Opinió

De Fraga a Maó

La computació quàntica

L’any 2019, vaig tindre les primeres notícies d’una noia que es diu Alba Cervera. Mon pare em va explicar que l’entrevistaven en un programa de la televisió que tracte temes científics, i tot i que esta no és una disciplina que m’apassioni, em vaig decidir a veure’l per descobrir qui s’amagave al darrere.

Mentre l’estàvem mirant, ell m’anave explicant que la família paterna (la qual ja coneixia) és de Nonasp i que m’havia animat a veure l’entrevista no només per este fet, sinó també perquè, a pesar de la joventut de l’Alba, ja s’havia convertit en una promesa en el món de la ciència.

En aquells moments, l’Alba Cervera –que tenia 28 anys!– s’havia graduat en física (UB), tenia el Màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia (UB) i recentment havia acabat el doctorat (UB) amb la tesi Maximal Entanglement: Applications in Quantum Information and Particle Physics, amb la qualificació de cum laude.

Fa una setmana, vaig tindre l’oportunitat de conèixer-la en persona, i em va sorprendre gratament per la seua senzillesa i generositat. Vam estar conversant sobre la seua trajectòria acadèmica i professional, i em va explicar que després d’acabar el doctorat, va guanyar el prestigiós IBM Q Award per la recerca que havia fet, va ser investigadora convidada durant uns mesos a la Universitat d’Oxford i després va estar fent un postdoctorat a la Universitat de Toronto (Canadà). Actualment, treballe al Barcelona Supercomputing Center, el qual vaig tindre el gust de conèixer a través de la visita guiada que em va fer i de les seues explicacions didàctiques. Hi fa d’investigadora sènior en el camp de la computació quàntica i, a més, coordine el projecte Quantum Spain, que és una iniciativa per impulsar l’ecosistema de la computació quàntica espanyola i arribar a materialitzar un ordinador quàntic al BSC-CNS.

Em resulte sorprenent pensar que gràcies al seu treball s’està desenvolupant un àmbit tan poc estudiat fins ara com és la computació quàntica i que en un futur podrà tindre una aplicació directa en nombrosos camps com la química, la salut, les finances, la ciberseguretat i la mobilitat, entre d’altres. No és increïble? Gràcies i endavant, Alba.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor