Opinió

La República que bull

A LA CUA

Els resultats de l’informe PISA ens assenyalen múltiples causes i responsables de la mala salut de l’educació

Els resul­tats de l’informe PISA, que s’han donat a conèixer aquesta set­mana, ens situen a la cua d’Espa­nya i de l’OCDE en edu­cació. I, des d’un punt de vista retros­pec­tiu, són els pit­jors que ha tin­gut mai Cata­lu­nya. L’any 2015, en com­prensió lec­tora la pun­tu­ació era de 500, i lide­ra­ven Espa­nya; avui, estem a la cua, per sota de 460. En matemàtiques, pas­sava el mateix el 2018 i avui també estem als llocs més bai­xos. En ciències es repe­teix la mateixa pel·lícula i, de situar-nos per sobre de la mit­jana de l’OCDE i d’Espa­nya, ara estem clara­ment entre els últims. El nivell de la majo­ria d’estu­di­ants ha bai­xat, doncs, de forma molt sig­ni­fi­ca­tiva; i això no es pot atri­buir només a la pandèmia o a “l’ele­vada com­ple­xi­tat social i edu­ca­tiva” de les aules, tal com va argu­men­tar en un pri­mer moment el Depar­ta­ment d’Edu­cació. Fer una diagnosi pre­cisa dels pro­ble­mes i assu­mir l’autocrítica és, sem­pre, un pas impres­cin­di­ble per posar-hi remei.

El pro­blema ve de temps enrere. Fa anys que ens estem acos­tu­mant a governs que no pla­ni­fi­quen ni pre­ve­uen, sinó que reac­ci­o­nen a pilota pas­sada i a bat­ze­ga­des. Va pas­sar el mateix amb la situ­ació del català, en què de cop i volta ens vam des­per­tar amb la idea de resol­dre allò que s’havia des­cui­dat durant anys. També està pas­sant en el canvi climàtic, en què anem amb retard en allò que fa referència al pes de les ener­gies ver­des. I, si ens cenyim al cas de l’edu­cació, també ha pas­sat amb la intro­ducció de les noves tec­no­lo­gies o els mòbils a l’aula, asos en què es pre­nen mesu­res a mit­ges tin­tes o s’afron­ten debats amb retard. Avan­cem, doncs, a bat­ze­ga­des, sense un full de ruta clar. Ara, el govern s’asseurà amb els agents edu­ca­tius, tot­hom dei­xarà anar que ja ho havia adver­tit i ningú assu­mirà les res­pon­sa­bi­li­tats que per­to­ca­rien. És evi­dent que els resul­tats de l’informe PISA ens asse­nya­len múlti­ples cau­ses i res­pon­sa­bles, des dels governs de torn fins a la comu­ni­tat edu­ca­tiva. I també ho és que hi ha mesu­res impres­cin­di­bles que fa anys que es recla­men: l’incre­ment de la inversió en edu­cació per situar-la en el 6% que marca la llei d’edu­cació (era estem en el 3,82%); la reducció de les ele­va­des ràtios a les aules; la millora en l’aco­llida, l’atenció i la dis­tri­bució del nou alum­nat, o la revisió de l’exigència des d’un punt de vista cur­ri­cu­lar. Esta­ria bé apren­dre aquesta lliçó i, sobre­tot, posar-hi remei. Cal un gran acord naci­o­nal; i no només per millo­rar, de cara al futur, uns resul­tats que ens enro­jo­len a tots, sinó per situar l’edu­cació en el lloc que li per­toca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor