Opinió

Punts de vista

l’escletxa digital

És una gim­cana, i no pre­ci­sa­ment diver­tida. Treure diners del banc on hi ha els estal­vis, fer ges­ti­ons pels ser­veis bàsics o alguns tràmits a l’admi­nis­tració pública ha esde­vin­gut un autèntic mal­de­cap per a les per­so­nes més grans. La pre­sen­ci­a­li­tat perd ter­reny en bene­fici de noves for­mes de fer que pivo­ten sobre una tec­no­lo­gia imper­so­nal que, sovint, deixa de banda els nos­tres avis con­ver­tint en més inac­ces­si­ble i incom­pren­si­ble el món on viuen. La pandèmia, de la qual havíem de sor­tir millors i amb grans apre­nen­tat­ges, va fer més visi­ble aquesta rea­li­tat, però lluny de cor­re­gir-la ni que fos una mica, va donar pas a un nou model, el de la cita prèvia o el del for­mu­lari per inter­net, que encara apro­fun­deix més en la desi­gual­tat.

L’ano­me­nada escletxa digi­tal és, en rea­li­tat, un enorme esvo­ranc que s’empassa una quan­ti­tat ingent de temps i esforços i, al final, es tra­du­eix en una cursa d’obs­ta­cles en el dia a dia de molts. Tot ple­gat acom­pa­nyat d’una sen­sació amarga per la neces­si­tat cons­tant d’ajuda: dels fills, de fami­li­ars, d’algú que en sàpiga més, d’aquell tre­ba­lla­dor que s’impa­ci­enta... No és una impressió, les dades cer­ti­fi­quen que una part impor­tant de la soci­e­tat és ali­ena a allò vir­tual i, per des­comp­tat, a les xar­xes soci­als. L’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística pre­gunta regu­lar­ment sobre l’ús de les noves tec­no­lo­gies, les TIC. A Cata­lu­nya hi ha més de 2 mili­ons de per­so­nes que superen els 60 anys. I, segons es pot com­pro­var al web de l’INE, un 49,6% dels cata­lans majors de 75 no ha uti­lit­zat mai inter­net. Les per­so­nes d’aquesta franja d’edat que han con­sul­tat la gran xarxa en els últims dotze mesos són el 43%. Més de la mei­tat no ho ha fet o no ho ha pogut fer perquè no té la tec­no­lo­gia, perquè no té les com­petències digi­tals, per altres motius... o per tots. Es tracta d’una tendència gene­ra­lit­zada, però no per això menys pre­o­cu­pant. Perquè quan par­lem de l’escletxa digi­tal de les per­so­nes grans, par­lem, en rea­li­tat, de la dis­cri­mi­nació diària d’aquells que no poden desen­vo­lu­par-se amb nor­ma­li­tat en un entorn per al qual no estan pre­pa­rats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor