Opinió

De Fraga a Maó

La computació quàntica

L’any 2019, vaig tin­dre les pri­me­res notícies d’una noia que es diu Alba Cer­vera. Mon pare em va expli­car que l’entre­vis­ta­ven en un pro­grama de la tele­visió que tracte temes científics, i tot i que esta no és una dis­ci­plina que m’apas­si­oni, em vaig deci­dir a veure’l per des­co­brir qui s’ama­gave al dar­rere.

Men­tre l’estàvem mirant, ell m’anave expli­cant que la família paterna (la qual ja conei­xia) és de Nonasp i que m’havia ani­mat a veure l’entre­vista no només per este fet, sinó també perquè, a pesar de la joven­tut de l’Alba, ja s’havia con­ver­tit en una pro­mesa en el món de la ciència.

En aquells moments, l’Alba Cer­vera –que tenia 28 anys!– s’havia gra­duat en física (UB), tenia el Màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cos­mo­lo­gia (UB) i recent­ment havia aca­bat el doc­to­rat (UB) amb la tesi Maxi­mal Entan­gle­ment: Appli­ca­ti­ons in Quan­tum Infor­ma­tion and Par­ti­cle Phy­sics, amb la qua­li­fi­cació de cum laude.

Fa una set­mana, vaig tin­dre l’opor­tu­ni­tat de conèixer-la en per­sona, i em va sor­pren­dre gra­ta­ment per la seua sen­zi­llesa i gene­ro­si­tat. Vam estar con­ver­sant sobre la seua tra­jectòria acadèmica i pro­fes­si­o­nal, i em va expli­car que després d’aca­bar el doc­to­rat, va gua­nyar el pres­tigiós IBM Q Award per la recerca que havia fet, va ser inves­ti­ga­dora con­vi­dada durant uns mesos a la Uni­ver­si­tat d’Oxford i després va estar fent un post­doc­to­rat a la Uni­ver­si­tat de Toronto (Canadà). Actu­al­ment, tre­ba­lle al Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter, el qual vaig tin­dre el gust de conèixer a través de la visita guiada que em va fer i de les seues expli­ca­ci­ons didàcti­ques. Hi fa d’inves­ti­ga­dora sènior en el camp de la com­pu­tació quàntica i, a més, coor­dine el pro­jecte Quan­tum Spain, que és una ini­ci­a­tiva per impul­sar l’eco­sis­tema de la com­pu­tació quàntica espa­nyola i arri­bar a mate­ri­a­lit­zar un ordi­na­dor quàntic al BSC-CNS.

Em resulte sor­pre­nent pen­sar que gràcies al seu tre­ball s’està desen­vo­lu­pant un àmbit tan poc estu­diat fins ara com és la com­pu­tació quàntica i que en un futur podrà tin­dre una apli­cació directa en nom­bro­sos camps com la química, la salut, les finan­ces, la ciber­se­gu­re­tat i la mobi­li­tat, entre d’altres. No és increïble? Gràcies i enda­vant, Alba.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.