El dossier

Espais en transformació

Si es vol millorar el model educatiu és imprescindible canviar l’espai físic on estudien els alumnes. Les aules intel·ligents seran molt més flexibles i afavoriran noves estratègies pedagògiques

La soci­e­tat ha can­viat moltíssim en les últi­mes dècades. En el món de l’ense­nya­ment es parla de “pri­ma­vera pedagògica” i s’obren noves pers­pec­ti­ves edu­ca­ti­ves, però para­do­xal­ment les aules són gai­rebé iguals que anys enrere, sim­ple­ment ade­qua­des a l’apa­rició de les noves tec­no­lo­gies, amb pis­sar­res digi­tals que subs­ti­tu­ei­xen les tra­di­ci­o­nals i ordi­na­dors i tau­le­tes que com­pe­tei­xen amb els lli­bres per l’espai a les mot­xi­lles. Els pupi­tres con­ti­nuen sent incòmodes; l’espai, reduït; no hi ha aire con­di­ci­o­nat els mesos que fa calor (i cada cop en fa més), als alum­nes els costa que­dar-se qui­ets...

És en aquest con­text que a Cata­lu­nya s’ha posat en marxa un pro­jecte de recerca sobre aules intel·ligents, l’ Smart Class­room Pro­ject , gràcies a una con­vo­catòria feta per Recer­Caixa el 2016. “Ho vam pro­po­sar després de veure clara­ment que l’experiència a les aules ha de millo­rar. S’està par­lant molt d’impul­sar l’apre­nen­tatge per inda­gació i col·labo­ra­tiu. Par­lem de moti­vació, de gami­fi­cació... d’un munt de coses que tenen a veure amb com apre­nem. Al mateix temps, però, veiem que els espais físics con­ti­nuen sent els matei­xos”, explica Gui­llermo Bau­tista, direc­tor d’aquest pro­jecte lide­rat des de la UOC i que també té la col·labo­ració d’altres uni­ver­si­tats (UB, UAB i UVIC).

Es tracta de bus­car el benes­tar dels alum­nes, que es pas­sen mol­tes hores a classe i que no sem­pre en tre­uen prou ren­di­ment. I de fer que els nous espais físics també gene­rin noves meto­do­lo­gies. “Ens hem tro­bat amb esco­les on ja n’esta­ven cons­ci­en­ci­ats i havien dut a terme alguns can­vis, però de manera aïllada: perquè un vene­dor de mobles els havia fet una oferta, perquè algun docent havia viat­jat a Finlàndia i havia vist les aules d’allà o perquè algun arqui­tecte o dis­se­nya­dor s’havia posat en con­tacte amb l’escola... El que nosal­tres hem pro­po­sat amb aquest pro­jecte és que aquest canvi esti­gui basat en l’evidència científica”, explica Bau­tista. En una pri­mera fase es va fer una enquesta a 850 pro­fes­sors d’infan­til, primària i secundària sobre l’espai a les aules en tres dimen­si­ons: la pedagògica, l’ambi­en­tal i la digi­tal. Aquí ja es va veure que a molts docents els costa ima­gi­nar-se les aules d’una manera dife­rent a com les conei­xen. En una segona fase, es tre­ba­lla con­jun­ta­ment per redis­se­nyar l’aula, en funció del model pedagògic del pro­fes­sor i de les neces­si­tats dels alum­nes. Els res­pon­sa­bles del pro­jecte són rea­lis­tes i saben que les esco­les i els ins­ti­tuts no s’ender­ro­ca­ran per fer-los de nou: “Tot i així, comen­cem per la classe i després ja ani­rem veient com es tras­llada aquesta filo­so­fia a la resta d’espais.”

De moment, s’estan veient molt bons resul­tats gràcies a aquests espais fle­xi­bles i adap­ta­bles que aju­den a gene­rar noves dinàmiques. “Són espais que faci­li­ten molt la cir­cu­lació, on els alum­nes i els pro­fes­sors es poden moure i se sen­ten més còmodes. Les aules van millor o molt millor pel que fa no només a la per­cepció de l’espai, sinó també a l’apre­nen­tatge col·labo­ra­tiu i a l’auto­no­mia dels alum­nes. No és un espai bonic pel fet de ser bonic. Estem fent rea­li­tat aquesta idea tan estesa que l’alumne ha de ser el cen­tre de l’ense­nya­ment”, afirma Bau­tista. Ara bé, tot això té uns cos­tos. Als cen­tres on s’està duent a terme el pro­jecte s’han hagut d’adap­tar pres­su­pos­tos, però també s’ha bus­cat el suport de les famílies, amb pares que hi han anat a pin­tar, d’altres que pot­ser han pogut posar el par­quet, amb jor­na­des de bri­co­latge auto­or­ga­nit­za­des... “Evi­dent­ment, també cal el suport, i el con­ven­ci­ment, de les admi­nis­tra­ci­ons. El que dema­nem és que quan hi hagi la pos­si­bi­li­tat d’inver­tir, aquesta inversió es faci amb seny i es fona­menti en la recerca”, con­clou.

ON I COM US AGRADARIA FER CLASSE?

IRENE CASELLAS

Aprendre a peu dret o manipulant objectes físics i experimentant-hi serà habitual a les classes del futur. A part de la flexibilitat i l’adaptabilitat, aquestes aules també haurien de tenir en comú la confortabilitat, la connectivitat –per treballar amb dispositius digitals–, la personalització –de manera que els alumnes facin seva l’aula i fins i tot disposin d’un espai personal per guardar objectes–, l’organització –per augmentar la funcionalitat dels recursos–, l’obertura a l’exterior, la seguretat –per proporcionar una sensació de confiança– i finalment la sostenibilitat. Això és el que ja s’ha aconseguit en aules de les escoles Roser Capdevila, de Sant Joan Despí; Miquel Martí i Pol, de Viladecans, i Lola Anglada, d’Esplugues de Llobregat; i als instituts Joaquima Pla i Ferreras, de Sant Cugat, i Icària, de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor