Opinió

Tribuna republicana

UNA VICTÒRIA MASCLISTA

Les penes dures per als agressors serveixen d’excusa als estats per evitar endegar canvis estructurals
La llei de llibertat sexual no és perfecta, però posa la primera pedra per repensar la justícia

La redac­tora en cap de gènere a ElDi­a­rio.es, Ana Requena Agui­lar, escri­via a Twit­ter que les dones no havíem sor­tit al car­rer arran de la sentència con­tra la manada per dema­nar més penes de presó als vio­la­dors, sinó per pro­tes­tar con­tra el mas­clisme amb què es jut­java la violència sexual.

Requena Agui­lar va escriure-ho un cop el PSOE va pre­sen­tar la pro­posta d’endu­ri­ment del Codi Penal, que amb tota pro­ba­bi­li­tat tindrà el suport al Congrés del Par­tit Popu­lar, com a res­posta a les revi­si­ons de con­dem­nes a la baixa a agres­sors sexu­als que alguns jut­ges han apli­cat arran de l’entrada en vigor de la llei de garan­tia inte­gral de la lli­ber­tat sexual. Les revi­si­ons de con­dem­nes van ser nar­ra­des per certs mit­jans des d’un alar­misme que trans­me­tia la idea que la nova llei donava màniga ampla als vio­la­dors.

Més enllà de con­si­de­ra­ci­ons jurídiques, que deixo per als experts, des del punt de vista del mas­clisme polític, mediàtic i també jurídic, el des­pres­tigi con­tra la llei del Minis­teri d’Igual­tat s’ha basat en el relat de ter­ror sexual que uti­litza la violència sexual com a meca­nisme per cas­ti­gar les dones que qüesti­o­nen l’ordre mas­clista. És a dir, davant els intents del Minis­teri d’Igual­tat espa­nyol i de les juris­tes que el van asses­so­rar de legis­lar des d’una pers­pec­tiva femi­nista, el con­tra­a­tac mas­clista ha estat dir que una legis­lació així implica un caos de violència sexual des­fer­mada.

La impo­sició d’aquest relat ha estat faci­li­tada per la reacció del femi­nisme espa­nyol i català. El sec­tor femi­nista trànsfob i pro­per al PSOE ha apro­fi­tat l’avi­nen­tesa per ata­car la minis­tra d’Igual­tat, Irene Mon­tero, a qui no per­do­nen la pro­posta de llei per a les per­so­nes trans. Una part del sec­tor de par­tits, enti­tats de juris­tes, acti­vis­tes i intel·lec­tu­als afins al femi­nisme de Pode­mos ha renun­ciat a lliu­rar la bata­lla dis­cur­siva en relació amb com es pre­sen­tava la reducció de penes, tot tit­llant de no ser veri­ta­ble­ment femi­nista qui asse­nya­lava que aquesta bata­lla s’havia de dis­pu­tar perquè el des­pres­tigi de la llei es basa­ria en això. D’altres van escriure arti­cles a la premsa qüesti­o­nant la noció de con­sen­ti­ment sobre la qual es fona­menta la llei, donant més munició als adver­sa­ris i menys­pre­ant la tra­dició de pen­sa­ment i pràctica femi­nista sobre la qüestió.

L’anti­pu­ni­ti­visme és clau per fer bones polítiques femi­nis­tes. Denun­cia que les penes dures per als agres­sors ser­vei­xen d’excusa als estats per evi­tar ende­gar can­vis estruc­tu­rals que tallin de soca-rel les violències mas­clis­tes. Ha iden­ti­fi­cat els meca­nis­mes del sis­tema penal que refor­cen l’ordre esta­blert mit­jançant la cri­mi­na­lit­zació de la pobresa i les dis­sidències ideològiques, naci­o­nals, de gènere o sexu­a­li­tat. Ha qüesti­o­nat el biaix mas­clista, racista, clas­sista, espa­nyo­lista i cis­he­te­rocèntric de la noció mateixa de justícia a Espa­nya. Ha tei­xit pro­jec­tes popu­lars de segu­re­tat comu­nitària, dels quals Man­resa, la meva ciu­tat, és un refe­rent gràcies a la Xarxa d’Estruc­tu­res Popu­lars.

Per la importància de l’anti­pu­ni­ti­visme, el femi­nisme no es pot per­me­tre el luxe de no lliu­rar bata­lles en nom seu. Per por de sem­blar puni­ti­vis­tes, par­tits com la CUP i intel·lec­tu­als i acti­vis­tes femi­nis­tes d’arreu de l’Estat, han dei­xat sol el Minis­teri d’Igual­tat en la defensa de la llei quan l’atac ha entrat pel flanc de les con­dem­nes, pre­ci­sa­ment perquè els mas­clis­tes sabien que era el punt crític. El resul­tat de no voler sem­blar ideològica­ment inco­he­rent ha estat no lliu­rar una bata­lla que pro­ba­ble­ment impli­carà l’endu­ri­ment de penes. És a dir, més puni­ti­visme.

La llei de lli­ber­tat sexual no és per­fecta. Jo mateixa l’he cri­ti­cada. Però és una llei que posa la pri­mera pedra per repen­sar la justícia, la pre­venció, la segu­re­tat i la repa­ració des d’una pers­pec­tiva femi­nista. Aquesta base és molt més sòlida per plan­te­jar polítiques públi­ques i legis­la­ci­ons cada cop més femi­nis­tes que no pas la situ­ació en què segu­ra­ment aca­ba­rem, la d’un popu­lisme puni­tiu en què les penes tor­nen a ama­gar els pro­ble­mes de fons que la llei començava a adreçar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.