Opinió

La República que bull

ELS TERMES DE L’ACORD

El pacte entre ERC i el PSOE representa més un intent de ressituar el cronòmetre a zero que no pas d’avançar cap a la independència

En les dar­re­res hores, ha trans­cen­dit el pacte entre el PSOE i ERC per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez, esce­ni­fi­cat a par­tir d’una encai­xada de mans entre el pre­si­dent dels repu­bli­cans, Oriol Jun­que­ras, i el minis­tre de la Pre­sidència en fun­ci­ons, Félix Bolaños. Tin­drem temps, des d’aques­tes pàgines, de valo­rar l’acord (i, si s’escau, de valo­rar també el que pugui asso­lir Junts), però és evi­dent que aquest pacte d’inves­ti­dura encaixa amb els paràmetres que els repu­bli­cans havien posat damunt la taula. En el cas de l’amnis­tia, caldrà com­pro­var quin abast tindrà i quina inter­pre­tació en fan els jut­ges, però, a pri­ori, l’acord té una dimensió àmplia, que abraça des de les per­so­nes encau­sa­des per la seva par­ti­ci­pació en el referèndum de l’1-O fins a aque­lles que han estat afec­ta­des per l’espi­ral repres­siva de l’Estat. La segona car­peta, la del benes­tar de la gent, també inclou alguns temes remar­ca­bles. En tot cas, cal recor­dar que el FLA ha estat denun­ciat sis­temàtica­ment com un ins­tru­ment per­vers que con­sis­teix a aga­far els nos­tres diners, empor­tar-se’ls i després fer-nos pagar per tor­nar-nos-en una part, i que la con­do­nació del 20% del deute, que aca­barà bene­fi­ci­ant la resta d’auto­no­mies, repre­senta l’ate­nu­ació d’un greuge més que no pas un avenç. També cal valo­rar amb peus de plom l’ano­me­nat “traspàs inte­gral de Roda­lies”, que més aviat repre­senta un canvi en el model de gestió a par­tir del qual aquest ser­vei pas­sarà a ser ges­ti­o­nat a través d’una empresa en què l’Estat espa­nyol tindrà el 50% del con­sell d’admi­nis­tració i en què les deci­si­ons estratègiques s’hau­ran de pren­dre per una majo­ria qua­li­fi­cada, cosa que vol dir que Madrid tindrà dret de vet. A banda d’això, no se sap del cert qui­nes línies seran tras­pas­sa­des, ni tam­poc hi ha cap calen­dari ni s’ha fixat el volum de les inver­si­ons, per la qual cosa es fa difícil pen­sar que es pugui pro­duir, a curt ter­mini, un canvi en la qua­li­tat del ser­vei. La ter­cera car­peta, la del referèndum, encara queda en un esce­nari més eteri, amb la referència a un veri­fi­ca­dor de “pres­tigi reco­ne­gut”, una represa de la taula de diàleg i pos­si­ble referèndum “pels acords als quals es pugui arri­bar”. En con­junt, sense menys­te­nir els esforços dels nego­ci­a­dors o els con­di­ci­o­nants que fixen els dipu­tats obtin­guts i l’aritmètica par­la­mentària, la rea­li­tat és que l’acord està fet més en clau de res­si­tuar el cronòmetre a zero per inten­tar “nor­ma­lit­zar la situ­ació política” (en llen­guatge dels soci­a­lis­tes) i acon­se­guir algu­nes victòries en clau autonòmica que no pas per avançar cap a la inde­pendència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor