Opinió

Tribuna republicana

Limitar la immigració

Necessitem un canvi de model econòmic, un desplegament espaterrant de l’estat del benestar, una aposta pel català com a llengua vertebradora del país i un model de convivència i de gestió responsable

El dis­curs sobre la limi­tació de la immi­gració fa for­tuna als mit­jans del país. N’és un exem­ple l’arti­cle de Miquel de Palol a El Punt Avui de fa unes set­ma­nes, en què arri­bava a lloar la política de dreta radi­cal popu­lista de l’alcal­dessa de Ripoll, Sílvia Orri­ols, mal­grat que no té cap com­petència muni­ci­pal per posar en pràctica les mesu­res que pro­posa.

Qual­se­vol nació que aspiri a un estat ha de tenir una política migratòria. El pro­blema de plan­te­ja­ments com els de Miquel de Palol i altres és que limi­tar la immi­gració sense tenir en compte les inqui­e­tuds que ens por­ten a veure-ho com una solució con­jun­tu­ral a pro­ble­mes estruc­tu­rals car­rega en els estran­gers més pre­ca­ris, per molts delic­tes o abu­sos de l’estat del benes­tar que alguns d’ells come­tin, la frus­tració de no haver pro­te­git l’estat del benes­tar, la sobi­ra­nia econòmica i la iden­ti­tat naci­o­nal de Cata­lu­nya davant dels més forts.

La fallida del model econòmic de bom­bo­lla immo­biliària i l’existència zombi del mono­cul­tiu turístic, suma­des al des­man­te­lla­ment de l’estat del benes­tar per part d’uns governs que han seguit fil per randa l’ortodòxia neo­li­be­ral basada en la pri­va­tit­zació, la mer­can­ti­lit­zació i l’espe­cu­lació de totes les face­tes de la vida humana (i no humana), fan impos­si­ble que les gene­ra­ci­ons més joves tin­guin una feina esta­ble i ben remu­ne­rada, un habi­tatge digne i ser­veis de suport a la criança, con­di­ci­ons relle­vants per esta­blir un pro­jecte de vida que inclo­gui tenir cana­lla.

La pre­ca­ri­e­tat econòmica, sumada a l’espa­nyo­lisme que colo­nitza les ments dels habi­tants de Cata­lu­nya, difi­culta la inte­gració dels nou­vin­guts. La sub­missió inte­ri­o­rit­zada pels cata­lans fa que par­lin en cas­tellà a qual­se­vol per­sona per­ce­buda com a estran­gera. A mesura que es creu superada la repressió bru­tal con­tra el català impo­sada pel fran­quisme, s’ins­tal·la a Cata­lu­nya un neo­li­be­ra­lisme lingüístic que, ben arre­lat als mit­jans de comu­ni­cació del país, inclo­ent Cata­lu­nya Ràdio i TV3, imposa una visió de falsa igual­tat entre el català i el cas­tellà. Des­con­nec­tada de l’entra­mat legal que pri­vi­le­gia el cas­tellà i mino­ritza el català, la pre­ferència per un dels dos idi­o­mes es des­po­li­titza i es per­cep com una tria per­so­nal que reflec­teix la plu­ra­li­tat lingüística de la nació.

Final­ment, la situ­ació d’emergència climàtica pro­vo­cada per l’ebu­llició de les tem­pe­ra­tu­res glo­bals ha gene­rat un estat d’ansi­e­tat gene­ra­lit­zat on la ciu­ta­da­nia sent que cada vegada hi ha menys recur­sos natu­rals i menys llocs habi­ta­bles a repar­tir entre cada cop més població. De recur­sos n’hi ha de sobres si es redis­tri­bu­ei­xen de manera equi­ta­tiva dels més pode­ro­sos als més febles, fins al punt que, contrària­ment al que es pensa, no estaríem par­lant de reduir el benes­tar o el luxe, sinó de demo­cra­tit­zar-los.

Neces­si­tem un canvi de model econòmic, un des­ple­ga­ment espa­ter­rant de l’estat del benes­tar, una aposta pel català com a llen­gua ver­te­bra­dora del país i un model de con­vivència i de gestió res­pon­sa­ble dels béns comuns, mate­ri­als i cul­tu­rals, que impli­qui totes les clas­ses soci­als. Inci­visme no és només no reco­llir la caca del gos, sinó també tenir uns estils de vida i hàbits de con­sum alta­ment con­ta­mi­nants, com els de les clas­ses benes­tants. Que un pinxo t’atra­qui genera inse­gu­re­tat, però en gene­ren encara més els empre­ne­dors que con­trac­ten fal­sos autònoms o els senyors d’ordre que espe­cu­len amb l’habi­tatge, fins al punt que ja no hi ha llo­guers infe­ri­ors a 800 euros a Bar­ce­lona. Si ens pre­o­cu­pen els gue­tos, par­lem també dels d’expats i nòmades digi­tals que s’ins­tal·len a les grans ciu­tats del país, por­ten la mai­nada a esco­les on la llen­gua vehi­cu­lar és estran­gera i van a diver­tir-se a espais plens d’altres expats i nòmades digi­tals.

La pro­posta de limi­tar la immi­gració, sense una pers­pec­tiva de classe, anti­ra­cista i eco­lo­gista que enten­gui per què ara sen­tim que en tenim neces­si­tat, tan sols mena a la cri­mi­na­lit­zació de la pobresa i del fet migra­tori dels més pre­ca­ris. No esmena, però, cap de les cri­sis que ame­na­cen l’existència del poble català.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor