Opinió

Tribuna republicana

Què és una dona?

Pensar el gènere com una interpretació dels cossos sexuats humans que generen unes identitats que transcendeixen el fet biològic incorpora el garbuix
Mai negaré a una dona trans la condició de dona

En una con­versa amb l’escrip­tora, músic i acti­vista trans Juny Siva, la física, escrip­tora i acti­vista trans Judith Juan­huix deia que es negava a pen­sar-se com a dona a par­tir de les opres­si­ons que patim. En el debat sobre els drets de les dones trans, sovint apa­reix la pre­gunta què és ser una dona? Tant les femi­nis­tes tran­sin­clu­si­ves com les transex­clo­ents solen defi­nir-nos a par­tir de l’opressió. Igual que Juan­huix, opino que a les dones no ens defi­nei­xen les opres­si­ons. Són les opres­si­ons les que tena­llen la nos­tra iden­ti­tat com a dones, i per tant defi­nir-nos a par­tir d’elles és limi­tar-nos.

Entenc els con­cep­tes dona i home com a inter­pre­ta­ci­ons, defi­ni­des pel con­text, dels cos­sos sexu­ats humans, a par­tir dels quals cons­truïm una iden­ti­tat. Aques­tes iden­ti­tats s’han per­pe­tuat tant i han creat uns ima­gi­na­ris tan potents que han trans­cen­dit els cos­sos sexu­ats que lle­gien i s’han eri­git en inter­pre­ta­ci­ons del cos humà en gene­ral. La lec­tura ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada del gènere ha esta­blert que un home (gènere) és un mas­cle (sexe) que actua i ves­teix de forma mas­cu­lina (expressió de gènere) i una dona és una feme­lla amb una expressió de gènere feme­nina. I que homes i dones s’atre­uen sexu­al­ment (sexu­a­li­tat). És una forma de crear iden­ti­tats a par­tir d’una lec­tura endreçada de la bio­lo­gia i les rela­ci­ons soci­als, mal­grat que ni la bio­lo­gia ni la soci­e­tat ho són. Les per­so­nes inter­se­xu­als, les per­so­nes trans i no binàries, els homes efe­mi­nats i les dones galli­mar­sot, els bise­xu­als i els homo­se­xu­als ho embo­li­quen tot.

Pen­sar el gènere com una inter­pre­tació dels cos­sos sexu­ats humans que gene­ren unes iden­ti­tats que trans­cen­dei­xen el fet biològic incor­pora el gar­buix. Hi ha feme­lles que són homes efe­mi­nats, hi ha inter­se­xu­als que són homes homo­se­xu­als, hi ha per­so­nes que ni són homes ni són dones que parei­xen i alle­ten, hi ha mas­cles que són dones. Hi ha dones i homes trans que s’ope­ren o s’hor­mo­nen per ajus­tar trets cor­po­rals als asso­ci­ats al gènere al qual per­ta­nyen, i d’altres que no ho fan. En tots aquests casos la bio­lo­gia importa. Però no perquè sigui un destí, sinó perquè és el començament: una matèria mode­lada per l’ambi­ent i la per­so­na­li­tat que con­forma una mul­ti­pli­ci­tat de for­mes d’enten­dre’ns a nosal­tres i als altres. És el gènere el que ha defi­nit la bio­lo­gia: una per­sona emba­ras­sada diu que espera una nena, i no una feme­lla, perquè amb la mera des­cripció dels cro­mo­so­mes i geni­tals d’un fetus no en tenim prou per ima­gi­nar-nos-el.

La bio­lo­gia importa. Passa que, històrica­ment, hem fet ser­vir una lec­tura esbi­ai­xada de la bio­lo­gia per jus­ti­fi­car cer­tes opres­si­ons. Creure que les dones feme­lla som infe­ri­ors física­ment als homes mas­cle perquè ells, de mit­jana, tenen més massa mus­cu­lar és obviar que en espe­rança de vida, capa­ci­tat de supor­tar un grau de dolor simi­lar al del part o mor­ta­li­tat per infec­ci­ons ells són els dèbils. Qui esborra la con­dició de dona ges­tant no és l’home trans que pareix i mens­trua, sinó una ciència mèdica que ha equi­pa­rat mas­cu­li­ni­tat amb mas­cle i que ha pri­o­rit­zat la salut del mas­cle home perquè creu que és la base de la con­dició humana i la dona feme­lla n’és l’afe­git.

Mai li negaré a una dona trans la con­dició de dona. No ho faré perquè com­par­tim una iden­ti­tat mera­ve­llosa que és la de ser dona. Em sento igual de dona ara que quan era un xico­tot que jugava a water­polo en un equip de nens. Segu­ra­ment gran part de la meva coherència de gènere s’ha basat en què, fes el que fes, tenia vulva, però també tinc clar que tant si a una dona trans li agrada ves­tir amb roba fol­gada o anar amb una mini­fal­di­lla, tant si es maqui­lla com si no, seguirà sent tan dona com jo. No sé el perquè, però pro­ba­ble­ment perquè en ella iden­ti­fi­caré les coor­de­na­des d’aquesta iden­ti­tat com­par­tida i expres­sada. Pot­ser arri­barà un dia en què ningú s’iden­ti­fi­carà com a dona, home o per­sona no binària. Però men­tre vis­quem en una soci­e­tat que lle­geixi les per­so­nes par­tint d’unes coor­de­na­des de gènere, fem el favor de dei­xar de repri­mir la iden­ti­tat de gènere del per­so­nal, i de pri­vi­le­giar-los o limi­tar-los un cop l’expres­sin.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor