Opinió

La República que bull

PREGUNTES EN CLAU LOCAL

Les eleccions municipals ens permetran decidir sobre la realitat més propera, però els resultats tenen un munt de lectures

Les elec­ci­ons del 28 de maig estan con­vo­ca­des, en teo­ria, per esco­llir els regi­dors dels nos­tres muni­ci­pis i, de retruc, també els con­se­llers comar­cals i els dipu­tats pro­vin­ci­als, per bé que aquests dar­rers esti­guin molt més en mans de les direc­ci­ons dels par­tits que no pas de la ciu­ta­da­nia. En tot cas, el prin­ci­pal objec­tiu de la con­vo­catòria és deci­dir qui ens gover­narà a l’admi­nis­tració més pro­pera, qui ges­ti­o­narà la neteja i l’arran­ja­ment dels nos­tres car­rers, qui lide­rarà la cons­trucció de la bibli­o­teca o el pavelló; qui ges­ti­o­narà els ser­veis soci­als o la poli­cia muni­ci­pal, i, fins i tot, qui ens farà de cor­retja de trans­missió de qual­se­vol neces­si­tat, encara que aquesta es deci­deixi a quilòmetres de distància i per part d’alguna altra admi­nis­tració. La reper­cussió, en teo­ria, se cir­cums­criu als quilòmetres qua­drats dels nos­tres muni­ci­pis, però la història (només cal recor­dar el 14 d’abril del 1931) i la rea­li­tat molt més pro­pera ens demos­tren que les elec­ci­ons muni­ci­pals no només ser­vei­xen per deci­dir qui ocupa la casa de la vila, sinó que, com a mínim, per­me­ten mol­tes altres lec­tu­res.

En un tau­ler de par­tits ines­ta­ble i en per­ma­nent cons­trucció, i amb un elec­to­rat cada vegada més volàtil, les elec­ci­ons del 28 de maig també esde­vin­dran un baròmetre de la situ­ació política del país, òbvi­a­ment, tan inter­pre­ta­ble com vul­guem. Les pre­gun­tes que es poden for­mu­lar són múlti­ples. Com que­darà la pugna entre les prin­ci­pals for­ma­ci­ons inde­pen­den­tis­tes i entre aques­tes i la resta? Com inci­di­ran esde­ve­ni­ments polítics com ara la rup­tura de la coa­lició inde­pen­den­tista a la Gene­ra­li­tat, el balanç de la taula de diàleg, les ten­si­ons a cor obert entre ERC i Junts o el cas Borràs? Hi haurà una des­mo­bi­lit­zació del votant inde­pen­den­tista, ja sigui per la tren­ca­dissa dels par­tits i enti­tats o per la situ­ació del procés? Quina incidència tin­dran fets rela­ti­va­ment recents i amb un impacte directe en el dia a dia de la ciu­ta­da­nia, com ara el caos per­ma­nent de Roda­lies, el des­ga­vell de les opo­si­ci­ons o la gestió de la sequera? Com es diri­mirà la com­pe­tició entre la dreta i l’extrema dreta o entre els soci­a­lis­tes i els comuns? I, ja en clau poste­lec­to­ral, quins pac­tes pre­do­mi­na­ran als ajun­ta­ments, als con­sells comar­cals i a les dipu­ta­ci­ons? L’esce­nari que es pre­senta és com­pli­cat, amb un munt d’incer­te­ses per resol­dre, però fem el que fem i passi el que passi amb el nos­tre vot, no ho obli­dem: aquest 28 de maig el que esco­llim no són els dipu­tats de Madrid o de Bar­ce­lona, sinó els regi­dors i regi­do­res del nos­tre muni­cipi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor