El dossier

La clau és la defensa, no l’acusació

Tant la fis­ca­lia com l’advo­ca­cia de l’Estat han pre­sen­tat els seus cor­res­po­nents escrits d’acu­sació con­tra els polítics cata­lans. Aquells escrits tenen un for­mat rígida­ment esta­blert en la vuit­cen­tista llei d’enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal, i han d’incloure, en “con­clu­si­ons pre­ci­ses i nume­ra­des”, els fets pels quals s’acusa, els delic­tes que s’impu­ten, la par­ti­ci­pació que cor­res­pon a cadas­cun dels pro­ces­sats, els pos­si­bles ate­nu­ants o agreu­jants que desit­gin que siguin apli­cats i les penes a impo­sar. Jun­ta­ment amb això s’haurà de pro­po­sar la prova mit­jançant la qual es pretén acre­di­tar els fets i la res­pon­sa­bi­li­tat de cada acu­sat.

La prin­ci­pal funció d’un escrit d’acu­sació con­sis­teix a deli­mi­tar l’objecte de debat en el judici oral, així els acu­sats hau­ran de defen­sar-se única­ment i exclu­si­va­ment d’aquells fets pels quals han estat acu­sats i una funció deri­vada de l’ante­rior és la d’esta­blir la qua­li­fi­cació jurídica que s’atri­bu­eix a aquells fets (el o els delic­tes con­crets que s’impu­ten). Tant els fets com els delic­tes expo­sats en un escrit d’acu­sació són els màxims als quals pot aspi­rar l’acu­sació i, també, el màxim pel qual pot con­dem­nar un tri­bu­nal; és a dir, el tri­bu­nal pot con­dem­nar pels matei­xos fets con­tin­guts en l’escrit d’acu­sació i impo­sar una pena igual o infe­rior a la sol·lici­tada però mai per fets dife­rents ni atri­buir una pena més alta de la sol·lici­tada per les parts.

Trac­tant-se d’un sumari ordi­nari tam­poc es podran prac­ti­car altres pro­ves que aque­lles que han estat pro­po­sa­des per les parts sense que sigui pos­si­ble, com passa en les pel·lícules, que en l’últim minut apa­re­gui un tes­ti­moni sor­pre­nent o arribi cor­rents un astut detec­tiu pri­vat amb algun docu­ment des­co­ne­gut fins a aquell moment... Això no pas­sarà.

Una vegada prac­ti­cada tota la prova en el judici oral, el Tri­bu­nal pre­gun­tarà a les parts si “ele­ven a defi­ni­ti­ves les seves con­clu­si­ons”, i és aquí quan les acu­sa­ci­ons, també les defen­ses, hau­ran de rati­fi­car aque­lla qua­li­fi­cació pro­vi­si­o­nal, ele­vant-la a defi­ni­tiva, o, per con­tra, la modi­fi­ca­ran adap­tant-la al resul­tat pro­ba­tori gene­rat durant el judici oral. En aquell tràmit les acu­sa­ci­ons podran modi­fi­car els fets, els delic­tes impu­tats i las penes sol·lici­ta­des, però aquests can­vis no podran ser subs­tan­ci­als ni podran impli­car inde­fensió, fet que implica: 1) que no podran agre­gar-se fets nous i 2) no podran can­viar-se els delic­tes, a menys que ho siguin per altres d’homo­ge­nis, però les penes que defi­ni­ti­va­ment dema­nin les acu­sa­ci­ons podran aug­men­tar-se o dis­mi­nuir-se perquè la mètrica penal no causa inde­fensió.

A mode d’exem­ple: es pot acu­sar algú d’assas­si­nat i a la vista de la prova prac­ti­cada en el judici oral modi­fi­car, ele­vant a defi­ni­tiva, una acu­sació per homi­cidi, però el que no es podria fer és aca­bar acu­sant-lo de roba­tori amb violència o d’estafa perquè això cau­sa­ria inde­fensió. En el cas del procés es pot acu­sar, ini­ci­al­ment, per delicte de rebel·lió i aca­bar dema­nant la con­demna per sedició o per desor­dres públics.

Tenint pre­sent tot l’ante­rior, i ara que conei­xem els escrits de qua­li­fi­cació pre­sen­tats per la fis­ca­lia, ja sabem de quins fets con­crets s’acusa els polítics cata­lans així com la qua­li­fi­cació jurídica pro­po­sada i les penes que sol·licita per a cadas­cun d’ells, així com les pro­ves mit­jançant les quals vol acre­di­tar aquells fets i la res­pon­sa­bi­li­tat exi­gida a cadascú... Ara comença, per tant, el torn de les defen­ses, que, per defi­nició, només neces­si­ten opo­sar-se, suc­cin­ta­ment, als fets esmen­tats i pro­po­sar la prova de descàrrec que con­si­de­rin opor­tuna.

Des­cen­dint al cas con­cret, no per espe­rada deixa de sor­pren­dre la qua­li­fi­cació de la fis­ca­lia, que per defi­nició cons­ti­tu­ci­o­nal és la defen­sora de la lega­li­tat, que pretén la con­demna pels delic­tes de rebel·lió i mal­ver­sació, així com el seu relat de fets, que, sense cap dubte, reflec­tei­xen una pre­o­cu­pant alte­ració en la per­cepció de la rea­li­tat, d’una rea­li­tat que tots hems vist i que ha trans­cen­dit les nos­tres fron­te­res.

El que real­ment ha succeït, tant el 20-S com l’1-O, dife­reix subs­tan­ci­al­ment del que exposa la fis­ca­lia i, a més, no té encaix pos­si­ble en els tipus penals pels quals demana la con­demna; és a dir, la fis­ca­lia ha retorçat els fets i el dret amb una visió deli­rant del que ha succeït a Cata­lu­nya amb l’únic fi de cas­ti­gar aquells que, en exer­cici legítim de les seves lli­ber­tats civils, han qüesti­o­nat la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola per vies pacífiques.

No estem davant una acu­sació penal sinó política, reves­tida de for­mat jurídic, a través de la qual es pretén aco­var­dir, mit­jançant la con­demna penal, el dis­si­dent, fet que obliga a arti­cu­lar una línia de defensa que depèn, necessària­ment, no tant de qüesti­o­nar els fets o la res­pon­sa­bi­li­tat i par­ti­ci­pació dels acu­sats en els matei­xos sinó la inter­pre­tació que es dona a aquells fets i com s’ha arri­bat fins a aquest punt i moment. L’acu­sació pretén cir­cums­criure la dis­cussió a una visió espe­cial i par­ci­a­lit­zada d’uns fets inten­tant impe­dir que el debat vagi a l’arrel del tema: la vio­lació dels drets civils i polítics del poble català.

No es tracta de poli­tit­zar el debat, ni de bon tros, sinó de por­tar-lo a l’arrel del pro­blema i a com, amb vio­lació dels drets col·lec­tius, s’arriba a la ins­tau­ració d’un procés penal que pretén legi­ti­mar una repressió mas­siva, ara sin­gu­la­rit­zada en els líders polítics i soci­als, d’un movi­ment abso­lu­ta­ment democràtic que ha qüesti­o­nat el “fona­ment” de la Cons­ti­tució Espa­nyola de 1978: la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola.

És tècni­ca­ment pos­si­ble, i jurídica­ment desit­ja­ble, que el debat en el judici oral, inclosa la dis­cussió pro­batòria, se cen­tri a des­mun­tar el mun­tatge, posant en evidència com s’ha cons­truït aquest procés i, sobre­tot, per què s’ha arri­bat fins a aquest punt. Tècni­ca­ment par­lant, és impor­tant acre­di­tar les vul­ne­ra­ci­ons de l’arti­cle 6 del Con­veni Euro­peu de Drets Humans (“Dret a un procés equi­ta­tiu”) però encara ho és més acre­di­tar la vul­ne­ració d’altres drets reco­ne­guts en el Con­veni, com són: el “Dret a la lli­ber­tat de pen­sa­ment” (arti­cle 9.1), el “Dret a mani­fes­tar el seu pen­sa­ment indi­vi­dual o col·lec­ti­va­ment” (arti­cle 9.2), el “Dret a la lli­ber­tat d’expressió” (arti­cle 10.1), el “Dret a la lli­ber­tat de reunió i asso­ci­ació” (arti­cle 11), el “Dret a no ser dis­cri­mi­nat” (arti­cle 14) o que es garan­teixi que l’Estat no abusa del dret (arti­cle 17).

A par­tir de l’acu­sació, s’obren dues vies de defensa dife­rents, com són: a) inten­tar acre­di­tar que els fets no van suc­ceir i/o que en els matei­xos no tenen res­pon­sa­bi­li­tat els acu­sats, o b) inten­tar acre­di­tar que tot el procés és una res­posta anti­de­mocràtica a les legítimes aspi­ra­ci­ons del poble català. Les dues posi­ci­ons són legítimes, extre­ma­da­ment tècni­ques i per­fec­ta­ment com­pa­ti­bles, però les con­seqüències jurídiques de l’una i l’altra seran dife­rents com dife­rents seran les con­seqüències polítiques que se’n deri­vin.

La gran diferència entre una línia de defensa i l’altra, tenint pre­sent que aquest procés aca­barà el seu recor­re­gut a Estras­burg, és que en un cas i en l’altre la res­posta final que donarà el Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans no serà de la mateixa inten­si­tat ni reper­cussió, i això és perquè no és el mateix un pro­nun­ci­a­ment basat en la vul­ne­ració de drets pro­ces­sals (arti­cle 6, procés equi­ta­tiu) que un de basat en la vul­ne­ració dels drets civils i polítics (arti­cles 9, 10, 11, 14 i 17 per exem­ple).

Una sentència d’Estras­burg basada en una vul­ne­ració pro­ces­sal només afecta qui recorre i l’ha sofert per­so­nal­ment i direc­ta­ment, es tracta d’una res­posta indi­vi­dual sense efec­tes més enllà de la per­sona con­creta afec­tada; per con­tra, una sentència que abordi l’arrel del mun­tatge tindrà con­seqüències pro­fun­des no sola­ment per als afec­tats direc­tes sinó per al con­junt del poble català, que, si bé no s’asseurà al banc dels acu­sats, sí que veu els seus drets afec­tats en aquest judici.

En defi­ni­tiva, ara la decisió no és si s’ha de fer una defensa tècnica o política (aquesta dis­tinció només es cor­res­pon amb un relat que es pretén ins­tal·lar des de Madrid per des­le­gi­ti­mar una defensa tècnica dels drets i lli­ber­tats civils), tenint pre­sent que les dues línies són tre­men­da­ment tècni­ques, sinó si es pretén fer una defensa indi­vi­dual o col·lec­tiva; dit d’una altra manera: s’ha de defi­nir si es defen­sarà els acu­sats o si es defen­sarà allò que política­ment defen­sen els acu­sats i que és el que els ha por­tat a la presó i el banc dels acu­sats.

Segu­ra­ment, la millor de les res­pos­tes a aquest dilema, la tenim des de fa mesos i pro­ce­deix de Sles­vig-Hols­tein: el seu Tri­bu­nal Supe­rior va deter­mi­nar que els fets pels quals es recla­mava el pre­si­dent Puig­de­mont són inhe­rents i pro­pis en una democràcia i tot estat democràtic ha de tole­rar-los; és a dir, es tracta de fets que no tenen rellevància penal perquè són l’exer­cici legítim d’una sèrie de drets indi­vi­du­als i col·lec­tius que l’Estat espa­nyol ha trac­tat de cri­mi­na­lit­zar per repri­mir les legítimes aspi­ra­ci­ons del poble català... I aquí ho deixo.

ACU­SACIÓ POLÍTICA

No estem davant una acu­sació penal, sinó política, reves­tida de for­mat jurídic

ELS FETS

S’han retorçat els fets i el dret amb una visió deli­rant del que ha succeït a Cata­lu­nya per cas­ti­gar aquells que han qüesti­o­nat la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola

LA CLAU

Es vol impe­dir que el debat vagi a l’arrel del pro­blema: la vio­lació dels drets civils i polítics del poble català

LA DEFENSA

S’ha de defi­nir si es defen­sarà els acu­sats o si es defen­sarà allò que política­ment defen­sen els acu­sats i que és el que els ha por­tat a la presó

Gonzalo Boye

GONZALO BOYE

És advocat del president Carles Puigdemont i els consellers exiliats i un dels estrategs de la defensa a l’exterior. Ha participat en altres procediments de gran transcendència, com ara els judicis de l’11-M, el cas Bárcenas, la defensa de l’exassessor de l’NSA Edward Snowden i la querella contra l’administració de George W. Bush per la presó de Guantánamo. A Twitter s’ha fet famós el seu irònic i sempre enigmàtic “aquí ho deixo”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.