El dossier

Consensos dins i fora de les aules

En un àmbit tan complex com el de l’ensenyament serà necessari buscar consensos per poder garantir un model educatiu públic més equitatiu i eficaç. En la pròxima dècada, assistirem a grans debats sobre què s’estudia, com s’estudia, quan s’estudia i com es finança tot plegat

En el món de l’ense­nya­ment hi ha can­vis cons­tants –cada govern can­via el pro­jecte edu­ca­tiu ante­rior–, però al mateix temps també hi mol­tes inèrcies que fan que sovint les clas­ses que s’impar­tei­xen a les aules siguin molt sem­blants a les de fa vint anys. El més pro­ba­ble és que en la pro­pera dècada no hi hagi can­vis sig­ni­fi­ca­tius, però sí nous debats que pren­dran força.

l’aban­do­na­ment esco­lar

Els últims anys s’ha fet pressió des de la Unió Euro­pea amb l’objec­tiu que els estats mem­bres redu­ei­xin a menys del 10% l’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur, que implica no con­ti­nuar estu­di­ant més enllà de l’ense­nya­ment obli­ga­tori, és a dir de l’ESO. A Cata­lu­nya, com a la resta de l’Estat espa­nyol, encara estem molt lluny i el per­cen­tatge arriba al 18%.

“Les inves­ti­ga­ci­ons demos­tren que com més anys estu­dies més pro­ba­bi­li­tats tens de con­ti­nuar estu­di­ant tota la vida, i com més aviat dei­xes els estu­dis, més pro­ba­bi­li­tats hi ha que no els tor­nis a repren­dre”, explica Mònica Nadal, direc­tora de recerca de la Fun­dació Bofill. Per tant, els joves que dei­xen d’estu­diar als 16 anys per incor­po­rar-se al mer­cat labo­ral sense cap qua­li­fi­cació, segu­ra­ment con­ti­nu­a­ran així fins que es jubi­lin.

Això com­porta un mer­cat de tre­ball degra­dat, pre­ca­ri­e­tat labo­ral extra­or­dinària, enor­mes taxes d’atur quan es pro­du­eix una crisi econòmica, pro­ble­mes de salut... A més, un baix nivell d’estu­dis és pro­ba­ble que es repro­du­eixi en la gene­ració següent. Cal tren­car aquesta tendència. Ara bé, com?

“Molts joves es per­den perquè no hi ha un bon nivell d’ori­en­tació en el moment de con­ti­nuar després de l’ESO. N’hi ha que volen fer bat­xi­lle­rat, no se’n sur­ten i després ho dei­xen. La for­mació pro­fes­si­o­nal (FP) ha gua­nyat pres­tigi i s’ha fet més específica, però con­ti­nua fal­tant oferta pública, i hi ha molts alum­nes d’entorns des­fa­vo­rits que no hi poden acce­dir”, afe­geix Nadal, que cri­tica la falta de beques que incen­ti­vin con­ti­nuar estu­di­ant.

un nou BAT­XI­LLE­RAT

“No seria gens jus­ti­fi­ca­ble que els nens i nenes que han començat la primària ara arri­bes­sin a un bat­xi­lle­rat que encara servís fona­men­tal­ment per pre­pa­rar l’accés a la uni­ver­si­tat”, deia a l’inici d’aquest curs el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, en una con­ferència a l’Asso­ci­ació de Mes­tres Rosa Sen­sat titu­lada L’escola del 2030. Deu rep­tes per al futur de l’edu­cació. Bar­galló creu que cal deba­tre una reforma de l’edu­cació posto­bli­gatòria, i el seu depar­ta­ment ja s’ha posat en marxa: aquest any ha obert un nou bat­xi­lle­rat que per­met obte­nir, en tres anys, una titu­lació doble: de bat­xi­lle­rat i de cicle for­ma­tiu artístic de grau mitjà o de tècnic espor­tiu. Es tracta, per tant, d’impul­sar un futur bat­xi­lle­rat més pro­fes­si­o­na­lit­za­dor, ja que l’actual només està diri­git a apro­var la selec­ti­vi­tat, de manera que si final­ment l’alumne no va a la uni­ver­si­tat en rea­li­tat ha per­dut el temps.

millo­rar l’ESO

Les dinàmiques pròpies dels ins­ti­tuts són les que de vega­des pro­vo­quen el fracàs i l’aban­do­na­ment esco­lar. “El salt de primària a secundària és molt gran i molts alum­nes es per­den perquè no tro­ben un bon acom­pa­nya­ment”, asse­gura Mònica Nadal, que reclama més tre­ball com­pe­ten­cial i una revisió del currículum –els con­tin­guts que s’estu­dien– per deci­dir què és allò real­ment impres­cin­di­ble, què seria desit­ja­ble i què és opci­o­nal i es pot apren­dre en altres entorns. “S’ha de bus­car una ESO que capa­citi molt més per a la vida. Les mates, les ciències, la llen­gua... tot es pot estu­diar de manera com­pe­ten­cial. Això no va tant de saber molta gramàtica, sinó de saber par­lar bé i de poder arti­cu­lar un dis­curs”, insis­teix. I si es busca una for­mació més com­pe­ten­cial, l’ava­lu­ació també ho ha de ser, de manera que en els pro­pers anys és pos­si­ble que els exàmens dei­xin de ser com els hem entès fins ara i s’apro­pin més a mos­trar qui­nes són les pròpies capa­ci­tats.

UN ‘MIR’ PER ALS DOCENTS

Per fer de mes­tre ara mateix se seguei­xen els matei­xos pas­sos que en els anys vui­tanta. I això també can­viarà. La for­mació ini­cial del pro­fes­so­rat és un dels prin­ci­pals dèficits del sis­tema edu­ca­tiu, tal com ha reco­ne­gut el con­se­ller Bar­galló. Per abor­dar aquest tema, una de les solu­ci­ons que es plan­teja és gene­ra­lit­zar una mena de pràcti­ques obli­gatòries en cen­tres de referència, sem­blants al MIR que fan els met­ges. Pro­ba­ble­ment, en la pro­pera dècada també es refor­marà la for­mació per­ma­nent dels docents, de manera que sigui més útil i ade­quada a les neces­si­tats reals.

En aquesta for­mació jugarà un paper impor­tant el tre­ball col·labo­ra­tiu, com ja passa en altres països euro­peus. “Ara ningú entra a les aules per veure què s’hi fa, no hi ha feed­back entre els com­panys. En canvi, als països on es fan obser­va­ci­ons i pro­pos­tes de millora aquesta col·labo­ració es veu com una for­ta­lesa. El pro­blema és fer enten­dre que no es tracta de jut­jar ningú, sinó d’aju­dar a millo­rar, i fer-ho de manera pau­tada”, asse­gura Nadal.

ALUM­NES més bar­re­jats

En el futur hi con­ti­nuarà havent alum­nes d’ori­gen molt divers i alum­nes amb neces­si­tats espe­ci­als, a qui caldrà acom­pa­nyar en el seu procés edu­ca­tiu. La res­posta intuïtiva a aquests rep­tes seria sepa­rar-los per nivells..., però també és la res­posta equi­vo­cada. “És la pit­jor estratègia. S’ha com­pro­vat clara­ment que, sepa­rant per nivells, els que van bé millo­ren una mica, però molt poc. Els que van nor­mal es que­den igual. I els que van mala­ment, els que més neces­si­ten l’escola, van molt pit­jor. Si a aquests se’ls aparta, les expec­ta­ti­ves dels docents bai­xen i les del mateix alumne, també. Hi ha pro­ble­mes d’autoi­matge, d’auto­es­tima i de falta de moti­vació”, insis­teix Nadal. En canvi, hi ha estratègies que fun­ci­o­nen millor, com ara for­mar grups hete­ro­ge­nis més petits i bus­car tècni­ques con­cre­tes per evi­tar que l’alumne que és bo acabi fent la feina de tots. “De tota manera, també els alum­nes bons refor­cen l’apre­nen­tatge quan fan un paper d’acom­pa­nyar un alumne amb difi­cul­tats”, afe­geix.

Per tant, la diver­si­tat s’ha d’enten­dre com una for­ta­lesa, no com un pro­blema, i el que cal és començar a tren­car dinàmiques, encara que esti­guin molt arre­la­des. També ho va asse­nya­lar Bar­galló par­lant del currículum: “Cal plan­te­jar-se com abor­dar l’edu­cació afec­tiva i sexual i la cul­tura reli­gi­osa en una soci­e­tat cada vegada més diversa. O si s’han de seguir divi­dint els cur­sos per edats, que segu­ra­ment és la manera més còmoda d’orga­nit­zar-se, però no la més bene­fi­ci­osa per a l’alum­nat.”

posar fi al finançament lineal?

Segons les dades de la Fun­dació Bofill, Cata­lu­nya dedica a l’edu­cació un 3,9% del PIB. A l’Estat espa­nyol, el per­cen­tatge és del 4,4% i al con­junt d’Europa, del 5,1%. “El tema del finançament és dramàtic. Si no té unes con­seqüències catastròfiques és perquè hi ha una gran part dels docents molt com­pro­me­sos i, sobre­tot, perquè hi ha molt cofi­nançament fami­liar”, insis­teix Nadal. Efec­ti­va­ment, les famílies posen molts diners de la seva but­xaca pagant no només les quo­tes de mate­rial, d’excur­si­ons i de men­ja­dor, sinó també acti­vi­tats extra­es­co­lars, clas­ses de reforç, idi­o­mes... I això fa que, evi­dent­ment, les pos­si­bi­li­tats de tenir una bona edu­cació esti­guin vin­cu­la­des a la capa­ci­tat econòmica de les famílies.

Per això el con­se­ller Bar­galló va indi­car a prin­cipi de curs una qüestió incòmoda: “Cal que totes les esco­les, amb inde­pendència de la seva titu­la­ri­tat, tin­guin el mateix finançament? El meu plan­te­ja­ment és que la igual­tat pot arri­bar a ser ter­ri­ble­ment injusta, i que el més just és l’equi­tat.”

Per Mònica Nadal, en el futur no tots els cen­tres podran rebre els matei­xos diners. “És legítim apos­tar i posar més recur­sos als cen­tres que més ho neces­si­ten, els que estan en entorns des­fa­vo­rits, on les famílies no tenen recur­sos i els nens tenen man­can­ces. I aquí també s’hau­ran de posar els millors docents, per tant s’ha d’incen­ti­var econòmica­ment els mes­tres i pro­fes­sors més pre­pa­rats i moti­vats, que hagin acre­di­tat que poden acom­pa­nyar aquests alum­nes”, asse­gura. Aquests incen­tius no hau­rien de ser necessària­ment sala­ri­als –que també esta­ria bé–, sinó per exem­ple gua­nyant temps per apro­par la jubi­lació. “Ara les millo­res sala­ri­als estan vin­cu­la­des al temps que fa que tre­ba­lles, però si ets un bon docent, si has assu­mit res­pon­sa­bi­li­tats i estàs moti­vat, això gai­rebé no té reco­nei­xe­ment i no s’incen­tiva”, lamenta Nadal, que creu que el tema del finançament és un tabú que es tren­carà els pro­pers anys.

L’EDU­CACIÓ FORA DE L’ESCOLA

Un altre debat que segu­ra­ment s’obrirà és la neces­si­tat de pro­moure polítiques públi­ques que fomen­tin l’apre­nen­tatge fora de les esco­les, ja que encara que s’intenti llui­tar con­tra la desi­gual­tat als cen­tres edu­ca­tius, si no es pre­nen mesu­res és ine­vi­ta­ble que aquesta desi­gual­tat es vagi eixam­plant a fora. No totes les famílies poden por­tar els seus fills a museus, expo­si­ci­ons, acti­vi­tats de barri, casals, esplais, caus i altres acti­vi­tats edu­ca­ti­ves. I s’està veient que aquest àmbit també té molta importància for­ma­tiva en com­petències de lide­ratge, de tre­ball en equip, d’auto­no­mia, de cre­a­ti­vi­tat... “Això no vol dir que tot allò que sigui extra­es­co­lar hagi de ser obli­ga­tori, però sí que se li ha de reconèixer el valor que té i s’han de crear polítiques públi­ques al seu vol­tant. Tots els infants hau­rien de tenir opor­tu­ni­tats de lleure edu­ca­tiu fora de l’escola. Les famílies de classe mit­jana de deter­mi­nats bar­ris no donen a l’abast amb tota l’oferta que tenen; en canvi, en altres bar­ris no hi ha abso­lu­ta­ment res. A les tres de la tarda l’ins­ti­tut tanca les por­tes i ja no hi passa res més”, insis­teix Nadal.

hora­ris decents

El tema dels hora­ris com­pac­tats als ins­ti­tuts és un dels més polèmics: en aquests casos la majo­ria dels joves no men­gen res calent fins que arri­ben a casa a quarts de qua­tre de la tarda, com a molt aviat. I tot­hom coin­ci­deix que això no és salu­da­ble. Una de les pro­pos­tes és que pugui dinar als ins­ti­tuts com es feia fins a les reta­lla­des del 2012, però això s’haurà de con­sen­suar entre tota la comu­ni­tat edu­ca­tiva.

En la pro­pera dècada també es podria fer rea­li­tat una altra recla­mació lògica: que els cen­tres no esti­guin tan­cats a la tarda. “Hem de dis­tin­gir l’horari lec­tiu, l’horari del docent i l’horari d’ober­tura del cen­tre. S’han de bus­car sis­te­mes perquè tots els alum­nes puguin uti­lit­zar els cen­tres per fer els deu­res, perquè molts no tenen ajuda a casa”, diu Nadal. Bàsica­ment, no té cap sen­tit que en el moment en què cal més edu­cació, els ins­ti­tuts tan­quin a les tres de la tarda. “És un mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos”, asse­gura la res­pon­sa­ble de la Fun­dació Bofill. I això no vol dir fer més hores de classe, que ja s’ha vist que no es tra­du­eix necessària­ment en millors resul­tats edu­ca­tius. De fet, aquí es fan mol­tes més hores lec­ti­ves que en països de l’entorn i no ser­veix de gaire res. “El que veiem és que l’apre­nen­tatge reque­reix un cert espon­ja­ment, diver­si­tat de les matèries, alter­nança d’acti­vi­tat física amb acti­vi­tat men­tal­ment més exi­gent, res­pec­tar els rit­mes cro­no­biològics, res­pec­tar les pau­ses, i dinar a hores rao­na­bles”, remarca Nadal.

el llast de la segre­gació esco­lar

Ja fa temps que els experts en edu­cació adver­tei­xen del risc que suposa la segre­gació d’esco­les i ins­ti­tuts, és a dir que en una mateixa zona geogràfica –barri o muni­cipi– hi hagi cen­tres on es con­cen­trin els alum­nes soci­al­ment des­fa­vo­rits i altres cen­tres on, per con­tra, s’aple­guin els que no tenen tants pro­ble­mes. “És un llast per a una millor edu­cació. Si els que tenen difi­cul­tats s’ajun­ten tots, bai­xen les expec­ta­ti­ves dels docents i dels alum­nes. I si els estu­di­ants no tro­ben la diver­si­tat a l’aula, no la tro­ba­ran a la soci­e­tat. Si vivim en bom­bo­lles tin­drem pro­ble­mes de cohesió social, i en clau de país aquest és un tema estratègic”, insis­teix Nadal. Una solució seria crear zones per triar escola amb públics més bar­re­jats, perquè lla­vors aug­men­ta­ria la pro­ba­bi­li­tat de diver­si­tat, o bé fer polítiques per con­tro­lar la ràtio –la quan­ti­tat d’alum­nes per aula– blin­dant els cen­tres que patei­xen segre­gació –i que solen tenir pla­ces perquè ningú hi vol anar– de manera que els nou­vin­guts es repar­ti­rien en altres esco­les i ins­ti­tuts.

“La incor­po­ració tar­dana s’ha de repar­tir entre la resta de les esco­les i s’ha de repar­tir entre l’escola pública i l’escola con­cer­tada, que també està sos­tin­guda amb diners públics. Ens hi juguem el futur. Hi ha nens que a part de la seva mes­tra no sen­ten ningú més par­lar en català, per tant, com l’han d’apren­dre? Com se l’han de fer seva, la llen­gua? Hi ha nens que viuen en ciu­tats cas­te­lle­res i que no saben què són els cas­tells... S’han de pren­dre deci­si­ons. Hi haurà famílies a les quals no agra­darà, però calen lide­rat­ges per afron­tar aquest pro­blema”, reclama la res­pon­sa­ble de la Fun­dació Bofill.

En aquest camí és impres­cin­di­ble gua­nyar-se la con­fiança de les famílies: si hi ha una escola amb molta segre­gació, amb nivells molt alts de rotació dels docents, amb les ins­tal·laci­ons més precàries... com es pot convèncer la gent que hi porti els seus fills?

“Pot­ser el que cal és sobrein­ver­tir-hi, posar-hi, per exem­ple, una escola de música, o desen­vo­lu­par-hi un pro­jecte inno­va­dor i atrac­tiu. L’escola cata­lana, de la qual ens omplim molt la boca gràcies a la immersió lingüística, sí que genera molta segre­gació, entre cen­tres públics i con­cer­tats i també dins dels públics. I això no ser­veix per crear tei­xit social i cohesió. Hem d’enten­dre que Cata­lu­nya és una soci­e­tat diversa i que això no can­viarà”, rebla.

un bon ús de la Tec­no­lo­gia

La revo­lució tec­nològica a les aules dependrà de posar aquests avenços al ser­vei de l’apre­nen­tatge. Per desgràcia, s’ha vist que l’ori­gen social també marca els usos que es fan dels dis­po­si­tius mòbils: les clas­ses des­fa­vo­ri­des en fan un ús pura­ment de con­sum i, per tant, són més vul­ne­ra­bles a les estratègies comer­ci­als. Els ado­les­cents de clas­ses benes­tants, també, però al mateix temps els saben apro­fi­tar millor, saben bus­car la infor­mació que neces­si­ten, són molt més com­pe­tents.

Aquest és un tema clau, però de moment l’escola no ho veu com un àmbit d’inter­venció directa, de manera que, tal com adver­tei­xen els experts, s’estan cre­ant unes desi­gual­tats molt grans. “Si l’escola no intervé aca­ba­rem tenint, d’una banda, gent molt com­pe­tent i, de l’altra, direc­ta­ment vícti­mes. Per­so­nes con­su­mi­do­res pas­si­ves, atra­pa­des, sense sen­tit crític. I en un món digi­tal és cru­cial saber què és fals, qui­nes són les fonts bones i desen­vo­lu­par el teu propi cri­teri”, diu Nadal.

Els joves ja saben per­fec­ta­ment com usar el mòbil, la tau­leta i l’ordi­na­dor, i el salt impor­tant en els pròxims anys serà pas­sar de l’ús estric­ta­ment com­pe­ten­cial de les noves tec­no­lo­gies al seu apro­fi­ta­ment per gene­rar con­tin­guts pro­pis de qua­li­tat. Un exem­ple, els currículums que pre­pa­ra­ran els joves ja no seran un docu­ment de text, sinó direc­ta­ment altres tipus d’arxius amb què podran mos­trar real­ment les seves com­petències i habi­li­tats.

.

L’alumne, al centre

L’educació del futur mira cap a la neurociència, que ha demostrat que en el procés d’aprenentatge és bàsic la implicació personal de l’alumne. Si no veu que allò que ha aprendre té un sentit, difícilment consolidarà allò que aprèn. Els experts insisteixen que la dimensió afectiva és molt important i que als estudiants se’ls ha d’ajudar a connectar amb els seus interessos i les seves fortaleses. No es tracta de deixar-los estudiar només allò que vulguin, sinó d’aprofitar allò que els pugui picar la curiositat. Per exemple, si t’agrada el reggaeton, per què no es pot investigar d’on provenen els seus ritmes? Així s’obre la porta a nous coneixements i es fa que els alumnes es facin responsables del que estan aprenent. En paral·lel, per posar l’alumne al centre del procés serà imprescindible la figura del tutor que vagi més enllà de la simple tutoria acadèmica i que, per exemple, també ajudi l’alumne a triar les extraescolars que li poden anar millor. També hi ha d’haver més connexió entre escola i família, i que els pares puguin veure què fan els fills. La propera dècada potser es generalitzaran programes perquè les famílies participin molt més en la vida a l’escola, no tan sols com a espectadors en la festa de final de curs. Concursos, fires, jornades periòdiques de portes obertes o dies en què els pares i mares vagin a l’aula a explicar de què treballen (com veiem a les pel·lícules americanes), poden ajudar a establir més confiança i que els docents i les famílies no siguin antagònics, com passa sovint, ja que només es posen en contacte quan hi ha problemes d’una banda o de l’altra. Perquè si els alumnes veuen que hi ha una fluïdesa entre família i escola, sentiran l’escola més seva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor