Opinió

Opinió

Gonzalo Boye

ARA TOCA TSUNAMI

Primer s’inventen el delicte, després s’apropien de la competència i, finalment, acaben coartant drets i llibertats

Les mani­fes­ta­ci­ons produïdes a par­tir de la sentència del 14 d’octu­bre del 2019 i aque­lla part de les pro­tes­tes ano­me­na­des Tsu­nami Democràtic estan sent inves­ti­ga­des pel jut­jat cen­tral d’ins­trucció número 6 de l’Audi­en­cia Naci­o­nal gai­rebé des del mateix moment en què es van pro­duir, és a dir fa gai­rebé qua­tre anys.

Fins ara, la causa penal segueix estant sota secret de les actu­a­ci­ons i, per tant, només hi tenen accés el jutge, el fis­cal i la Guàrdia Civil. Cap de les defen­ses dels molts inves­ti­gats en aquest pro­ce­di­ment ha tin­gut accés a les actu­a­ci­ons i, per tant, les recents fil­tra­ci­ons només poden tenir l’ori­gen en algú que formi part d’aquells que sí que tenen accés a la causa.

El moment esco­llit per a les fil­tra­ci­ons tam­poc té poca rellevància, tot el con­trari; per tant, més aviat que tard tots tin­drem clar per què ara i no abans o després. La suma d’aques­tes dades, el qui i el quan, ens ha de fer pen­sar, un cop més, en com ope­ren les cla­ve­gue­res de l’Estat, tan hàbils a l’hora de ges­ti­o­nar, mit­jançant l’ús espuri dels pro­ce­di­ments penals, l’agenda política de molts… No hi ha res casual, tot és pre­me­di­tat i està per­fec­ta­ment orques­trat.

No som pocs els advo­cats per­so­nats en aquest pro­ce­di­ment, i estic segur que a tots els meus com­panys els deu pas­sar com a mi: no tenim res­pos­tes a les múlti­ples pre­gun­tes que ens fan els nos­tres defen­sats en veure els seus noms als mit­jans i asso­ci­ats a uns fets que, a l’Estat espa­nyol, estan sent defi­nits com a delicte de ter­ro­risme. No tinc –i crec que puc dir que no tenim– més dades que les publi­ca­des pels mit­jans a par­tir d’interes­sa­des fil­tra­ci­ons que ser­vei­xen, entre mol­tes altres coses, per gene­rar un des­as­sos­sec impor­tant en per­so­nes el major delicte de les quals no és cap altre que ser inde­pen­den­tista.

La pri­mera onada de fil­tra­ci­ons anirà seguida d’una segona, un cop s’aixe­qui el secret de les actu­a­ci­ons i, a par­tir d’aquí, ja tin­drem una allau d’arti­cles expli­cant com són de dolents els inde­pen­den­tis­tes i com s’han trans­for­mat en autèntics ter­ro­ris­tes. Aquest serà el relat amb què es pres­si­o­narà Pedro Sánchez i el seu govern per inten­tar des­gas­tar-lo no només amb vista a les elec­ci­ons muni­ci­pals i autonòmiques –allà on se’n facin–, sinó també amb vista a unes gene­rals que les cla­ve­gue­res de l’Estat vol­drien avançar al màxim.

El pro­blema de tot això que estem vivint és que, un cop més, estem desig­nant fets amb un nom que no es cor­res­pon amb la rea­li­tat, la substància i l’essència d’aquests fets; dit més clara­ment, estem tor­nant a atri­buir unes carac­terísti­ques delic­ti­ves a un fet que no deixa de ser l’exer­cici legítim de drets fona­men­tals. Ni l’1 d’octu­bre va ser una rebel·lió, ni una sedició, ni Tsu­nami Democràtic va ser un acte ter­ro­rista; un i altre no són més que l’exer­cici del dret a la lli­ber­tat d’expressió i mani­fes­tació en la recerca del reco­nei­xe­ment d’un altre dret que és igual de fona­men­tal: el dret a deci­dir. Però no només ens tro­bem en aquest marc de dis­torsió –més aviat de retorsió– del dret, sinó també en el de la fla­grant vul­ne­ració del dret al jutge pre­de­ter­mi­nat per llei, perquè només eti­que­tant els fets atribuïts a Tsu­nami Democràtic com a delicte de ter­ro­risme, aquests matei­xos fets pas­sen a ser com­petència de l’Audi­en­cia Naci­o­nal. És a dir, pri­mer s’inven­ten el delicte, després s’apro­pien de la com­petència i, final­ment, aca­ben coar­tant drets i lli­ber­tats i con­di­ci­o­nant la vida política de Cata­lu­nya a par­tir de l’ús espuri d’ins­tru­ments i pro­ce­di­ments penals… Un altre cas de law­fare.

No és que les cla­ve­gue­res de l’Estat tin­guin poca ima­gi­nació, sinó que repe­tei­xen patrons de con­ducta perquè saben que amb aquests models repres­sius acon­se­guei­xen els seus objec­tius; en defi­ni­tiva, no can­vi­a­ran de models si aquests els donen uns resul­tats excel·lents que, a més, els per­me­ten moure volun­tats en la direcció que volen, com s’ha vist des de la mateixa repressió vis­cuda a par­tir de l’1 d’octu­bre del 2017. Tsu­nami Democràtic, que ara sabem per qui va estar diri­git i desac­ti­vat, és una bona excusa a par­tir de la qual veu­rem com una sèrie llarga de cata­lans es veu­ran arros­se­gats, un cop més, davant dels tri­bu­nals per uns fets que, com he anat dient, ni són delic­tius ni poden ser pre­sen­tats com a tals més enllà dels Piri­neus. Ara estem al davant d’unes fil­tra­ci­ons interes­sa­des i, després, davant una causa penal sense recor­re­gut inter­na­ci­o­nal a efec­tes repres­sius, perquè no hi haurà cap país democràtic que com­pri el relat que les mani­fes­ta­ci­ons orga­nit­za­des per Tsu­nami Democràtic són equi­pa­ra­bles a un delicte de ter­ro­risme… És, per tant, una causa per a con­sum intern, amb objec­tius interns i amb tem­pos molt interns però que, sens dubte, farà par­lar molt durant una bona tem­po­rada. És indub­ta­ble que si els fets de l’octu­bre del 2017 no van ser con­si­de­rats delic­tius, per exem­ple, pels tri­bu­nals ale­manys, tam­poc ho seran els de l’octu­bre del 2019; això, les cla­ve­gue­res ho saben, sens dubte, i pen­sar que arri­bats a aquest punt podran enga­nyar les auto­ri­tats euro­pees és no haver entès res del que els ha estat pas­sant tots aquests anys.

A banda d’això, però, seria interes­sant que en lloc de donar tant pàbul a la versió acu­sa­dora, comencéssim a cen­trar-nos més a saber quants diners públics s’han mal­gas­tat per inten­tar fer pas­sar unes mani­fes­ta­ci­ons ciu­ta­da­nes per actes ter­ro­ris­tes. Aquí, jus­ta­ment aquí, és on hi ha l’autèntic delicte comès a par­tir de Tsu­nami; mani­fes­tar-se no és delicte, però gas­tar diners públics per inten­tar fer que ho sem­bli sí que em sem­bla que ho pot ser, i seria bo que centréssim els nos­tres esforços no tant a com­prar relats, sinó a comp­tar quants diners s’han mal­ver­sat. I dic mal­ver­sat perquè els diners públics, inclo­ent els fons reser­vats, no estan des­ti­nats a aquest tipus d’acti­vi­tats que, com he anat dient, no són res més que la cri­mi­na­lit­zació del dret de pro­testa. Per tant, i com mol­tes vega­des dic: dei­xem de mirar el dit i cen­trem-nos en la lluna.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.