El dossier

Àngel Castiñeira

Director de la Càtedra Lideratges (ESADE-URL)

“Per a temps disruptius, caldran lideratges antifràgils”

El catedràtic Àngel Castiñeira ja advertia en una entrevista a La República a principis d’any (número 85, 04-01-20) que ens havíem de preparar per a un futur amb canvis disruptius i amb grans incerteses. La crisi del coronavirus és un d’aquests factors imprevistos que ja ens està colpejant durament. Segons Castiñeira, demostra que com a societat ens hem de preparar per gestionar no només els riscos que coneixem, sinó també allò que desconeixem. Per això creu que en el futur caldran lideratges antifràgils, capaços de prendre decisions en situacions complicades i que no s’havien produït mai abans
La pandèmia de la covid-19 ens està posant a prova com a soci­e­tat. Al marge de les qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la salut pública, quina lliçó ens dona aquesta crisi?
Que ja no hem de ges­ti­o­nar tan sols ris­cos, sinó dis­rup­ci­ons, els famo­sos efec­tes “cigne negre” (fets fortuïts carac­te­rit­zats per les poques pro­ba­bi­li­tats de pre­visió, el seu efecte sor­presa i d’una gran reper­cussió), acom­pa­nyats de grans dosis d’incer­tesa i de con­seqüències també impre­vis­tes. La incer­tesa, a més, afa­vo­reix les situ­a­ci­ons de por i alarma, una ansi­e­tat ciu­ta­dana més per­llon­gada en el temps.
Com valora la res­posta que s’ha donat per part de la soci­e­tat?
No hi ha hagut un únic model de res­posta social, ni tam­poc hi ha un únic model de soci­e­tat. Ni a Espa­nya ni al món. Gràcies a una soci­e­tat civil for­ta­ment apo­de­rada i resi­li­ent, que està acos­tu­mada a superar adver­si­tats, a Cata­lu­nya hem pogut veure ini­ci­a­ti­ves com la pro­ducció de res­pi­ra­dors a par­tir d’impres­so­res 3D, mobi­lit­za­ci­ons de volun­ta­ris de la sani­tat i for­mes de coor­di­nació real­ment reei­xi­des. Però també hem com­pro­vat que hi ha hagut ciu­ta­dans irres­pon­sa­bles o inso­li­da­ris que no han seguit les indi­ca­ci­ons de con­fi­na­ment. D’altra banda, hem donat pro­ta­go­nisme a diver­sos pro­fes­si­o­nals en diver­sos camps (met­ges, infer­me­res, poli­cies, per­so­nal de dis­tri­bució d’ali­men­tació...) però a diferència de les soci­e­tats asiàtiques, no hem sabut apro­fi­tar prou l’exper­tesa d’informàtics i espe­ci­a­lis­tes en macro­da­des.
Com valora la res­posta que s’ha donat a la crisi per part de les auto­ri­tats locals i inter­na­ci­o­nals?
Mal­grat el pre­ce­dent de l’epidèmia a la Xina, no hem sabut pla­ni­fi­car prou una res­posta cohe­rent i prou àgil al con­trol del virus i al trac­ta­ment dels malalts. S’han inten­tat mode­lit­zar tres tipus de res­pos­tes. En pri­mer lloc, una res­posta basada en la dis­ci­plina, el con­trol i l’auto­ri­tat (la que s’ha produït als països asiàtics). Una segona res­posta, basada en la impro­vi­sació i la des­co­or­di­nació (als països euro­peus), i una ter­cera res­posta, ini­ci­al­ment basada en el darwi­nisme i en la pri­ma­cia de l’acti­vi­tat econòmica (als països anglo­sa­xons). Òbvi­a­ment, tot això és una sim­pli­fi­cació. De moment, la res­posta més efi­ci­ent ha pro­ce­dit dels països asiàtics (tant dels autocràtics com dels democràtics), amb un alt sen­tit comu­ni­tari, una major con­fiança en el paper de les auto­ri­tats i una major obediència ciu­ta­dana.
Davant de tot això, quin creu que és el futur que ens espera com a soci­e­tat?
En el curt ter­mini, tin­drem menys glo­ba­lit­zació, però difícil­ment menys inter­de­pendència, perquè els fac­tors tec­nològics, econòmics, medi­am­bi­en­tals, geo­polítics, o –com ara– epi­de­miològics, ens con­ti­nu­a­ran afec­tant a tots. En la mesura en què molts d’aquests fac­tors seran alta­ment dis­rup­tius, espe­ci­al­ment el medi­am­bi­en­tal, això ens obli­garà a repen­sar les nos­tres mane­res d’actuar i de lide­rar. Aug­men­tarà la digi­ta­lit­zació i la trans­for­mació digi­tal de les orga­nit­za­ci­ons, i això encara ten­si­o­narà més la relació entre lli­ber­tat (i pri­va­ci­tat) i segu­re­tat. Noah Yuval Harari [escrip­tor i his­to­ri­a­dor isra­elià] adver­teix també dues ten­si­ons més entre el que ell ano­mena la vigilància tota­litària ver­sus l’apo­de­ra­ment ciu­tadà, i l’aïlla­ment naci­o­na­lista dels estats ver­sus la soli­da­ri­tat glo­bal. Després del pas de la covid-19, també hi haurà països gua­nya­dors i per­de­dors. Alguns països sor­ti­ran enfor­tits de la crisi i ocu­pa­ran un paper més relle­vant en l’esfera inter­na­ci­o­nal i d’altres, en canvi, tri­ga­ran molt més temps a recom­pon­dre la tren­ca­dissa interna.
Com ens podem pre­pa­rar per fer front a aquest futur incert que ens arriba? Què cal­dria can­viar?
Per a temps dis­rup­tius neces­si­ta­rem pro­moure lide­rat­ges antifràgils. La resiliència aguanta els xocs i ens per­met sobre­po­sar-nos a l’adver­si­tat; l’anti­fra­gi­li­tat, en canvi, ens millora. Els suc­ces­sos ale­a­to­ris, les cri­sis impre­vi­si­bles, els fac­tors des­en­ca­de­nants d’estrès i d’amenaça i la vola­ti­li­tat ens poden fer més forts o, per con­tra, ens poden enfon­sar. La pràctica del lide­ratge antifràgil ens pot aju­dar a pren­dre deci­si­ons en con­di­ci­ons d’opa­ci­tat i a pre­pa­rar-nos per al que no ha succeït abans. L’anti­li­de­ratge neces­sita i vol tran­quil·litat, con­tinuïtat, repe­tició, inèrcies i ruti­nes; el lide­ratge antifràgil, en canvi, és el que bro­lla del desor­dre. Per a l’anti­li­de­ratge, el vent sem­pre amenaça d’apa­gar l’espelma. Per al lide­ratge antifràgil, el vent pot avi­var el foc.
Com fun­ci­ona aquest lide­ratge antifràgil?
Hi ha coses que sabem (els conei­xe­ments cone­guts), hi ha coses que sabem que no sabem (les incògni­tes cone­gu­des), hi ha coses que no sabem que sabem (els conei­xe­ments des­co­ne­guts) i, final­ment, hi ha coses que no sabem que no sabem (incògni­tes des­co­ne­gu­des). El lide­ratge antifràgil l’hem de situar en l’explo­ració i l’apro­fi­ta­ment de les dues últi­mes for­mu­la­ci­ons. En el segle XIII, el filòsof islàmic Ibn Yamin va clas­si­fi­car els éssers humans en qua­tre tipus, segons el seu conei­xe­ment: 1) Aquells que saben i saben que saben (el seu cavall de savi­esa –deia– arri­barà al cel); 2) Aquells que no saben, però saben que no saben (la seva mula coixa even­tu­al­ment els por­tarà a casa); 3) Aquells que saben, però no saben que saben (perquè estan pro­fun­da­ment ador­mits i cal des­per­tar-los), i 4) Aquells que no saben i no saben que no saben (aquests esta­ran eter­na­ment per­duts en el seu des­es­pe­rat oblit, pro­fe­tit­zava Ibn Yamin).
I ara ens hem de cen­trar en allò que no sabem?
Els temps dis­rup­tius ens obli­ga­ran a tre­ba­llar millor els nos­tres conei­xe­ments des­co­ne­guts (les nos­tres intuïcions i pre­ju­di­cis) i les nos­tres incògni­tes des­co­ne­gu­des, incògni­tes que sovint dei­xem enrere, però que podrien ser la font d’una nova com­prensió. En explo­rar la rea­li­tat de manera oberta, podem reconèixer patrons i com­por­ta­ments ocults que podrien asse­nya­lar noves opor­tu­ni­tats o evi­tar perills. Aquesta cerca de l’opci­o­na­li­tat basada en petits i cons­tants arran­ja­ments pot no tenir res d’heroica, però pot ser la més efec­tiva per a l’etapa que ens tocarà viure.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor