El dossier
CHAWKI LAATAR
Responsable de vacunes i control de brots a metges sense fronteres
“Els brots d’Ebola no s’han acabat”
A.G.
agenis@lrp.cat
L’Ebola és una de les epidèmies més esteses i difícils de controlar. Se’n va trobar una vacuna el 2015. Quina és la situació actual pel que fa a aquesta malaltia?
La malaltia viral de l’Ebola (EVD) és una malaltia greu i sovint mortal, amb una taxa mitjana de letalitat que varia entre el 25% i el 90% en brots anteriors. Des que es va descobrir, s’han fet moltes investigacions per tal de trobar una vacuna i un tractament específics que puguin ajudar en el maneig dels casos i en el control de la propagació.
Quins són els països més afectats?
Malgrat tots els nous recursos que hi ha ara per gestionar millor els brots d’Ebola, el món segueix enfrontant-se a aquesta malaltia, especialment a la República Democràtica de Congo, on hi ha un brot actualment que es va iniciar a principis d’agost del 2018 i que fins ara ha provocat gairebé 3.400 casos d’infectats i 2.240 morts. Aquest 2020 el nombre de nous casos ha disminuït dràsticament. S’ha passat de centenars de nous casos per setmana a només alguns casos durant els dos primers mesos del 2020, però només tres dies abans de declarar que el brot s’havia acabat en va aparèixer un nou cas a Kivu del Nord, seguit de sis casos més a la mateixa zona. Això és un recordatori que el brot encara no s’ha acabat i que la malaltia encara existeix al Congo amb possibilitat de propagar-se als països veïns.
Malalties com la meningitis i la tuberculosi es poden erradicar?
El principal objectiu de la lluita contra una malaltia específica segueix sent la seva erradicació, i amb els coneixements, els recursos i la tecnologia actuals només es poden erradicar unes poques malalties en aquesta etapa. El 2001, l’Organització Mundial de la Salut va iniciar un programa per eliminar el xarampió. S’han fet progressos que han ajudat a reduir tant el nombre de casos com el de morts al món, però calen més recursos i esforços. Com a conclusió, podem dir que l’erradicació d’aquestes dues malalties pot ser factible en el segle XXI, però només si les accions i inversions s’ajusten als objectius predefinits i si utilitzem un enfocament dinàmic, global i multisectorial per assolir-los.
.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar.
Vull ser usuari subscriptor.
Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.