Un guardó ICÒNIC
La versió en bronze de l’escultura ‘In memoriam’, del reconegut artista Enric Pladevall, serà el símbol dels Premis Republicans de l’Any, una peça que es lliurarà a tots els premiats en la cerimònia que es farà el dia 1 d’octubre. L’escultura estarà fosa en bronze i serà una adaptació de l’exposada a Brussel·les en la mostra ‘55 artistes per la llibertat’
La primera edició dels Premis Republicans de l’Any ja té guardó. El reconegut escultor Enric Pladevall (Vic, 1951) està treballant en el projecte In memoriam, en base a l’ obra del mateix nom que el mateix artista va fer amb una de les urnes originals de la votació de l’1 d’octubre. Ara la peça serà adaptada per als premis. El setmanari La República ha triat aquesta obra pel fort simbolisme que representa la transfiguració de la falç amb l’urna com a element d’alliberament nacional. El fet que els premis es lliurin l’1-O, una data que des de la revista es vol convertir en una cita anual amb els seus subscriptors, també ha pesat decisivament en l’elecció de l’escultura.
ARTISTA DE PRESTIGI
L’obra original d’Enric Pladevall és una de les peces que integra la mostra col·lectiva 55 artistes per la llibertat, impulsada pel Comitè de Solidaritat Catalana de Catalunya Nord, que s’ha pogut veure a Brussel·les fins al 14 de juliol i que arribarà a Perpinyà el 31 d’agost i a Barcelona, l’1 d’octubre. En aquesta exposició, hi ha obres de noms de l’art català tan destacats com el mateix Pladevall, Franc Aleu, Claret Serrahima, Joan Fontcuberta i Assumpció Mateu. L’artista osonenc ha dissenyat una peça en bronze a escala més reduïda que es lliurarà a cadascun dels premiats.
Enric Pladevall és un escultor de llarga trajectòria centrat molt especialment en les obres de gran format que ha exposat arreu del món i que té obra pública en diverses ciutats i països. A Catalunya, les seves peces són presents en places i parcs de Barcelona, Vic, Manresa, Reus i Granollers, entre altres poblacions. Un dels projectes estel·lars de Pladevall és la Fundació l’Olivar, un parc d’escultures a l’aire lliure a Ventalló (Alt Empordà), on l’artista combina la seva disciplina amb altres arts com la gastronomia i els recitals poètics i musicals. Es tracta d’un projecte iniciat fa més d’una dècada en què l’obra de Pladevall no és només escultòrica, sinó la interacció de les obres amb el jardí de plantes i arbres i amb l’indret. En aquesta obra global intervé el diàleg constant amb l’entorn.
UN GUARDÓ AMB VALOR
L’aposta per un guardó d’autor que fa el setmanari La República té com a objectiu que més enllà del reconeixement simbòlic que representen els Premis Republicans de l’Any per als guanyadors, els guardonats puguin ser distingits amb una peça també amb valor artístic. En aquest sentit, La República també aprofundeix en la seva aposta per les arts i la cultura, que tenen una àmplia presència a les pàgines del setmanari. Actualment, Enric Pladevall està treballant en el projecte per tal que el guardó estigui a punt per a la cerimònia de lliurament dels premis, que es farà a Barcelona el dia 1 d’octubre, coincidint amb el primer aniversari del referèndum.
‘In memoriam’ Per Enric Pladevall
És el meu homenatge a l’1 d’octubre del 2017, l’acció política més important que ha dut a terme el poble català, des del final de la Guerra Civil, en defensa de la seva llibertat i plena sobirania. Per primera vegada, més de 2 milions de catalans es van aixecar per desobeir l’Estat i van exercir un dret democràtic inapel·lable: les urnes. La seva resposta va ser... “¡a por ellos!”, la violència més brutal inimaginable contra un poble indefens i pacífic. Mai ho oblidarem!
L’1-O, el poble català va votar a favor de la república, i el 21-D ho va corroborar. Davant d’això, l’Estat només ha respost amb el cop d’estat del 155. Repressió, presó, exili, censura.. Ens tenen intervingudes les finances, ens volen controlar l’escola, la cultura, TV3... I tot en nom de la “sacrosanta unitat d’Espanya”, la “unitat de destí en l’universal”, l’“imperi de la llei” i la Santa Inquisició.
Espanya no pararà en l’intent de genocidi en què fa més de tres segles que treballa. Però no ho aconseguiran: l’1-O és el far que ens il·lumina.
Volem ser un país normal. D’homes lliures al món.
Visca la República Catalana.
Els nominats
Els Premis Republicans de l’Any tenen sis categories sotmeses a votació. Així, al Premi Republicà de l’Any hi estan nominats Pep Guardiola, Ada Parellada i Jaume Roures. Al premi Mèrit Republicà hi opten Open Arms, el Banc dels Aliments i la Fundació Arrels. La revista Enderrok, Valtònyc i Sergi López, ho fan al premi República de les Arts, mentre que Isabel Clara-Simó, Jordi Borràs i Albano Dante Fachín i Àngels Martínez Castells, al Premi Reflexió Republicana. Per al Premi Primer d’Octubre, els nominats són Isona Passola, Vicent Partal i Lluís Llach, mentre que l’Associació Catalana pels Drets Civils, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus opten al Premi República Popular. A banda d’aquests guardons, tots els presos i exiliats rebran ex aequo el Premi d’Honor de La República, mentre que el guardó Memòria Republicana s’atorgarà a títol pòstum a Muriel Casals.
Ja heu votat?
Els subscriptors de La República, El Punt Avui, L’Econòmic, L’Esportiu i Catalonia Today poden votar fins al dia 1 de setembre per escollir els guanyadors de les sis categories proposades. Només cal entrar a lrp.cat, identificar-se com a subscriptor de qualsevol d’aquestes publicacions i escollir un dels tres nominats de cadascuna de les categories. El 8 de setembre es donaran a conèixer els noms dels guanyadors.