Opinió

Tribuna republicana

Ustrell i l’escala mecànica de vidre

Quatre homes estaran al capdavant dels principals matinals radiofònics
El periodisme és una professió amb majoria de dones, però els homes ocupen els llocs més alts

Ricard Ustrell pre­sen­tarà El matí de Cata­lu­nya Ràdio la tem­po­rada que ve. Si res no can­via, el pro­per curs qua­tre homes esta­ran al cap­da­vant dels prin­ci­pals mati­nals radiofònics del país, tant entre set­mana –Ustrell a Cata­lu­nya Ràdio i Jordi Basté a RAC1– com al cap de set­mana –Roger Escapa a la ràdio pública i Xavi Bundó a la pri­vada–. Actu­al­ment, tant TV3 com Cata­lu­nya Ràdio estan diri­gi­des per homes, Sig­frid Gras i Jordi Borda, res­pec­ti­va­ment, i les àrees d’infor­ma­tius, esports, i con­tin­guts, pro­gra­mació i cul­tura de TV3 també tenen homes al cap­da­vant –docu­men­tació i direcció adjunta l’encapçalen dones–. A Cata­lu­nya Ràdio, només l’àrea de con­tin­guts d’antena i de pro­ducció tenen una dona com a res­pon­sa­ble prin­ci­pal.

Als mit­jans de comu­ni­cació, el pre­do­mini d’homes en posi­ci­ons de lide­ratge –sobre­tot en els gra­ons més alts de l’equip direc­tiu– és habi­tual, mal­grat que ja fa ben bé dues dècades que la majo­ria d’estu­di­ants a la car­rera de peri­o­disme són dones. Segons l’Asso­ci­ació de Premsa de Madrid, qua­tre de cada sis estu­di­ants de peri­o­disme a Espa­nya entre el 2011 i el 2015 eren dones. Un informe del 2019 de l’Asso­ci­ació de Dones Peri­o­dis­tes de Cata­lu­nya reco­llia que les dones ocu­pa­ven un de cada tres seients als comitès edi­to­ri­als –els que deci­dei­xen què es publica cada dia– i que dos de cada deu direc­tors de mit­jans cata­lans eren dones. L’asso­ci­ació con­cloïa que les dones tenien més pos­si­bi­li­tats de diri­gir mit­jans d’àmbit local o de titu­la­ri­tat pública. L’estudi afe­gia que les pre­sen­ta­do­res de tele­visió solen tenir una vida més curta davant la pan­ta­lla, a causa de la pre­ferència dels mit­jans per dones joves. L’afir­mació la cor­ro­bora un estudi de Mèdia.​cat del 2014: de mit­jana, les pre­sen­ta­do­res dels pro­gra­mes de tele­visió de les prin­ci­pals cade­nes cata­la­nes i espa­nyo­les eren sis anys més joves que els pre­sen­ta­dors. Als d’humor, la diferència era de catorze anys; als infor­ma­tius, de tretze.

El cas del peri­o­disme, una pro­fessió amb majo­ria de dones però en què els homes ocu­pen els llocs més alts de res­pon­sa­bi­li­tat i de pres­tigi –i, per tant, amb més remu­ne­ració–, no és un fet aïllat. Es tracta d’un exem­ple del feno­men ano­me­nat escala mecànica de vidre, i vin­dria a ser el con­trari del sos­tre de vidre. Si el sos­tre de vidre és una metàfora per expli­car el con­junt de fac­tors que difi­cul­ten que les dones puguin arri­bar als llocs més alts de res­pon­sa­bi­li­tat de cada sec­tor pro­fes­si­o­nal, l’escala mecànica de vidre fa referència a aquells fac­tors que faci­li­ten que els homes blancs cisgènere arri­bin als llocs més alts de poder als sec­tors pro­fes­si­o­nals on són mino­ria.

El con­cepte va ser creat per Chris­tine L. Willi­ams el 1992, després d’haver com­pa­rat les tra­jectòries pro­fes­si­o­nals de dones i homes esta­tu­ni­dencs a infer­me­ria, ense­nya­ment, tre­ball social i docu­men­tació bibli­o­tecària. Recer­ques poste­ri­ors han iden­ti­fi­cat pos­si­bles cau­ses per expli­car per què els homes ascen­dei­xen més ràpida­ment en pro­fes­si­ons femi­nit­za­des –fins i tot més de pressa que altres homes en sec­tors amb majo­ria mas­cu­lina!–, com ara el fet que les dones dedi­quen més temps a tas­ques de cura de nens, malalts i per­so­nes grans, cosa que les du a reduir la jor­nada labo­ral o a aban­do­nar durant un temps el mer­cat labo­ral; o que els este­re­o­tips de gènere que asso­cien lide­ratge a mas­cu­li­ni­tat duguin a les orga­nit­za­ci­ons a pro­mo­ci­o­nar homes.

Així doncs, en les pro­fes­si­ons amb majo­ria de dones, els fenòmens del sos­tre de vidre i l’escala mecànica de vidre poden arri­bar a actuar alhora: els homes no només tenen pri­vi­le­gis a l’hora d’arri­bar a dalt de tot, gràcies als els este­re­o­tips sobre lide­rat­ges d’homes i dones, sinó que també es bene­fi­cien dels obs­ta­cles que tenen les com­pa­nyes per ascen­dir –jor­na­des a temps par­cial per la cura dels fills, infra­va­lo­ració de les capa­ci­tats de lide­ratge, etc. Aquesta situ­ació ens recorda, un cop més, que el mas­clisme és una hidra de dos caps: un cap és el pri­vi­legi dels homes i l’altre la dis­cri­mi­nació envers les dones. Si només en tallem un, farem curt a l’hora d’erra­di­car-lo. Així doncs, no n’hi ha prou que les redac­ci­ons dels mit­jans siguin paritàries, o amb majo­ria feme­nina. Les volem veure, lle­gir i escol­tar, manant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor