Opinió

La República que bull

RESTAR

Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, no afegeix res al debat sobre el futur del nostre país. Més aviat resta

En la política espa­nyola hi ha una llei bàsica que es manté inal­te­ra­ble pels segles dels segles: qual­se­vol pro­posta que sor­geixi de Cata­lu­nya es dilu­eix de forma automàtica. Ja els poden enviar un pro­jecte d’esta­tut, un nou pacte fis­cal o una safata de pa amb tomata. També és indi­fe­rent que la ini­ci­a­tiva vin­gui d’un par­tit polític o direc­ta­ment del Par­la­ment; que tin­gui el suport d’un 50 o d’un 90% de dipu­tats o que hagi estat vali­dada en un referèndum. El resul­tat sem­pre és el mateix. En molts casos, a més, ni tan sols els cal uti­lit­zar el ribot de les ins­ti­tu­ci­ons, ja siguin judi­ci­als o polítiques. Són els matei­xos par­tits cata­lans de dependència esta­tal els que s’encar­re­guen de diluir o enter­rar direc­ta­ment la idea. Qui no recorda la vice­pre­si­denta del PSOE, Teresa Fernández de la Vega, adver­tint que cal­dria “polir” l’Esta­tut just l’endemà que l’aprovés el Par­la­ment el 30 de setem­bre del 2005? O aque­lla vegada que l’actual minis­tre de Cul­tura, Miquel Iceta, es va atre­vir a afir­mar, durant la cam­pa­nya elec­to­ral del 2019: “Si el 65% de la població cata­lana vol la inde­pendència, la democràcia haurà de tro­bar un meca­nisme per encar­ri­lar això” i va haver de dema­nar dis­cul­pes hores després davant el líder del seu par­tit?

El dar­rer exem­ple d’aquesta llei uni­ver­sal ha vin­gut de bra­cet de “l’esquerra trans­for­ma­dora”, aque­lla que es va pre­sen­tar en soci­e­tat al crit de “sí se puede!”. Fa algu­nes set­ma­nes, els comuns van asse­gu­rar que el referèndum for­ma­ria part del pro­grama elec­to­ral de Sumar, però la seva can­di­data espa­nyola, Yolanda Díaz, ha tri­gat pocs dies a aigua­lir la pro­posta i a acla­rir (per si hi havia algun dubte) que “el referèndum no està damunt la taula”. Uns dies abans, la vice­pre­si­denta ja havia dit que els cata­lans només podrien votar la pro­posta que sorgís de la taula de diàleg. I fins i tot va sen­ten­ciar que “el temps ha pas­sat per a tot­hom”, tal­ment com si la democràcia tingués data de cadu­ci­tat. O sigui, que a hores d’ara Sumar defensa exac­ta­ment la mateixa posició que el PSOE: si hi ha una votació no serà en cap cas sobre la inde­pendència o sobre allò que vul­guin els cata­lans, sinó sobre el que desitgi Madrid. El pro­grama elec­to­ral de Sumar ho deixa molt clar: “És neces­sari reforçar els meca­nis­mes de con­cer­tació mul­ti­la­te­ral i bila­te­ral entre les ins­ti­tu­ci­ons de la Gene­ra­li­tat i de l’Estat per al ple desen­vo­lu­pa­ment de l’auto­go­vern”, una pro­posta que podria sig­nar-la qual­se­vol diri­gent del PSOE. Sumar, doncs, no afe­geix res al debat sobre el futur del nos­tre país. Més aviat resta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.