Opinió

A fons

UN MAJESTIC INTERNACIONAL

Qui està en una cruïlla no és l’independentis-me, sinó l’anomenada esquerra espanyola
Català oficial a Europa, traspàs de l’aeroport, port i Rodalies i blindar el català prepararien el terreny sense passar pel poc realista referèndum

Any 1996. CiU i el PP rubri­ca­ven el pacte del Majes­tic, un acord de peix al cove pel qual el par­tit de Jordi Pujol donava suport a la inves­ti­dura de José María Aznar a canvi d’un seguit de con­ces­si­ons que aug­men­ta­ven l’auto­go­vern d’una comu­ni­tat autònoma que no rei­vin­di­cava gran cosa en ter­mes naci­o­nals. L’Estat va trans­fe­rir les com­petències en matèria de poli­cia de trànsit, millo­res de finançament i trans­ferència d’impos­tos, refor­mes de lleis esta­tals que dona­ven més auto­no­mia als ter­ri­to­ris –gestió de la for­mació pro­fes­si­o­nal i del ser­vei d’ocu­pació, entre d’altres–, i fins i tot la supressió de la mili.

Han pas­sat gai­rebé tres dècades i la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya no podria estar més enfan­gada. Recen­tra­lit­zació de com­petències, pro­me­ses d’inver­si­ons no com­pler­tes, dete­ri­o­ra­ment dels ser­veis públics de l’Estat a Cata­lu­nya, setge a la llen­gua cata­lana, repressió poli­cial i judi­cial... Res fa pen­sar que la relació amb el règim del 78 hagi de can­viar radi­cal­ment si Junts per Cata­lu­nya, a qui ines­pe­ra­da­ment les elec­ci­ons espa­nyo­les li han donat la clau de la gover­na­bi­li­tat a l’Estat, acabi deci­dint donar el govern espa­nyol al PSOE i a Sumar. Vol dir això que els par­tits inde­pen­den­tis­tes s’han de desen­ten­dre de la política espa­nyola? No, al con­trari, perquè amb estratègia es pot apla­nar el camí per a un futur estat català. Més enllà de parau­les bui­des com diàleg i nego­ci­ació, guanys con­crets, tan­gi­bles i, sobre­tot, útils per a una ciu­ta­da­nia que tard o d’hora tor­narà a inten­tar ser lliure.

Anem a pams. L’aritmètica diabòlica del 23-J ha vol­gut allu­nyar el fan­tasma del pacte PP-Vox que tant soci­a­lis­tes com ERC i Comuns-Sumar invo­ca­ven per aple­gar un vot que per­metés ree­di­tar l’actual exe­cu­tiu. I ha donat a Junts per Cata­lu­nya la clau i la res­pon­sa­bi­li­tat que a hores d’ara ERC no dona grans senyals de voler aban­de­rar, d’esprémer al màxim aquesta con­jun­tura política, un d’aquells momen­tums de què sovint parla l’inde­pen­den­tisme.

El PSOE sap que no pot espe­rar el suport gratuït dels jun­ters quan a la vegada pro­met asseure davant del Suprem el pre­si­dent a l’exili i exhi­bir-lo com un tro­feu davant de tots els espa­nyols de bé. Tam­poc el pot espe­rar apel·lant només a l’antídot d’un govern de la dreta amb l’extrema dreta. Perquè qui està en una cruïlla no és l’inde­pen­den­tisme, sinó l’ano­me­nada esquerra espa­nyola. El PSOE ha deci­dir si s’arrisca a fer un pas en la reso­lució del con­flicte o si vol anar a una repe­tició elec­to­ral. Si tria l’opció A, es pot obrir un ven­tall ampli de pos­si­bi­li­tats que podrien fer que Junts acabés faci­li­tant la inves­ti­dura, i que no pas­sen pel referèndum o l’amnis­tia, dos aspec­tes que el PSOE no accep­tarà de cap de les mane­res.

Per exem­ple, l’ofi­ci­a­li­tat del català a Europa. Aquest fet inter­na­ci­o­na­litza el país i el reforça en un àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal on molt pro­ba­ble­ment s’aca­barà reso­lent el con­flicte polític. Que el català sigui llen­gua ofi­cial al Congrés dels Dipu­tats o l’ofi­ci­a­li­tat de les selec­ci­ons cata­la­nes, com pro­posa l’exdi­pu­tat d’ERC a Madrid Joan Tardà com a gran opor­tu­ni­tat, no té cap mena de trans­cendència en la cons­trucció d’un nou estat.

Més coses: el traspàs inte­gral de la gestió de grans infra­es­truc­tu­res, com l’aero­port, la tota­li­tat del port i la xarxa de Roda­lies. Tenir el con­trol d’aques­tes grans infra­es­truc­tu­res de comu­ni­cació i gene­ra­do­res de riquesa –alhora que con­nec­ten Cata­lu­nya amb la resta del món– no és menor en un hipotètic esce­nari futur d’un estat català.

Blin­dar amb una nova llei de llengües el català a l’escola i atu­rar el setge judi­cial i polític per­ma­nent per liqui­dar l’ús social del català. Un país que vol esde­ve­nir un estat no pot fer-ho amb una llen­gua mino­rit­zada.

Són tres qüesti­ons, però de segur que n’hi ha mol­tes altres, que pre­pa­ra­rien el ter­reny futur i que no pas­sen per l’intent gens rea­lista d’arros­se­gar el PSOE a un esce­nari democràtic de referèndum immi­nent o acor­dat a pocs anys vista. Un Majes­tic en clau inter­na­ci­o­nal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.