Opinió

La República que bull

UN DEBAT ESTÈRIL

L’objectiu és que al Congrés espanyol es parli en català o que votem per si finalment deixa de ser el nostre Congrés?

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha pro­po­sat refor­mar el regla­ment del Congrés per per­me­tre que s’hi puguin uti­lit­zar d’altres llengües que no siguin l’espa­nyol. Ho ha rei­vin­di­cat, segons ha dit, per la neces­si­tat de fer que “Espa­nya comenci a fer mos­tres de la seva plu­ra­li­tat”. La pro­posta, que forma part de les nego­ci­a­ci­ons per defi­nir la nova mesa de la cam­bra espa­nyola, ha tri­gat poques hores a ser aigua­lida pel seu soci, el PSOE. L’encar­re­gada de fer-ho ha estat la por­ta­veu de l’exe­cu­tiu, Isa­bel Rodríguez, que ha remar­cat “les difi­cul­tats pràcti­ques que supo­sa­ria”; un argu­ment ben sor­pre­nent si tenim en compte que hi ha un munt de par­la­ments en els quals l’ús de diver­ses llengües és habi­tual.

Sigui quina sigui l’excusa que dei­xin anar, resulta una autèntica ano­ma­lia que, en un Estat en el qual regeix (en teo­ria) una Cons­ti­tució que enco­mana als poders públics que tin­guin un “espe­cial res­pecte i pro­tecció” per la “riquesa de les dife­rents moda­li­tats lingüísti­ques”, només es per­meti l’ús d’una única llen­gua al Congrés. Pas­sen els anys, però l’Estat espa­nyol no can­via, anco­rat en l’uni­for­misme de sem­pre, aquell que li impe­deix veure més enllà de la iden­ti­tat espa­nyola i la llen­gua espa­nyola. Els par­tits esta­tals, es diguin UDC, PSOE o PP (per citar els que han ocu­pat el Palau de La Mon­cloa els dar­rers 47 anys), no han cre­gut mai en el plu­ri­lingüisme. Tro­ba­ran un munt d’exem­ples si es dedi­quen a repas­sar l’heme­ro­teca o els dia­ris de ses­si­ons del Congrés o el Senat. El 21 de juny de l’any pas­sat, sense anar gaire lluny, el PSOE es va ali­near amb el PP, Ciu­ta­dans i Vox per rebut­jar una pro­po­sició de reforma del regla­ment de la cam­bra que anava en aquesta direcció. Els pre­si­dents del Congrés de tots els colors polítics (alguns d’ells cata­lans, com ara la mateixa Merit­xell Batet) no han tin­gut manies a l’hora de reti­rar la paraula a par­la­men­ta­ris que han vol­gut fer ser­vir el català o els han amenaçat d’expul­sar-los. Ho han fet, a més a més, sense cap empara legal; perquè té raó Car­les Puig­de­mont quan diu que en el regla­ment de la cam­bra no hi ha cap arti­cle que parli explícita­ment de l’obli­ga­to­ri­e­tat de fer ser­vir una llen­gua i la pro­hi­bició de fer-ne ser­vir una altra. El debat, en tot cas, és tan vell com l’anar a peu, d’aquells que es desen­ter­ren de tant en tant, com el del fede­ra­lisme o el traspàs de la titu­la­ri­tat de l’aero­port. Davant aquesta rea­li­tat, pot­ser ens cal­dria ser pràctics. L’objec­tiu és que al Congrés espa­nyol es parli en català o que votem per si final­ment deixa de ser el nos­tre Congrés?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.