Opinió

Opinió

Gonzalo Boye

CLAVEGUERES SISTÈMIQUES

El que abans era una feina soterrada, pròpia d’unes clavegueres, ha passat a fer-se a la llum del dia
Les línies vermelles que marquen el moment en què un sistema deixa de ser una autèntica democràcia ja van saltar pels aires fa molt de temps
Les clavegueres s’acarnissen amb uns però ataquen tota la societat i les bases del sistema democràtic
No crec que estiguem al davant una actuació governamental, però el govern hi té responsabilitat perquè és qui disposa dels mecanismes per investigar

Men­tre més pudor des­pre­nen les cla­ve­gue­res de l’Estat, més tinc la sen­sació que estem al davant d’un feno­men sistèmic en lloc d’uns fets pun­tu­als rela­ci­o­nats amb un deter­mi­nat feno­men cri­mi­nal que en qual­se­vol estat democràtic i de dret seria erra­di­cat mit­jançant l’opor­tuna inves­ti­gació judi­cial i la cor­res­po­nent sanció penal.

A Espa­nya, les coses són dife­rents, ni s’agafa el “toro per les banyes” –dita molt espa­nyola–, ni es fa res més enllà d’alar­mar-nos uns dies, ja quasi diria unes hores, cada vegada que se saben noves dades que ens fan veure una petita part del pro­blema. Així mateix, des d’una pers­pec­tiva ciu­ta­dana, sem­bla que la cosa mai va amb el con­junt de la soci­e­tat, tot i que real­ment aquest és el pro­blema: les cla­ve­gue­res s’acar­nis­sen amb uns però ata­quen tota la soci­e­tat i les bases matei­xes de qual­se­vol sis­tema democràtic.

Per diver­ses raons, sens dubte cap d’ade­quada, hem aca­bat veient com el que abans era una feina soter­rada, pròpia d’unes cla­ve­gue­res, ha pas­sat a fer-se a la llum del dia, amb amplis i des­con­tro­lats recur­sos públics i arri­bant a límits into­le­ra­bles mit­jançant la uti­lit­zació de mètodes per­ver­sos que van des de la invenció de pro­ves fal­ses i la com­pra de tes­ti­mo­nis –amb la seva cor­res­po­nent inclusió en ates­tats poli­ci­als per a la seva útil judi­ci­a­lit­zació–, fins a la uti­lit­zació de mètodes per­ver­sos d’espi­o­natge, sense cap suport legal i encara menys sense cap motiu.

Tot això està pas­sant des de fa massa temps i no sem­bla que esti­guem al davant d’un feno­men que hagi de des­a­parèixer ni davant del qual hi hagi una autèntica volun­tat d’erra­di­cació; més aviat sem­bla que el que real­ment hi ha és un interès d’ús par­ti­dista d’aques­tes estruc­tu­res cor­rup­tes que per­me­ten a uns pocs con­tro­lar tot un estat des de les cla­ve­gue­res. Aquesta dinàmica de fun­ci­o­na­ment d’uns apa­rells delic­tius incrus­tats en les estruc­tu­res de l’Estat és, sobre­tot, un feno­men clar de cor­rupció i, a més, amb grups cri­mi­nals que actuen coor­di­na­da­ment, amb una evi­dent dis­tri­bució de tas­ques i amb la fina­li­tat d’obte­nir uns bene­fi­cis deter­mi­nats que no necessària­ment han de ser ava­lu­a­bles econòmica­ment. Sí que és cor­rupció, però no només cor­rupció.

Si algun dia es pretén refor­mar aquest Estat, cor­cat des de les entra­nyes –pot­ser és més ade­quat dir des de les cla­ve­gue­res–, ales­ho­res s’haurà d’actuar de manera radi­cal, és a dir acu­dint a l’arrel del pro­blema i abor­dant-lo sense mira­ments. L’incon­ve­ni­ent és que en una dinàmica sana­dora com la que pro­poso, pot­ser des­co­brim que la dimensió és de tal enver­ga­dura que s’ha d’abor­dar des d’una pers­pec­tiva de nova cre­ació o cons­ti­tu­ent perquè arriba un moment en què res del que hi ha ser­veix o, fins i tot, no hi ha garan­ties que res del que hi ha no esti­gui con­ta­mi­nat per pràcti­ques delic­ti­ves, cor­rup­tes, que fa dècades que duren fins i tot a la vista i la paciència de tots.

Tan­ma­teix, si es volgués abor­dar el tema de manera radi­cal, que és l’única pos­si­ble davant d’una des­com­po­sició sistèmica d’aquesta inten­si­tat –i un cop s’hagin cal­mat les aigües, s’hagi desin­fla­mat el fer­vor patri i s’hagin cone­gut totes les dades que han envol­tat casos com ara l’ope­ració Cata­lu­nya i el Cata­lan­gate, entre d’altres–, des­co­bri­rem com són de nau­se­a­bun­des les cla­ve­gue­res d’on pro­ve­nen aques­tes acci­ons, com de peri­llo­ses, com d’exten­sos són els seus ten­ta­cles, quants delic­tes han comès i quants diners públics ens ha cos­tat tot això.

Es des­co­brirà que molts dels que s’empa­ren en una apa­rença d’hono­ra­bi­li­tat i hones­te­dat i que actuen des de posi­ci­ons de poder no són més que autèntics delinqüents dis­po­sats a qual­se­vol tipus d’extorsió amb tal d’acon­se­guir els seus objec­tius, que no són altres que des­truir els seus ene­mics –entre els quals, és clar, ens tro­bem tots aquells que per una raó o una altra ens hem con­ver­tit en incòmodes– i impo­sar una manera reno­vada de fran­quisme adap­tada al segle XXI però tan dic­ta­to­rial com la ja vis­cuda a Espa­nya.

Les línies ver­me­lles que mar­quen el moment en què un sis­tema deixa de ser una autèntica democràcia ja van sal­tar pels aires fa molt de temps per culpa de les actu­a­ci­ons dels qui, en el més abjecte dels seus com­por­ta­ments, s’auto­de­fi­nei­xen com a cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes però són tan demòcra­tes com la turba que al seu dia va assal­tar el Capi­toli a Was­hing­ton o va pren­dre Brasília per trac­tar d’impe­dir l’accés del pre­si­dent Lula al poder.

No crec, i així ho he dit mol­tes vega­des, que esti­guem al davant d’una actu­ació coor­di­nada de l’Estat, ni de bon tros davant d’una actu­ació gover­na­men­tal; estic con­vençut que hi ha sec­tors, grups o nuclis de poder, ali­ens al govern cen­tral, que des de les seves posi­ci­ons van actu­ant en el que ells ente­nen que és la manera com s’ha de com­ba­tre els ene­mics i, de pas­sada, con­so­li­dant les seves quo­tes de poder. Dit això, és evi­dent que el govern hi té res­pon­sa­bi­li­tat, per una raó tan sim­ple com que dis­posa de tots els mit­jans i meca­nis­mes per inves­ti­gar o fer inves­ti­gar, de manera eficaç i efec­tiva, tot el que ha succeït; les raons per no fer-ho són el pro­blema de fons i la quota de com­pli­ci­tat que els cor­res­pon.

És evi­dent que el govern cen­tral actual no té un con­trol efec­tiu sobre l’Estat ni els seus apa­rells i que, més aviat que tard, tot o part del govern es pot veure en una situ­ació igual a la que ens enfron­tem molts; la diferència, insis­teixo, radica en el fet que ells tenen ins­tru­ments per, com a mínim, inten­tar can­viar la rea­li­tat i recon­duir la situ­ació… Una altra cosa és que esti­guin dis­po­sats a fer-ho pel cost que això pot tenir, inclo­sos els ris­cos de pre­sent i futur que pugui com­por­tar.

El pro­blema és que com més tard s’actuï més pode­ro­ses seran aques­tes xar­xes fei­xis­tes que con­tro­len amplis sec­tors o nuclis de poder dins de l’Estat, que ens van fent la vida impos­si­ble a molts i res­trin­gint, de pas­sada, els drets de tots. Posar-se de per­fil no és la solució, el pro­blema és que enfron­tar-s’hi sí que té cos­tos, i segu­ra­ment aquesta és la raó per la qual es ten­deix a fer la vista grossa. Els símpto­mes d’aquesta des­com­po­sició són cada dia més evi­dents, i com més es tri­gui a actuar més difícil serà impe­dir que se seguei­xin apro­pi­ant de les ins­ti­tu­ci­ons –del poder ja ho han fet– per seguir per­pe­trant greus atemp­tats con­tra la democràcia, si és que aquest estat ho con­ti­nua sent.

En rea­li­tat, i a mode de resum, tot el que estem veient publi­cat sobre les dinàmiques de les cla­ve­gue­res de l’Estat són fets que molts sem­bla que estan dis­po­sats a empas­sar-se sense ado­nar-se que el que avui s’usa en con­tra d’uns demà es farà ser­vir, clara­ment, en con­tra d’altres… Les cla­ve­gue­res fun­ci­o­nen així, i la xarxa de cla­ve­gue­ram és tan gran que gai­rebé no que­den sec­tors de la soci­e­tat que no hagin estat pene­trats per aques­tes per­ver­ses dinàmiques. Un fidel reflex d’això el tro­bem en el silenci còmplice o còmode del quart poder, que en lloc d’inves­ti­gar el feno­men es queda amb l’anècdota, a la superfície, sense ni tan sols plan­te­jar-se si ells for­men o no part del pro­blema.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.