Opinió

A fons

Així és la ‘nova política’

Aquells revolucionaris del ‘sí se puede’ han estat ara els còmplices necessaris d’una nova operació d’estat
L’excusa d’aturar la dreta no pot ser més còmica després del pacte amb el PP

El ple d’inves­ti­dura de Bar­ce­lona il·lus­tra amb un traç total­ment defi­nit la fallida i l’engany d’aque­lla nova política que el 2015 pro­me­tia remoure els ciments d’una democràcia amb mol­tes fui­tes i d’un règim que ali­men­tava les elits polítiques, econòmiques i judi­ci­als espa­nyo­les a costa de degra­dar els drets fona­men­tals de la ciu­ta­da­nia reco­ne­guts a la Cons­ti­tució. Aquells revo­lu­ci­o­na­ris del sí se puede ara han estat els còmpli­ces neces­sa­ris d’una nova ope­ració d’estat –la ter­cera a Bar­ce­lona, tenint en compte el fals compte cor­rent de Xavier Trias a Suïssa el 2015, que Ada Colau va apro­fi­tar per gua­nyar les elec­ci­ons sumant-se a la farsa espa­nyola con­tra l’ales­ho­res alcalde de CiU, i l’ope­ració Manuel Valls del 2019 perquè ERC no governés la ciu­tat– per impe­dir un govern bipar­tit inde­pen­den­tista.

Que sigui alcalde un can­di­dat que ha per­dut les elec­ci­ons tres vega­des con­se­cu­ti­ves i no el gua­nya­dor de les elec­ci­ons és ben legítim, els pac­tes alter­na­tius i les nego­ci­a­ci­ons són l’essència del sis­tema democràtic. Però també hi ha l’ètica i la moral. I aquí és on la nova política que pro­me­tien els comuns fa aigües. Perquè han men­tit a tots els seus elec­tors durant la cam­pa­nya i després del 28M, jurant i per­ju­rant que sota cap con­cepte pac­ta­rien amb el PP. Però les seves fron­te­res ideològiques i morals s’han esquinçat del tot pac­tant per segona vegada amb la dreta espa­nyo­lista, ali­ada de l’extrema dreta de Vox, amb l’argu­ment, jus­ta­ment, d’atu­rar la dreta... Ada Colau i els seus han pri­o­rit­zat l’eix espa­nyo­lista i s’han sumat a una ope­ració diri­gida des dels des­pat­xos del PSOE i el PP per impe­dir el que sem­bla la major catàstrofe de la huma­ni­tat, un govern de Junts i ERC a la capi­tal del país.

La raó última d’aquesta traïció al seu elec­to­rat i als seus orígens, però, és que els comuns ja han estat absor­bits pel règim del 78 i són un par­tit del sis­tema sense mati­sos. Bar­ce­lona en Comú torna a ser aque­lla ICV crossa del PSC que cre­uava els dits perquè als soci­a­lis­tes els fal­tes­sin un parell de regi­dors o alguns dipu­tats per com­ple­tar una majo­ria i que els seus vots val­gues­sin unes quan­tes nòmines i alguns càrrecs a les admi­nis­tra­ci­ons, amb por­tes giratòries per als que no tin­gues­sin cadira pública. I dit i fet, ara el par­tit d’Ada Colau és la crossa del PSC a Bar­ce­lona –ja es nego­cia la seva entrada al govern de Coll­boni després del 23J– i es pre­para per ser-ho també al Par­la­ment de Cata­lu­nya, amb l’espe­rança d’entrar a la plaça de Sant Jaume de bra­cet de Sal­va­dor Illa. I també a Madrid, on l’ope­ració del PSOE per liqui­dar els rebels de Pode­mos depèn de con­ver­tir Yolanda Díaz –Colau n’és adepta– en una altra Izqui­erda Unida, un par­tit per­fec­ta­ment inte­grat en el sis­tema del 78 que no posi en escac els pilars del règim.

Bar­ce­lona va ser un dels labo­ra­to­ris d’aque­lla nova política que pro­me­tia noves for­mes de fer, ètica, com­promís i autèntica democràcia. Però ara Bar­ce­lona ha estat també el cemen­tiri d’aque­lles inten­ci­ons i el caldo de cul­tiu d’una manera de fer política que es basa en la men­tida i la traïció a la ide­o­lo­gia, no pas en la nego­ci­ació, el pacte i l’hon­ra­desa. Si Colau hagués dit en cam­pa­nya que si calia pac­ta­ria amb el PP per man­te­nir alguns sous i càrrecs a l’Ajun­ta­ment i bar­rar el pas a un govern inde­pen­den­tista –l’excusa d’atu­rar la dreta no pot ser més còmica després del pacte amb el PP–, el seu vot a Coll­boni hau­ria estat total­ment legítim i jus­ti­fi­cat. Però va men­tir. Com també va men­tir el nou alcalde asse­gu­rant que si no gua­nyava les elec­ci­ons pas­sa­ria a l’opo­sició.

Aquesta és la nova política que con­fronta amb la vella política, supo­sa­da­ment un cau de cor­rup­tes bur­ge­sos que només volen el poder. Doncs resulta que el dia del ple d’inves­ti­dura a Bar­ce­lona, aquesta vella política va estar a l’altura moral d’allò que s’espera d’un polític que repre­senta la ciu­ta­da­nia i els valors d’una democràcia, i la nova política, per les for­mes ver­bals i les seves mani­o­bres ocul­ta­des als seus votants fins al dar­rer ins­tant, va degra­dar aquests con­cep­tes.

Sigui com sigui, hi ha un abans i un després en la política bar­ce­lo­nina, un tren­ca­ment emo­ci­o­nal i moral que ha impac­tat a tot el país. Caldrà veure quins efec­tes té en el futur, i si l’inde­pen­den­tisme és capaç de reco­sir la uni­tat a par­tir de l’experiència de Xavier Trias i Ernest Mara­gall.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.