­dent que el TGUE havia de pre­gun­tar, insis­tent­ment i clara­ment, a la defensa del Par­la­ment Euro­peu per què con­si­de­ra­ven que els casos no eren simi­lars; en aquest sen­tit, la falta de res­posta cohe­rent, més enllà d’uns quei­xo­sos bal­bu­ce­jos, no va fer res més que rati­fi­car el que sos­te­nim en la nos­tra demanda: que el Par­la­ment va actuar de forma par­cial, allu­nyant-se dels seus pro­pis pre­ce­dents, apar­tant-se de la lega­li­tat euro­pea i, sobre­tot, per­ju­di­cant no només els exi­li­ats, sinó la mateixa cre­di­bi­li­tat del Par­la­ment.

En tot cas, en aquell moment, com ja havíem fet en diver­ses oca­si­ons al llarg de la vista del 25 de novem­bre, ens va sem­blar relle­vant recor­dar al TGUE un rao­na­ment de l’any 2001 del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ale­many, que defi­neix molt bé el que ha pas­sat amb el supli­ca­tori dels exi­li­ats al Par­la­ment Euro­peu, segons el qual “depe­nent de les rela­ci­ons de poder entre els grups par­la­men­ta­ris, un repre­sen­tant també pot neces­si­tar la pro­tecció del mateix Par­la­ment”.

El Par­la­ment Euro­peu, guiat per Adrián Vázquez i un comitè (JURI) amb sobre­re­pre­sen­tació de naci­o­na­lis­tes espa­nyols, va acor­dar aixe­car par­ci­al­ment la immu­ni­tat al pre­si­dent Puig­de­mont, a Toni Comín i a Clara Pon­satí de manera inde­guda i, per aques­tes i altres raons, ara el TGUE ha de resol­dre en quina mesura es van vul­ne­rar els drets tant dels exi­li­ats com del més d’1 milió de cata­lans, ciu­ta­dans euro­peus, que els van esco­llir com els seus repre­sen­tants legítims.

La tasca que el TGUE té al davant no és sen­zi­lla, ho sabem, però tam­poc crec que elu­dei­xin la res­pon­sa­bi­li­tat que tenen com a garants de la cor­recció democràtica dins de la Unió Euro­pea. Si ho fan, però, molt més aviat que tard, arri­barà el TJUE per cor­re­gir-los.

No queda cap més remei que espe­rar i con­fiar que la deriva anti­de­mocràtica en què molts volen sumir la Unió Euro­pea no trobi el suport d’uns jut­ges que, entre altres coses, tenen la missió de demo­cra­tit­zar Europa a través de les seves deci­si­ons com ho han anat fent des de fa molts anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.