Opinió

Tribuna republicana

Barcelona en l’horitzó del 23-J

L’acord de Barcelona resta credibilitat al PSC de cara a les eleccions generals
L’únic que dona força a l’independentisme són els vots

Cata­lu­nya en gene­ral i Bar­ce­lona en par­ti­cu­lar són l’excepció. Es con­fir­mava dis­sabte després que una aliança entre el PSC, els comuns i el PP des­banqués Xavier Trias com a alcalde i atorgués la vara d’alcalde al soci­a­lista Jaume Coll­boni. Va ser, lite­ral­ment, una sor­presa de dar­rera hora després que els comuns, que dos dies abans pro­me­tien que no ani­rien amb els popu­lars de Daniel Sirera ni a la can­to­nada, hi aca­bes­sin sumant els seus vots. I tot ple­gat perquè el que pro­ba­ble­ment era l’aspi­rant menys inde­pen­den­tista (o un dels que menys) de Junts no pogués ser alcalde.

La història del 2019 es repe­tia. Si ales­ho­res van ser els vots de Manuel Valls els que van impe­dir que fos Ernest Mara­gall qui agafés la vara d’alcalde, qua­tre anys més tard han estat els del PP. Dues ope­ra­ci­ons amb un objec­tiu comú: que la capi­tal cata­lana no esti­gui en mans del bate­jat com a “sepa­ra­tisme”. Tant el PSOE com el PP se’n van­ta­ven. Ho feia Pedro Sánchez, que cele­brava la bat­llia de Coll­boni com “un gran èxit que obre una etapa molt il·lusi­o­nant per a la con­vivència i la trans­for­mació de la ciu­tat”. I ho feia Alberto Nuñez Feijóo, inflant el pit i eri­gint la seva for­mació en “par­tit d’estat” que “ha impe­dit que l’inde­pen­den­tisme governi a Bar­ce­lona”.

La mani­o­bra muni­ci­pal els ha anat molt bé, als dos, de cara a les elec­ci­ons gene­rals del 23 de juliol. En un pano­rama en què el mapa espa­nyol s’ha tenyit de blau arran del 28-M, al líder del PSOE li per­met aga­far una mica d’aire i pro­pul­sar la seva cam­pa­nya, men­tre que al del PP li faci­lita una ren­tada de cara com a par­tit que només pacta amb l’extrema dreta de Vox.

Però aquest pacte que sem­bla bene­fi­ciar els soci­a­lis­tes i popu­lars espa­nyols deixa dar­rere seu un ras­tre de con­tra­dic­ci­ons difícil­ment esbor­ra­bles a Cata­lu­nya, i menys a un mes per a les elec­ci­ons gene­rals. L’entesa de Bar­ce­lona tri­tura el marc en què Pedro Sánchez plan­teja aquests comi­cis: “la dreta del PP i Vox, o jo”. I fa difícil­ment sos­te­ni­ble aquest relat per al PSC. Que li ho diguin si no al pri­mer secre­tari dels soci­a­lis­tes cata­lans, Sal­va­dor Illa, que dilluns, com si res hagués alte­rat el guió, feia mala­ba­ris­mes par­lant del PP com a for­mació que vol “ocu­par el poder al preu que sigui i costi el que costi”. Això quan encara res­so­na­ven les parau­les de Sirera al Saló de Cent cele­brant unir els seus vots als del PSC i els comuns perquè Bar­ce­lona no tin­gui “un alcalde sepa­ra­tista” ni tam­poc Colau sigui al govern muni­ci­pal. Això quan encara està en la ment de tots l’encai­xada de mans del popu­lar amb un nou alcalde amb cara de cir­cumstàncies.

L’acord de Bar­ce­lona resta cre­di­bi­li­tat al PSC de cara a les gene­rals. També com­plica la cam­pa­nya als comuns, que, en una cursa cap als comi­cis plan­te­jada en l’eix esquerra-dreta, hau­ran de donar expli­ca­ci­ons, segur, sobre la tri­an­gu­lació amb els socis de Vox. I, sobre­tot, hau­ran de retre comp­tes de la paraula donada i com és que després d’haver insis­tit fins a la saci­e­tat que no volien saber res dels popu­lars –“No farem cap acord que impli­qui el PP”, havia dit Jordi Martí–, van aca­bar sumant els seus vots als dels popu­lars.

El PP a Cata­lu­nya ho tindrà més fàcil, amb un elec­to­rat més pragmàtic que no s’embo­lica en debats doc­tri­nals, tam­poc s’hi juga tant com soci­a­lis­tes i comuns.

Curi­o­sa­ment, els grans dam­ni­fi­cats del dis­sabte 17 de juny són els que en podrien treure més rèdit elec­to­ral de cara al 23-J. ERC n’és cons­ci­ent i, en un gest ràpid, ha situat Ernest Mara­gall de número dos per Bar­ce­lona al Senat, un movi­ment que pretén espe­ro­nar la votació el 23-J. Igual­ment, des de Junts tan­quen files amb Xavier Trias, que, al seu torn, con­vida tot­hom a cana­lit­zar “la indig­nació” pel succeït a la capi­tal cata­lana en els comi­cis gene­rals. I tenen raó, tant repu­bli­cans com jun­tai­res, l’únic que dona força a l’inde­pen­den­tisme són els vots. Ja s’ha vist a Bar­ce­lona: perquè hi hagi un alcalde sobi­ra­nista, les for­ces que ho són hau­ran de sumar 21 regi­dors. Aquest és el gran apre­nen­tatge. I ser­veix per a tots els comi­cis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor