El dossier

2020: la dècada disruptiva

La crisi de les democràcies liberals, el canvi climàtic, els avenços tecnològics a ritme exponencial i el qüestionament del patriarcat són alguns dels factors que canviaran la nostra manera de viure durant els pròxims anys

JORDI SERRA
“El procés de prendre decisions col·lectivament s’haurà d’expandir, enriquir i diversificar” XAVIER TORRENS “És previsible que l’ultradreta eixampli força més la seva influència en la societat”
BERTA BARBETA
“Podem anar cap a la derrota de les democràcies liberals, cap a models més tecnocràtics o cap a una política més inclusiva”

Durant el segle pas­sat, la dècada cor­res­po­nent a la que aca­bem d’ence­tar van ser els bojos anys vint. Es van tren­car mol­tes inèrcies: s’este­nia el comu­nisme a la nova URSS, el món occi­den­tal vivia una època de crei­xe­ment econòmic, tri­om­fava el xar­les­ton i es produïen veri­ta­bles revo­lu­ci­ons, des del sufragi femení fins al movi­ment sur­re­a­lista. Però també van ser els anys que van covar els ous de la serp, amb el ter­ri­ble desen­llaç de la Segona Guerra Mun­dial.

Cent anys després, l’adjec­tiu de bojos segu­ra­ment que­darà curt. En aquesta pròxima dècada hau­rem de fer front a rep­tes d’escala pla­netària, començant pel canvi climàtic i pas­sant pel desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic a un ritme expo­nen­cial i el replan­te­ja­ment d’iden­ti­tats indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves. I davant de tots aquests rep­tes serà pri­mor­dial la gover­nança i la presa de deci­si­ons.

ten­si­ons i desi­gual­tats

“Els pro­pers anys, la demo­gra­fia de la soci­e­tat haurà fet que els equi­li­bris que man­te­nien els sis­te­mes econòmics, soci­als i polítics del món esti­guin més ten­sats. Els sis­te­mes de soli­da­ri­tat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal i de classe, l’estat nació com a figura que estruc­tura la soci­e­tat, la immi­gració... tot això són ten­si­ons que ani­ran a més en el futur. El que no sabem és si aques­tes ten­si­ons con­ti­nu­a­ran pro­vo­cant l’exclusió de cada cop més col·lec­tius del procés polític i, per tant, si hi haurà un aug­ment de les desi­gual­tats i un aug­ment de la des­a­fecció”, explica la politòloga inves­ti­ga­dora de la UAB Berta Bar­bet. També pot pas­sar que gene­rin una nova manera de fer política que bus­qui espais d’inclusió. “És a dir –afe­geix– repen­sar un pro­jecte que per­meti que la gent que no tin­gui recur­sos pugui millo­rar la seva situ­ació, un pro­jecte que no sigui el de la soci­al­de­mocràcia entesa només com un estat que recapta impos­tos, sinó una estruc­tura a un nivell dife­rent, pot­ser a nivell supra­na­ci­o­nal. El gran repte és si les ten­si­ons actu­als es tra­dui­ran en una reacció que per­meti tor­nar a incor­po­rar gent a la presa de deci­si­ons, o si segui­rem en aquesta dinàmica en què les ins­ti­tu­ci­ons dei­xen de repre­sen­tar el con­junt de la població.”

PAR­TI­CI­PACIÓ

Per l’expert en pros­pec­tiva Jordi Serra, el procés de pren­dre deci­si­ons col·lec­ti­va­ment s’ha d’expan­dir, s’ha d’enri­quir i s’ha de diver­si­fi­car. “És cert que avui dia tenim mol­tes opci­ons de par­ti­ci­pació, però pot­ser en el futur hi haurà qui voldrà esco­llir els seus repre­sen­tants d’una manera dife­rent, més aviat com esco­llim aquells que ens repre­sen­ten en temes mer­can­tils, amb una mena de con­tracte i uns paràmetres que, si el repre­sen­tant no com­pleix, per­me­tin fer-lo fora. Cadascú deci­deix fins on vols i fin quan vol que el repre­sen­tin”, asse­gura. “Per exem­ple, a mi ja em va bé que algú pren­gui deci­si­ons per mi en temes rela­tius a polítiques energètiques, perquè no en sé gaire, però si jo fos un expert en engi­nye­ria genètica, pot­ser lla­vors en aquest tema vol­dria deci­dir jo, perquè en sabria més que no pas un dipu­tat. Aquesta diver­si­fi­cació és pos­si­ble, però men­tal­ment ens costa molt. La tec­no­lo­gia va molt ràpida, però nosal­tres, cul­tu­ral­ment, no”, insis­teix.

EL FUTUR DE CATA­LU­NYA

Sobre el futur a casa nos­tra, el pro­fes­sor de ciència política de la UB Xavier Tor­rens veu com­pli­cat que a curt ter­mini aug­menti la par­ti­ci­pació política en els movi­ments soci­als “ja que acu­mu­len molt de temps amb una par­ti­ci­pació alta, que mos­tra fatiga; les dar­re­res pro­tes­tes ciu­ta­da­nes ja no han estat tan mas­si­ves com les d’abans”. En qual­se­vol cas, i sobre la pos­si­bi­li­tat que Cata­lu­nya asso­leixi la inde­pendència, Tor­rens creu que només s’albi­ra­ria un estat inde­pen­dent en forma de república si durant aquesta dècada es com­plis­sin dos fac­tors clau. “Pri­mer, que el per­cen­tatge de cata­lans favo­ra­bles a la inde­pendència arribés a ser de més del 50%. Segon, que es tornés a donar una fines­tra d’opor­tu­ni­tat, com la que va suc­ceir el 10 d’octu­bre del 2017, quan hi havia més de mil peri­o­dis­tes de tot el món mirant Cata­lu­nya, després de la bru­ta­li­tat poli­cial de l’1 d’octu­bre i el mis­satge bel·lige­rant del rei d’Espa­nya.”

Ara bé, creu impro­ba­ble que en la pro­pera legis­la­tura hi hagi una fines­tra d’opor­tu­ni­tat sem­blant. “Per tant, l’estratègia intel·ligent és esmerçar les siner­gies polítiques a cons­truir aque­lles estruc­tu­res d’estat pro­me­ses que mai van arri­bar a exis­tir i això només s’asso­lirà amb una aliança entre el govern català i el govern basc, entre ERC, Juntsx­Cat, el PNB, EH-Bildu i la CUP, en paral·lel al govern de coa­lició PSOE-Pode­mos”, con­clou.

ciu­ta­da­nia i ESTATS

Per Jordi Serra, la qüestió cata­lana demos­tra que l’Espa­nya que va sor­tir de la Tran­sició està “en fase supercrítica”. “Això vol dir que Cata­lu­nya podrà ser inde­pen­dent? En rea­li­tat no ho garan­teix. Només posa de relleu que el sis­tema espa­nyol està petant per les cos­tu­res i que no han sabut veure que el tema català era una opor­tu­ni­tat per por­tar-lo a un nivell supe­rior. Ara mateix les estats nació són més aviat part del pro­blema que de la solució. En un deter­mi­nat moment històric van per­me­tre avançar i treure el jou del feu­da­lisme, però ara s’han con­ver­tit en una altra mena de jou”, insis­teix.

Per això Serra creu que avenços com la ciu­ta­da­nia digi­tal d’Estònia són molt interes­sants i defi­nei­xen un altre tipus de par­ti­ci­pació. “Hi poden haver governs de base no espa­cial. Avui dia, la tec­no­lo­gia per­met gene­rar estruc­tu­res que no han d’estar vin­cu­la­des necessària­ment al ter­ri­tori. Les grans bar­re­res als grans can­vis no són físiques ni tec­nològiques, sinó cul­tu­rals i men­tals”, insis­teix.

Segons Berta Bar­beta, el que passi a Cata­lu­nya pot deri­var en tres esce­na­ris: que el con­flicte es torni més i més exclo­ent i amb molta més pola­rit­zació; que per con­tra s’hagi tor­nat més inclu­siu i hi pugui haver un debat del qual tot­hom formi part; o bé que el con­flicte es man­tin­gui, però fora de les ins­ti­tu­ci­ons, perquè aques­tes no el puguin ges­ti­o­nar.

“Aquesta pos­si­bi­li­tat seria con­ti­nuar amb el que s’ha fet fins ara. Les ins­ti­tu­ci­ons esta­rien des­con­nec­ta­des, tan­ca­des en si matei­xes, però con­ti­nu­a­rien les ten­si­ons en l’àmbit social. Tot ple­gat depèn molt dels lide­rat­ges que vagin sor­gint. Hi ha deci­si­ons que poden mar­car un canvi de rumb impor­tant i que no les podem pre­veure”, remarca.

GES­TI­O­NAR CON­FLIC­TES

Un dels dub­tes que es plan­te­gen per a la pròxima dècada és què pas­sarà amb els movi­ments popu­lis­tes, amb el benentès que aquest con­cepte s’uti­litza indis­cri­mi­na­da­ment. “Ano­me­nem popu­lisme coses que són molt dife­rents. Si l’ente­nem com un qüesti­o­na­ment de les ins­ti­tu­ci­ons majo­ritàries de la democràcia libe­ral tenim dues pos­si­bi­li­tats: que tin­guin un èxit esbor­ro­na­dor o que aca­bin fra­cas­sant perquè tam­poc ser­vei­xin per a res i dei­xin de ser relle­vants”, diu Bar­beta.

En canvi, també es pot enten­dre per popu­lisme una tendència que no con­sis­teixi tant a anar en con­tra de les democràcies libe­rals, sinó cap a repen­sar certs con­sen­sos cre­ats i can­viar cons­truc­ci­ons, per exem­ple la Unió Europa. “També pot ser que no fun­ci­oni, però si ho fa aniríem cap a un món on a poc a poc la política fos més inclu­siva i tornéssim a ser una soci­e­tat de pacte”, afe­geix.

En opinió d’aquesta politòloga, en funció de tot això podem anar cap a diver­sos esce­na­ris: la fi de les democràcies tal com les ente­nem i la con­so­li­dació de polítics de l’estil de Trump i Putin, que gene­ren con­flic­tes sense tenir en compte les neces­si­tats reals de la població; el fracàs dels popu­lis­mes i unes ins­ti­tu­ci­ons que es tan­quen en si matei­xes per gene­rar unes soci­e­tats molt tec­nocràtiques; o un esce­nari de popu­lisme “intuïtiu”, que replan­tegi con­sen­sos. “Tot això té rami­fi­ca­ci­ons, depèn de quin tipus de política tin­guem, tin­drem una deter­mi­nada res­posta a pro­ble­mes com el canvi climàtic, la immi­gració, les desi­gual­tats... Aques­tes res­pos­tes depen­dran d’allò en què s’hagi con­ver­tit la política: una nova eina més oberta, més tan­cada o que bàsica­ment con­tinuï fent el mateix”, asse­gura. Xavier Tor­rens, per la seva banda, veu pre­vi­si­ble que en els pròxims anys l’extrema dreta eixam­pli força més la seva influència en la soci­e­tat.

“Això ja no és un esce­nari futu­ri­ble, sinó la rea­li­tat crua des del començament de la dècada del 2020, almenys dels seus pri­mers anys. Malau­ra­da­ment, pujarà l’expressió de pre­ju­di­cis com el racisme, l’anti­se­mi­tisme, la xenofòbia, el mas­clisme, la LGT­BIfòbia i l’apo­rofòbia.” En paral·lel, un dels ele­ments que s’anirà con­so­li­dant i que ja estem vivint ara és la fi del bipar­ti­disme clàssic. A Cata­lu­nya, Tor­rens s’atre­veix a fer un pronòstic elec­to­ral. “El sis­tema de par­tits català que sor­girà de les noves elec­ci­ons cata­la­nes que es faran el 2020 con­duirà a un resul­tat elec­to­ral que obrirà un nou Par­la­ment català amb més pes dels par­tits inde­pen­den­tis­tes, amb aquest ordre: ERC, Juntsx­Cat, el PSC, En Comú-Podem, la CUP, Cs, PP i Vox”, afirma. I pel que fa al pano­rama espa­nyol, creu que que­darà con­cre­tat en dos par­tits a l’esquerra, soci­a­lis­tes i Pode­mos, i dos par­tits a la dreta, PP i Vox. “Tot ple­gat con­di­ci­o­nat sobre­tot per qua­tre par­tits sobi­ra­nis­tes: ERC, Juntsx­Cat, el PNB i EH-Bildu”, afe­geix.

més rep­tes

Tant en l’àmbit glo­bal com local, un altre dels grans rep­tes de futur serà posar fi a la cor­rupció. La tec­no­lo­gia pot aju­dar a fomen­tar la trans­parència en la presa de deci­si­ons dels governs i la ren­dició de comp­tes, però segons recorda Tor­rens “la cor­rupció només dis­mi­nuirà a mesura que s’incre­men­tin els judi­cis amb penes de presó i les pena­lit­za­ci­ons als matei­xos par­tits polítics”. També està força clar que els avenços tec­nològics per­me­tran votar en línia de manera segura, només hau­rem d’espe­rar a veure en quin moment con­cret es farà aquest canvi del vot en paper al voty electrònic. I els nous sis­te­mes de segu­re­tat a inter­net hau­rien de faci­li­tar que les dades no es pogues­sin mani­pu­lar. S’haurà de llui­tar con­tra els atacs cibernètics i con­tra el ter­ro­risme en tots els nivells. En aquest àmbit també jugarà un paper des­ta­cat la tec­no­lo­gia i la uti­lit­zació de dades i algo­rit­mes, però tal com indica Tor­rens, tot això s’haurà de com­bi­nar amb l’apli­cació de polítiques públi­ques de pre­venció de la radi­ca­lit­zació.

A un nivell més con­cret, aquest expert creu que el Bre­xit serà un cop dur a mitjà ter­mini, quan la Unió Euro­pea s’adoni que perd influència econòmica per la pèrdua d’un estat fort com ho és el britànic. “Tan­ma­teix, pro­ba­ble­ment els dos efec­tes més forts són la fines­tra d’opor­tu­ni­tat que s’obre per a Escòcia per fer un nou referèndum d’inde­pendència i l’ines­pe­rat esce­nari d’una reu­ni­fi­cació d’Irlanda del Nord amb Irlanda”, afe­geix.

NOVES GUER­RES

Pel que fa als con­flic­tes bèl·lics, la guerra a Síria es podria donar per aca­bada “però pros­se­guint les tràgiques con­seqüències per als refu­gi­ats i l’empo­bri­ment de milers de famílies sot­me­ses a un règim tirànic”. “El decenni del 2020 –indica Tor­rens– con­ti­nuarà por­tant guer­res al Pròxim Ori­ent men­tre no emer­gei­xin estats democràtics als països àrabs. Tris­ta­ment, només un país àrab ha fet una tran­sició democràtica: Tunísia.” També caldrà estar atents al que passi a l’Amèrica Lla­tina. “Molta gent ho des­co­neix, però el con­ti­nent amb més desi­gual­tats soci­als no és l’Àfrica, que sí és el més pobre, sinó l’Amèrica Lla­tina. La lluita con­tra la cor­rupció és la prin­ci­pal eina per com­ba­tre la pobresa lla­ti­no­a­me­ri­cana, però els governs lla­ti­no­a­me­ri­cans acos­tu­men a ser for­ta­ment cor­rup­tes, tant a la dreta com a l’esquerra”, con­clou. En qual­se­vol cas, tot això encara està per veure. Tal com diu Jordi Serra, la rea­li­tat com­plexa fa que sigui gai­rebé impos­si­ble deter­mi­nar com serà el futur. Tan­ma­teix, això no vol dir que no hàgim d’estar atents i pre­pa­rats. “Les mobi­lit­za­ci­ons demos­tren que hi ha gent que vol can­viar les coses. Després ja sabem que la rea­li­tat imposa les seves rebai­xes”, con­clou.

DEMOCRÀCIA LÍQUIDA

I.C.

El concepte de democràcies líquida es va plantejar per primer cop el 2012 i combina la democràcia directa amb la representativa. En aquest sistema, tots els ciutadans que ho vulguin poden participar en la presa de decisions a través del seu vot virtual, però si en determinades circumstàncies ho consideren millor, també el poden delegar en partits polítics o entitats, sempre amb la possibilitat de recuperar-lo quan vulguin. Es tracta, per tant, d’una participació molt més activa que la de votar simplement cada quatre anys. Tot i això, encara és una idea molt nova que s’ha de consolidar. “El problema greu no és la democràcia líquida, sinó la liquidació de la democràcia, com per exemple està succeint en alguns països de l’Europa de l’Est, on els mateixos governs s’autoqualifiquen com a democràcia liberal, tot i que la democràcia sempre cal que sumi la voluntat de la majoria amb el respecte a les llibertats individuals i els drets de les minories” diu Xavier Torrens.

L’AGENDA 2030

I.C.

Aprovada per les Nacions Unides el 2015, l’Agenda 2030 és un nou full de ruta global per aconseguir una sèrie de fites en la pròxima dècada. Inclou disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances. Entre els objectius previstos en l’implementació d’aquesta agenda –que es va redactar després de dos anys de negociacions entre entitats i estats– hi ha erradicar la fam i aconseguir la seguretat alimentària, garantir una vida sana i una educació de qualitat, aconseguir la igualtat de gènere, assegurar l’accés a l’aigua i a l’energia, promoure el creixement econòmic sostingut, adoptar mesures urgents contra el canvi climàtic, promoure la pau i facilitar l’accés a la justícia. A Catalunya, el govern de la Generalitat ha elaborat un pla nacional per a la seva implementació que inclou acords entre diversos actors públics i privats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor