Opinió

A fons

UN ANY ZERO

No tindria sentit arribar enfrontats a les eleccions, deixar en mans del PSC la Generalitat i començar una guerra per fer de crossa socialista
L’operació Yolanda Díaz ha convertit aquella esquerra transformadora del 15M en un nou partit de l’establishment que anul·larà la dissidència ideològica que practicava Podemos

L’Estat espa­nyol i l’inde­pen­den­tisme tan­quen un any política­ment con­vuls i excep­ci­o­nal. No pas per una volun­tat política del PSOE de nego­ciar res amb Cata­lu­nya, ni tam­poc per una estratègia unitària exi­tosa dels artífexs de l’1 d’Octu­bre durant la legis­la­tura pas­sada, sinó per una caram­bola elec­to­ral que va donar ines­pe­ra­da­ment a Junts per Cata­lu­nya la clau de la gover­na­bi­li­tat d’Espa­nya. Sense el setè escó dels jun­ters, el preu a pagar per part de Pedro Sánchez per seguir a La Mon­cloa hau­ria estat molt menor, sense cap mena de dubte –només hau­ria cal­gut una abs­tenció de Junts, perquè el sí d’ERC era pre­vi­si­ble, sobre­tot perquè tant PSOE com Sumar havien lli­gat molt bé el dis­curs de la por a l’extrema dreta–, i l’inde­pen­den­tisme en con­junt no hau­ria tin­gut la força nego­ci­a­dora que li ha permès obrir efec­ti­va­ment la porta a una nova etapa política, els fruits de la qual encara són molt verds. Pel que fa al PSOE, s’ha vist empès a rede­fi­nir la seva posició al mapa del règim del 78 i a hores d’ara, com a mínim men­tre duri aquesta legis­la­tura, el bipar­ti­disme imper­fecte que fins ara per­me­tia l’alter­nança entre el PP i el PSOE com a guar­di­ans d’aquest búnquer s’ha tren­cat. Amb Cs mort i enter­rat i amb un PP que comença a pren­dre consciència del cost que ha tin­gut flir­te­jar amb l’extrema dreta de Vox, soci­a­lis­tes i Sumar sem­blen con­dem­nats a refor­mar i demo­cra­tit­zar aquest règim si volen seguir man­te­nint el poder gràcies als vots d’allò que el mateix règim ano­mena naci­o­na­lis­mes perifèrics. D’alguna manera, és un any zero per a molts actors polítics. Per al PSOE i per a l’inde­pen­den­tisme, i també per a l’esquerra espa­nyola.

Anem a pams. Sis anys després de l’1-O, l’inde­pen­den­tisme té les bases posa­des i ara, diuen, arrenca una nova etapa en la qual s’han de reco­llir els fruits d’haver sobre­vis­cut a la repressió de l’Estat, ence­tant un camí de no retorn de nego­ci­ació cara a cara amb aquest Estat. Junts i ERC han acon­se­guit la llei d’amnis­tia –si el poder judi­cial no se’n surt en la seva guerra per impe­dir-ho– i arrenca una nego­ci­ació per posar les bases del referèndum. Tot ple­gat amb medi­ació inter­na­ci­o­nal. No és poc. I a par­tir d’aquí, caldrà demos­trar que la base social encara hi és. Pas­sant, això sí, per unes elec­ci­ons a Cata­lu­nya d’aquí a tot esti­rar un any i escaig, en què l’inde­pen­den­tisme hau­ria de ser capaç de sumar una majo­ria sòlida. No tin­dria sen­tit arri­bar-hi enfron­tats, dei­xar en mans del PSC la Gene­ra­li­tat i començar una guerra per fer de crossa soci­a­lista. Si es va cap a la inde­pendència, el govern de Cata­lu­nya ha d’estar blin­dat. Si no, ales­ho­res esta­rem par­lant com a molt d’un auto­no­misme ampliat.

Pel que fa al PSOE, també és un any zero. S’enfron­tarà a una revisió pro­funda de la seva política de les dar­re­res dècades en l’eix naci­o­nal arran de la nova etapa oberta amb l’inde­pen­den­tisme, que l’estarà collant perquè com­pleixi els seus com­pro­mi­sos d’avançar en la reso­lució del con­flicte polític. Una demo­cra­tit­zació d’Espa­nya que pot tenir un preu elec­to­ral a curt o mitjà ter­mini, però que pro­ba­ble­ment tindrà un retorn en el futur polític de l’Estat, amb o sense Cata­lu­nya. I s’enfron­tarà també a una duríssima opo­sició de la dreta i l’extrema dreta, no pas per temes soci­als, sinó sobre­tot pel front català. Serà una legis­la­tura de con­fron­tació política amb el PP i Vox, però també amb cer­tes cla­ve­gue­res de l’Estat que tre­ba­llen a tot gas per des­truir la llei d’amnis­tia. Cla­ve­gue­res poli­ci­als, judi­ci­als i també empre­sa­ri­als.

Final­ment, per a l’esquerra espa­nyola, que no és el PSOE, l’ope­ració Yolanda Díaz ha tin­gut com a resul­tat la con­versió d’aque­lla esquerra trans­for­ma­dora del 15M en un nou par­tit de l’esta­blish­ment, ple­na­ment inte­grat com a crossa del PSOE –com ho va ser ICV del PSC i ara aspi­ren a ser-ho els comuns de Sal­va­dor Illa a la Gene­ra­li­tat i de Jaume Coll­boni a Bar­ce­lona–, un par­tit que anul·larà la dis­sidència ideològica que prac­ti­cava Pode­mos en la legis­la­tura ante­rior i que tant inco­mo­dava Pedro Sánchez. Ara, el pre­si­dent té tots els seus minis­tres ali­ne­ats i no hi ha risc de dis­sidència. Hi ha en joc sous i càrrecs. Men­tres­tant, a fora, el que queda de Pode­mos, dis­solt en un grup mixt, inten­tarà demos­trar que hi ha vida a l’esquerra de Sumar. Ho tin­dran molt difícil, però ja es mouen pos­si­bles ali­an­ces per a les elec­ci­ons euro­pees del maig del 2024 amb for­ces com ERC, Bildu i el BNG.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.