Opinió

Tribuna republicana

CANVI DE CICLE

Pactant amb el PSC, emergirien aliances postprocés en què l’eix nacional s’aprimaria
L’equació dels comptes també posa davant del mirall Junts per Catalunya

“Ens enten­drem amb els que defen­sin la fi de la repressió i la fi del con­flicte, i és evi­dent que el PSC no està com­promès amb la fi de la repressió.” Era el 8 d’octu­bre del 2022, l’endemà que Junts per Cata­lu­nya decidís sor­tir del govern com­par­tit amb ERC. El pre­si­dent dels repu­bli­cans, Oriol Jun­que­ras, com­pa­rei­xia al cos­tat dels repre­sen­tants del par­tit a les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons per donar una imatge d’uni­tat interna després de la tren­ca­dissa a l’exe­cu­tiu. I en aque­lla inter­venció des­car­tava la pos­si­bi­li­tat d’acords amb els soci­a­lis­tes, també pel pres­su­post, insis­tint en què la pri­o­ri­tat eren els grups inde­pen­den­tis­tes i En Comú Podem. “D’aquí no ens movem”, reblava. Havien pas­sat poques hores d’ençà de la frac­tura a la Gene­ra­li­tat, i la volun­tat era que quedés clar que Esquerra con­ti­nu­a­ria en soli­tari a l’exe­cu­tiu amb la màxima nor­ma­li­tat pos­si­ble perquè eren els de Jordi Turull i Laura Borràs els que, d’acord amb la seva militància, havien deci­dit sor­tir-ne. Però gover­nar amb un suport par­la­men­tari de trenta-tres dipu­tats és com­pli­cat, des d’ERC n’eren i en són cons­ci­ents, i, cons­ta­tada la poca pre­dis­po­sició dels jun­tai­res a donar suport als comp­tes ela­bo­rats sota l’impuls del con­se­ller Jaume Giró, el vai­xell repu­blicà va començar a virar el rumb. A pri­mers de novem­bre, Jun­que­ras ja no tan­cava la porta a pac­tar els números amb els de Sal­va­dor Illa, però li dema­nava “pas­ses” per recon­ci­liar-se amb la soci­e­tat cata­lana.

Diuen que la política és l’art del pos­si­ble i, el pres­su­post, sens dubte, l’eina impres­cin­di­ble per poder tirar enda­vant els com­pro­mi­sos adqui­rits amb la ciu­ta­da­nia. Uns mesos i una reforma dels delic­tes de sedició i mal­ver­sació més tard, ens tro­bem a prin­ci­pis d’any amb ERC inten­tant tan­car un acord pres­su­pos­tari amb els soci­a­lis­tes cata­lans. Els repu­bli­cans han pac­tat prèvia­ment amb els comuns, però la suma de dipu­tats, que amb els de Jéssica Albi­ach, arriba fins a qua­ranta-un, encara queda lluny de la majo­ria. Els soci­a­lis­tes estan en el focus des d’abans que acabés el 2022. I, mal­grat, els estira-i-arronsa pro­pis de tota nego­ci­ació, que en aquest cas depe­nen de la petició del PSC de pro­lon­gar la B-40, de reac­ti­var el com­plex del Hard Rock a Vila-seca i de l’ampli­ació de l’aero­port, hi ha indi­cis que es podria sege­llar una entesa amb Esquerra. El sí dels d’Illa als comp­tes de la Gene­ra­li­tat arri­ba­ria després del suport d’ERC als números de Pedro Sánchez i que els repu­bli­cans hagin faci­li­tat, amb la seva abs­tenció, que tires­sin enda­vant els de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona.

Si Esquerra aprova els números de la Gene­ra­li­tat amb el PSC es con­fir­marà el canvi de cicle que, de fet, s’ha anat ges­tant al llarg de tota aquesta legis­la­tura, amb el tren­ca­ment amb Junts com a punt d’inflexió. Els repu­bli­cans inau­gu­ra­ran una nova etapa amb els soci­a­lis­tes, que van donar suport a l’apli­cació del 155 el 2017, però que, pas­sats cinc anys, enar­bo­ren la ban­dera del camí cap a la des­ju­di­ci­a­lit­zació del con­flicte que es viu a Cata­lu­nya. El procés i la majo­ria inde­pen­den­tista del 52% que va morir a l’octu­bre, s’enter­ra­ria, ara sí, defi­ni­ti­va­ment, i emer­gi­rien noves ali­an­ces post­procés en què l’eix naci­o­nal s’apri­ma­ria.

En espera de si hi ha un acord final, el que és evi­dent és que tirar enda­vant el pres­su­post del 2023 seria un gran trumfo per a un Pere Ara­gonès i una ERC a qui molts augu­ra­ven poc recor­re­gut arran de la frac­tura de l’octu­bre. Però també per a un PSC que gua­nya­ria cen­tra­li­tat en el tau­lell polític català aju­dant a girar full del vet que arros­sega pel sí del PSOE al 155, mal­grat que el que ales­ho­res era el seu únic sena­dor, José Mon­ti­lla, s’absentés de la votació a la cam­bra alta per no haver de donar suport a la sus­pensió de l’auto­no­mia a Cata­lu­nya. L’equació dels comp­tes també posa davant del mirall Junts, no només perquè s’enfronta a la decisió de votar o no uns números que por­ten la seva empremta, sinó perquè també l’obli­guen a triar entre man­te­nir-se en la retòrica o bé fer un pas. Ho sabrem, amb tota pro­ba­bi­li­tat, en els pro­pers dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor