Opinió

Tribuna republicana

REBUTGEM L’HERÈNCIA NEGRERA

Cal que els mitjans parlin d’herència colonial
L’espanyolisme ha utilitzat la figura dels catalans esclavistes per alimentar la catalanofòbia

El racisme és evi­dent a Cata­lu­nya. Es mani­festa en iden­ti­fi­ca­ci­ons per per­fil racial fetes pels Mos­sos d’Esqua­dra, en atacs a cen­tres que acu­llen menors no acom­pa­nyats o en difi­cul­tats per llo­gar un pis quan no s’és blanc.

Erra­di­car el racisme implica enten­dre’n les cau­ses. El docu­men­tal Negrers. La Cata­lu­nya escla­vista, emès al Sense ficció, va en aquesta línia. Com va escriure la política afro­ca­ta­lana Basha Chan­guerra, el docu­men­tal tenia un to efec­tista des­ti­nat a aver­go­nyir l’espec­ta­dor blanc. Això va fer que, tal com va deta­llar Quim Gon­ter, caigués en impre­ci­si­ons a l’hora de radi­o­gra­fiar la cul­tura i l’eco­no­mia escla­vista a Cata­lu­nya, tot trans­me­tent la imatge que era tan o més gran que la de l’imperi britànic o els Estats Units. El movi­ment con­trari a l’escla­visme hi apa­rei­xia de forma anecdòtica, tot i que, segons Car­les Herèdia, els pri­mers movi­ments inde­pen­den­tis­tes n’eren con­tra­ris.

Mal­grat això, cal que els mit­jans par­lin d’herència colo­nial. Les reac­ci­ons al docu­men­tal dels negrers mos­tren que molts cata­lans blancs encara són con­tra­ris a fer-ho. En el cas dels inde­pen­den­tis­tes, l’aversió es jus­ti­fi­cava amb la idea que els negrers eren una elit que sim­pa­tit­zava amb el poder espa­nyol. Els matei­xos que ho defen­sa­ven rebut­ja­ven qual­se­vol pro­posta de reti­rar els home­nat­ges a negrers i indi­ans pre­sents en la cul­tura popu­lar, com ara figu­res de gegants, fires i rutes temàtiques o lle­tres d’hava­ne­res. Així doncs, men­tre els negrers són espa­nyo­lit­zats, la seva herència econòmica, social i cul­tu­ral és cata­la­nit­zada perquè va bene­fi­ciar el país.

Més enllà del racisme, una part de la resistència a par­lar sobre el pas­sat colo­nial ve de la ins­tru­men­ta­lit­zació que n’ha fet l’espa­nyo­lisme. D’una banda, ha uti­lit­zat la figura dels cata­lans escla­vis­tes per ali­men­tar la cata­la­nofòbia, en fomen­tar un relat de l’impe­ri­a­lisme espa­nyol a Abya Yala (el que els colo­nit­za­dors euro­peus van bate­jar com a Amèrica) com una tro­bada entre cul­tu­res on els cata­lans eren els res­pon­sa­bles de la xacra de l’escla­visme. Això no ens pot fre­nar de fer una revisió crítica de la història escla­vista, de la mateixa manera que el fet que l’acadèmia i els mit­jans de la resta d’Europa hagin retra­tat l’imperi espa­nyol com a més bàrbar que els civi­lit­zats impe­ris britànic o francès (la leyenda negra) no jus­ti­fica la bana­lit­zació del colo­ni­a­lisme feta per l’espa­nyo­lisme mediàtic i acadèmic. D’altra banda, la impli­cació cata­lana en el colo­ni­a­lisme espa­nyol ha ser­vit per negar a Cata­lu­nya la con­dició de nació opri­mida. Sal­vant totes les distàncies, que algu­nes pobla­ci­ons indígenes dels Estats Units fos­sin pro­pietàries d’esclaus negres no nega ni el geno­cidi que van patir en mans dels colo­nit­za­dors euro­peus ni tam­poc la seva situ­ació actual d’exclusió social. Amb el cas català passa el mateix.

Les obres de Javier García Fernández, inves­ti­ga­dor de la Uni­ver­si­tat de Gra­nada, i de José Romero Losacco, his­to­ri­a­dor del Cen­tre Naci­o­nal d’Història de Veneçuela, mos­tren com l’impe­ri­a­lisme espa­nyol és el resul­tat d’un entra­mat de domi­na­ci­ons de dife­rents grups humans, tant dins del con­ti­nent euro­peu com a ultra­mar: l’expulsió de jueus i musul­mans; la domi­nació dels pobles català, basc o gallec; les colònies a Àfrica, Àsia i Abya Yala. Cada opressió tenia trets pro­pis, fet que por­tava que ser opri­mit en un àmbit no eximís d’exer­cir opressió en un altre. Tan­ma­teix, l’espa­nyo­lisme també uti­lit­zava tècni­ques simi­lars per domi­nar, com ara l’eli­mi­nació de llengües i cul­tu­res. És per tot això que Losacco qua­li­fica Cata­lu­nya com a semi­colònia, un ter­ri­tori depen­dent a la perifèria de l’imperi. Fins ara, molts dels qui s’han atre­vit a pen­sar Cata­lu­nya com a nació que s’ha bene­fi­ciat d’algu­nes de les pres­ta­ci­ons que li ofe­ria l’imperi que l’opri­mia són pen­sa­dors lla­ti­no­a­me­ri­cans, com Losacco mateix o Ramón Gros­fo­guel. És hora que també ho fem els cata­lans. Perquè els cata­lans no blancs patei­xen racisme, i perquè tot relat que no fem nosal­tres sobre el racisme i el colo­ni­a­lisme serà fet con­tra nosal­tres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor