El dossier

SÈRIE

DESPRÉS DEL CORONAVIRUS (i)

Iguals però diferents

El futur després de la covid-19 és incert i, de moment, només hi caben les hipòtesis. N’aprendrem d’allò que hem viscut? Aquest és el primer capítol d’una sèrie que analitzarà diferents àmbits

BEGOÑA ODRIOZOLA
Psicòloga clínica
“Els estudis parlen que entre un 10 i un 15% de les persones que han viscut un trauma necessitaran ajuda professional per refer-se’n”
MARINA SUBIRATS
Sociòloga
“Seguirem sent individualistes, perquè els objectius del sistema en què estem immersos no han canviat, només s’han aturat”
DANIEL INNERARITY
Filòsof i escriptor
“El comandament únic es va deixar de beneficiar de la realitat d’una intel·ligència distribuïda i no va entendre que coordinació és fonamentalment deliberació”
ANTONI BULBENA
Director de l’INAD de l’Hospital del Mar
“Els trastorns adaptatius i l’estrès posttraumàtic, juntament amb les reaguditzacions dels trastorns previs, com l’angoixa i la depressió, es multiplicaran”
JOSEP RAMONEDA
Filòsof
“Se sap quan les llibertats i els drets es retallen i es fan més petits, però no se sap mai quan retornen ni en quines condicions retornen”

Més de dos mesos tan­cats a casa vivint una nor­ma­li­tat que ha dei­xat de ser-ho i redes­co­brint la família en un espai únic. La pandèmia de la covid-19 ens ha fet acu­mu­lar xifres de morts que durant set­ma­nes només van aug­men­tar i ens ha obli­gat a con­ver­tir el dol pels éssers esti­mats en un tema pen­dent. Hem hagut d’assis­tir impo­tents a la gestió de l’impre­vist, de la prova i de l’error, a l’acu­mu­lació de males deci­si­ons amb con­seqüències ter­ri­bles, a la trans­for­mació en esce­nari bèl·lic d’una crisi sanitària per poder equi­pa­rar aquells morts amb els danys col·late­rals de les bata­lles. Hem vist com el sis­tema de salut pública es col·lap­sava i l’econòmic amenaçava d’enfon­sar-se. Hem hagut de renun­ciar a drets i lli­ber­tats amb argu­ments poc con­vin­cents i massa interes­sats i ens hem reco­ne­gut, un cop més, com a éssers dèbils i fràgils que es cre­ien inven­ci­bles. Un cop superada la part més dura de l’epidèmia, o això sem­bla, és moment d’afron­tar aquesta “nova nor­ma­li­tat” amb què alguns han vol­gut ven­dre el futur més imme­diat. Un futur que, segons els experts, ja no serà el mateix d’abans del coro­na­vi­rus, però que ningú s’atre­veix del tot a dibui­xar.

La gent busca res­pos­tes i es troba amb hipòtesis, perquè la sac­se­jada a la rea­li­tat ha estat tan bèstia que el món s’ha cap­gi­rat i no sap com redreçar-se. Després de la por a la malal­tia arriba la por a per­dre la feina. La crisi econòmica torna a encapçalar la llista de mals i s’augura igual o pit­jor que la del 2008, que encara cueja. Els últims reduc­tes de l’estat del benes­tar pen­gen d’un fil i l’amenaça que arri­ben temps pit­jors es con­ver­teix a poc a poc en cer­tesa. L’experiència ens trans­for­marà com a soci­e­tat? Serem millors o pit­jors? Can­vi­a­ran les nos­tres pri­o­ri­tats? Renun­ci­a­rem a les lli­ber­tats per­so­nals per un supo­sat bé comú? Accep­ta­rem una democràcia més res­tric­tiva, més auto­ritària, més con­tro­la­dora?

SENSE BOLA DE VIDRE

“Ningú no té la bola de vidre i res no queda clar. Els can­vis en la soci­e­tat ho seran en funció de tres dis­jun­ti­ves: la durada de la pandèmia, les con­seqüències de la crisi econòmica i un pano­rama polític que encara s’ha ten­si­o­nat més.” Parla la sociòloga Marina Subi­rats, que remarca, entre d’altres, que tot i la mala imatge que s’ha estès sobre la gestió feta de la pandèmia per part del govern espa­nyol “segons una enquesta feta a escala mun­dial, els ciu­ta­dans espa­nyols no són els que pit­jor valo­ren la res­posta de l’Estat”. Per tant, la con­fiança en l’admi­nis­tració cen­tral està tocada, però no enfon­sada del tot, una de les con­di­ci­ons indis­pen­sa­bles que afa­vo­ri­ria un canvi en pro­fun­di­tat del model actual. “Més que un ele­ment de canvi social, la crisi s’uti­litza i s’uti­lit­zarà com a arma política per lloar o cri­ti­car la feina feta pel govern”, manté la sociòloga posant com a exem­ple com les deci­si­ons pre­ses per la pre­si­denta de la Comu­ni­tat de Madrid, Isa­bel Díaz Ayuso, són qua­li­fi­ca­des pels detrac­tors com a suïcides i pels defen­sors com a enor­me­ment efi­ca­ces.

Però hi haurà can­vis o no? I seran mera­ment estètics o pro­funds? “Con­fio que es donarà valor al sobre­es­forç fet per la sani­tat pública i se la dotarà dels recur­sos que se li han negat durant anys”, asse­nyala Subi­rats, que recorda que la pandèmia “ha dei­xat en evidència un dels man­tres del neo­li­be­ra­lisme: l’aposta per la pri­va­tit­zació perquè les coses rut­llin s’ha vist que no fun­ci­ona”. Es farà tron­to­llar el capi­ta­lisme, doncs? “No ho veig en abso­lut. Els can­vis d’orga­nit­zació d’una soci­e­tat són molt lents i estan sot­me­sos a avenços i retro­ces­sos i veig que la majo­ria de la gent el que vol real­ment és tor­nar a la seva nor­ma­li­tat”, insis­teix, i afe­geix amb un punt d’iro­nia: “Que els nens tor­nin a escola i, en espe­cial, que es pugui tor­nar a anar als bars a fer el pri­mer cafè com a expressió màxima de lli­ber­tat.”

El filòsof i escrip­tor basc Daniel Inne­ra­rity és del mateix parer sobre la reva­lo­ració dels ser­veis públics, però ho lliga a una major apor­tació dels governs a la situ­ació econòmica, que es pre­veu molt magra. “Hi ha dos fac­tors que ho con­di­ci­o­na­ran: s’esta­bli­ran pri­o­ri­tats i al mateix temps aquest debat sobre el valor d’allò públic es farà en una soci­e­tat plu­ra­lista, on hi ha qui és més libe­ral i qui és més soci­al­demòcrata, i per això la idea de poten­ciar els ser­veis públics, per molt encer­tada que ens pugui sem­blar no s’impo­sarà com a evidència”, i pre­cisa: “La clau és que hi hagi un debat obert i enten­guem que estem al davant d’una gran opor­tu­ni­tat de revi­sar els nos­tres con­sen­sos bàsics i no pocs llocs comuns.”

DIFE­RENTS NIVELLS

Tenim, doncs, un sis­tema ina­mo­vi­ble i una soci­e­tat dis­po­sada a can­viar, però no gaire. I en l’àmbit indi­vi­dual, com a ciu­ta­dans, abraçarem amb més entu­si­asme la trans­for­mació de la nos­tra quo­ti­di­a­ni­tat? “A curt ter­mini, els indi­vi­dus serem els veri­ta­bles pro­ta­go­nis­tes, els que hau­rem de deci­dir quin tipus de risc estem dis­po­sats a assu­mir segons la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat”, diu Inne­ra­rity. ¿S’hau­ria d’espe­rar que indi­vi­dus que han vis­cut, i patit, col·lec­ti­va­ment una situ­ació extrema aca­ba­ran accep­tant que cal renun­ciar en part a un benes­tar par­ti­cu­lar per tei­xir i enfor­tir un espai comú? Marina Subi­rats ho posa en dubte. “Segui­rem sent indi­vi­du­a­lis­tes, perquè els objec­tius del sis­tema en què estem immer­sos no han can­viat, només s’han atu­rat”, diu, i es pre­gunta: “Els tre­ba­lla­dors amb els sous més bai­xos, com ara emple­ats de super­mer­cat o repar­ti­dors han estat els que han aguan­tat al peu del canó, però un cop passi la crisi quanta gent recla­marà que se’ls millo­rin les con­di­ci­ons sala­ri­als?” Per a la sociòloga, però, que el model de soci­e­tat sigui tan difícil de can­viar també té un aspecte posi­tiu. “És una sort, perquè tot­hom té una idea de com vol­dria que fos la soci­e­tat ideal i n’hi ha de con­tra­dictòries. Si el canvi fos fàcil seria un embo­lic i sem­pre hi hau­ria un sec­tor molt agreu­jat. El canvi es pot fer quan el nou camí està prou madur i rep un suport majo­ri­tari”, refle­xi­ona.

La soci­e­tat ideal, doncs, no és igual per a tot­hom... però i pel que fa a la res­posta de l’Estat davant la crisi? Qui té la raó? L’opo­sició política des­fer­mada que apunta cap a una gestió nefasta i apo­calíptica i arros­sega amb ella milers de ciu­ta­dans que dema­nen la dimissió del “govern més pro­gres­sista de la història d’Espa­nya”? Aquells que defen­sen que s’ha actuat de for­mar modèlica “perquè ningú no ha de donar lliçons als espa­nyols” i atri­bu­ei­xen els errors, que n’hi ha hagut, al fet d’haver d’afron­tar un esce­nari mai vist fins ara que s’ha hagut de resol­dre durant la marxa? Com acos­tuma a pas­sar, no hi ha una veri­tat abso­luta que sigui accep­tada per tot­hom. Daniel Inne­ra­rity hi refle­xi­ona: “És una obvi­e­tat dir que es va actuar massa tard, però és cert que les soci­e­tats democràtiques tenen ins­tru­ments molt dèbils per avançar-se a les situ­a­ci­ons de risc futur. El coman­da­ment únic va dei­xar de bene­fi­ciar-se de la rea­li­tat d’una intel·ligència dis­tribuïda i no va enten­dre que coor­di­nació és fona­men­tal­ment deli­be­ració”, explica. Una esti­rada d’ore­lles al govern, però també un mis­satge clar per a l’opo­sició: “Quan s’uti­litza una arti­lle­ria tan grossa, la crítica perd la cre­di­bi­li­tat que hau­ria millo­rat la nos­tra con­fron­tació democràtica.”

MEMÒRIA FRÀGIL

El filòsof Josep Ramo­neda, per la seva banda, aporta nous ele­ments per a la reflexió. “De con­seqüències de la pandèmia, n’hi haurà. Grans o peti­tes? Ja ho veu­rem”, diu, i ho vin­cula en gran mesura a la durada de la crisi sanitària. “Si s’allargués només fins a l’estiu, el record s’afe­bli­ria amb el temps i giraríem full de seguida”, des­taca, i posa un exem­ple per­so­nal. “Jo aquests dies he estat inten­tant fer memòria de l’epidèmia de grip del 1968 que va matar prop d’1 milió de per­so­nes arreu del món, la mei­tat d’elles a Hong Kong i unes 40.000 a França. Tenia 19 anys i no en guardo cap record”, pun­tu­a­litza. El filòsof posa en el punt de mira el que ell defi­neix com “la gran con­tra­dicció”. “Aquest món nos­tre que viu immers en una superac­ce­le­ració que neix de la Revo­lució Indus­trial, però que pren embran­zida en els últims trenta anys, l’han atu­rat en sec no les grans cor­po­ra­ci­ons econòmiques que sem­blava que ho domi­na­ven tot, sinó els vells estats que molts ja con­si­de­ra­ven que no hi pin­ta­ven res”, i afe­geix: “Tot i això, els grans bene­fi­ci­ats d’aquest procés són els matei­xos que n’han pro­vo­cat l’acce­le­ració: Ama­zon, Goo­gle...” Els forts es fan més forts i con­ti­nu­a­ran con­fi­gu­rant el futur.

Josep Ramo­neda alerta també d’un auto­ri­ta­risme crei­xent. “És un camí que ja havia començat fa temps, amb mobi­lit­za­ci­ons arreu del pla­neta i amb Hong Kong i Xile com a símbols del males­tar i de la frus­tració social cap a aquesta deriva d’excés de con­trol per part de les auto­ri­tats”, con­si­dera, i asse­nyala que la crisi del coro­na­vi­rus ha empit­jo­rat la situ­ació. “Gran part de la població viurà amb incer­tesa el seu futur i una altra part tindrà difi­cul­tats per sobre­viure en el dia a dia. Tots ells con­fi­gu­ren un esce­nari gens pro­pici per a les grans revo­lu­ci­ons soci­als que poden can­viar models, tal com s’ha fet històrica­ment”, asse­nyala. Incer­tesa, por i difi­cul­tats que poden acce­le­rar l’esca­lada en unes democràcies afe­bli­des dels movi­ments d’ultra­dreta amb mis­sat­ges popu­lis­tes atrac­tius per a una població tocada. “Tots ells tenen un gen comú, la defensa de l’eco­no­mia neo­li­be­ral més sal­vatge que no deixa de ser més que una pas­sa­rel·la cap a l’auto­ri­ta­risme d’estat”, comenta, i es pre­gunta com és que no hi hagut una res­posta mas­siva de la ciu­ta­da­nia “davant una reta­llada de lli­ber­tats i drets fona­men­tals que s’han apli­cat sense que no hi hagi hagut cap dis­cussió sobre el tema”. “Se sap quan les lli­ber­tats i els drets es reta­llen i es fan més petits, però no se sap mai quan retor­nen ni en qui­nes con­di­ci­ons retor­nen”, pre­cisa. Ramo­neda veu amb pre­o­cu­pació “aquesta sor­tida natu­ral cap a la tele­ma­tit­zació de la soci­e­tat” que el con­fi­na­ment ha nor­ma­li­tat i, fins i tot, ha aplau­dit. “És un tri­omf indis­cu­ti­ble dels poders actu­als, però posa en qüestió aspec­tes tan bàsics com ara ima­gi­nar que el con­tacte físic en les futu­res rela­ci­ons ja no serà tan impor­tant”, diu, i busca l’exem­ple en l’escola. “Seria catastròfic veure una escola i una uni­ver­si­tat que fos­sin cada cop menys pre­sen­ci­als, perquè més enllà d’anar-hi a adqui­rir conei­xe­ments, són espais d’inter­canvi entre com­panys i pro­fes­sors i és en el con­tacte amb ells quan crei­xem i ens fem grans”, manté.

CUI­DAR LA SALUT MEN­TAL

Després d’una catàstrofe, sigui quina sigui, els super­vi­vents han de refer el camí cap a una nor­ma­li­tat que pot­ser ja no serà mai més la mateixa. N’hi haurà que hau­ran sobre­vis­cut amb els seus pro­pis recur­sos i amb una for­ta­lesa inte­rior que els per­metrà aixe­car-se els pri­mers i n’hi haurà que al cap d’un temps assu­mi­ran que l’experiència els ha col­pe­jat massa fort i que neces­si­ten ajuda exte­rior per superar-ho. La psicòloga clínica i mem­bre del Ser­vei d’Emergències Mèdiques (SEM) Begoña Odri­o­zola explica que els ins­tru­ments que es fan ser­vir per aten­dre aques­tes catàstro­fes poden ser d’ajut davant la pandèmia, però que és evi­dent que hi haurà un aug­ment en la demanda d’atenció emo­ci­o­nal. “Els estu­dis par­len que entre un 10 i un 15% de les per­so­nes que han vis­cut un trauma neces­si­ta­ran ajuda pro­fes­si­o­nal per refer-se’n”, diu, i des­taca que cal anar amb compte per no mag­ni­fi­car els resul­tats de bom­bar­de­jar contínua­ment la població amb mis­sat­ges posi­tius i d’espe­rança. “Són molt neces­sa­ris perquè aug­men­ten la sen­sació de pro­tecció en l’àmbit social, però no ser­vei­xen per a tot­hom”, asse­nyala, i ho exem­pli­fica amb les dades que indi­quen com s’han dis­pa­rat les deman­des d’atenció a la salut men­tal des del telèfon 061. “Els pro­ble­mes d’ansi­e­tat i les con­sul­tes sobre temes tan deli­cats com el suïcidi han aug­men­tat de manera pre­o­cu­pant durant el con­fi­na­ment”, cons­tata. Per tant, al davant d’un moment que afa­vo­reix la reflexió vital, cadascú hi res­pondrà de manera dife­rent. “Hi haurà per­so­nes a qui aquest temps de reclusió a casa els ser­virà per can­viar de pri­o­ri­tats i de vida i per­so­nes per a qui, si la seva situ­ació per­so­nal o econòmica ha empit­jo­rat, els supo­sarà un dal­ta­baix”, pun­tu­a­litza la psicòloga. Com és habi­tual, doncs, el nivell econòmic és un aspecte clau per afron­tar una situ­ació de crisi.

En aquest sen­tit, també es mani­festa Antoni Bul­bena, direc­tor de l’Ins­ti­tut de Neu­ropsi­quia­tria i Addic­ci­ons de l’Hos­pi­tal del Mar i catedràtic de psi­quia­tria a la UAB, que asse­nyala els col·lec­tius més vul­ne­ra­bles com, un cop més, els que tenen més perill de patir tras­torns: “Són els que tenen menys recur­sos per­so­nals, és a dir els que ja tenien alguna malal­tia prèvia (espe­ci­al­ment emo­ci­o­nal o men­tal), els que no tenen xarxa social i han que­dat més aïllats i també, espe­ci­al­ment, els que reben amb més cru­esa la catàstrofe econòmica i l’escas­se­tat”, i afe­geix que “els tras­torns adap­ta­tius i l’estrès post­traumàtic, jun­ta­ment amb les rea­gu­dit­za­ci­ons dels tras­torns pre­vis, com l’angoixa i la depressió, es mul­ti­pli­ca­ran”. Bul­bena va més enllà i es mos­tra con­vençut que si el ciu­tadà ha après noves pau­tes per afron­tar amb més èxit futu­res pandèmies també les haurà assu­mit el con­junt de la soci­e­tat. “A par­tir d’ara els espais s’hau­ran de remo­de­lar i les rela­ci­ons pas­sa­ran pel sedàs de la pre­caució. Arti­cu­lar el nou mapa de pre­venció amb l’ope­ra­ti­vi­tat de les rela­ci­ons huma­nes, ja siguin pro­fes­si­o­nals, fami­li­ars o soci­als, reque­reix un reper­tori d’eines més com­plet”, comenta. L’empa­tia s’aca­barà impo­sant en la nova etapa? “Esta­bli­rem pri­o­ri­tats, però les res­pos­tes seran més pola­rit­za­des: men­tre que uns des­ple­ga­ran més com­por­ta­ments soli­da­ris i d’ajuda, d’altres es mou­ran cap a posi­ci­ons més con­ser­va­do­res i retrac­ta­des”, diu, tot espe­rant que sigui la pri­mera opció la que s’acabi tri­ant.

Begoña Odri­o­zola con­si­dera aquest plan­te­ja­ment com el veri­ta­ble repte a asso­lir. “Tots aquells que ens n’hem sor­tit, de la pandèmia, que ens con­si­de­rem pri­vi­le­gi­ats, hauríem de tre­ba­llar per garan­tir una soci­e­tat més justa, més humana”, exposa, tot i que reco­neix que la bona volun­tat sovint no es trans­forma en una acció real. “La soli­da­ri­tat és inhe­rent a l’ésser humà, però ha de ser una soli­da­ri­tat ben ges­ti­o­nada i ben repar­tida perquè venen temps molt durs i no ens podem per­me­tre tor­nar a dei­xar la gent de banda”, insis­teix. Tot i això, hi ha espai per a l’espe­rança? “Com a soci­e­tat pot­ser sí que ens havíem acos­tu­mat a pen­sar que res podia can­viar, però ens hem ado­nat que estàvem ben equi­vo­cats. Hem d’assu­mir que estem obli­gats a fer allò que depen­gui de nosal­tres”, con­clou.

CIENTÍFICS ESTRELLA

El paper dels científics ha agafat durant la pandèmia de la covid-19 un protagonisme que molts titllen d’excessiu, perquè s’han convertit, potser sense voler-ho, en veritables estrelles mediàtiques i en oracles de la veritat. Josep Ramoneda considera que ha estat així amb el beneplàcit de la política, i ho qualifica de trampa. “La política ha eludit la responsabilitat que li corresponia desplaçant-la cap als científics que, en moltes ocasions l’han acceptada, i han ajudat a provocar una confusió que no és bona”, i afegeix: “Els científics han d’aportar el seu coneixement i les explicacions que siguin necessàries, però les decisions les han de prendre els polítics.”

EL MOMENT DE PASSAR EL DOL

Un altre dels camps que no s’ha resolt és el del dol. “La gent no s’ha pogut acomiadar dels seus morts, i de vegades sembla que no en som prou conscients com a societat. Ens posem les mans al cap quan veiem per televisió un accident aeri, però és que amb els morts per coronavirus en podem omplir uns quants, d’avions”, es lamenta Begoña Odriozola. La psicòloga clínica està convençuda que els familiars que han perdut un ésser estimat hauran de trobar el moment i la manera de dir-li adéu. “És una porta que s’ha de tancar, cadascú necessita el seu temps per fer-ho, però és imprescindible per poder continuar endavant”, assegura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.