El dossier

L’anell de Ravensbrück

Es guarda l’aliança de Carme Gardell, de Setcases, deportada, i morta al camp nazi en braços de Coloma Serós, qui va ser primera regidora de Vilafranca del Penedès. Ara la llueix la besneta de la Carme

VALLMANYA
La policia alemanya les va detenir l’agost del 1943 quan donaven refugi al mestre de Vallmanya René Horta, vinculat a la resistència
REGISTRE A RAVENSBRÜCK
Oficialment, mare i filla consten com a Carmen Bartoli (número 27.046) i Sabine González (27.156)

L’any 1994, l’eco­no­mista Miquel Perals feia la tra­vessa entre Set­ca­ses i Toès, quan als Rasos de Carançà va conèixer, a través d’un dels com­panys de cami­nada en Pitus Bar­toli. “Era de Can Ciu­ro­les de Set­ca­ses i es gua­nyava la vida gràcies a la pesca de les trui­tes del riu Carançà, molt cabalós; van pes­cant de pujada, van ama­gant les trui­tes i, de bai­xada, les recu­llen i les venen als hotels”, explica Perals, tot un eru­dit local. No va ser fins anys més tard, i amb l’ajut de la “memòria pro­di­gi­osa de la mare”, que Perals va lli­gar caps quan el pro­fes­sor d’història de la UdG Josep Clara li va fer notar que en la llista de depor­tats als camps nazis hi figu­rava una dona de Set­ca­ses de cognom Bar­toli.

La família Bar­toli vivia a Vinçà, al Con­flent. L’estiu del 2008, Miquel Perals va visi­tar per pri­mer cop el car­rer Verge de Lur­des de Vinçà, on vivien l’Hermínia i la Sabina, filles de Carme Gar­dell Carola, morta a Ravensbrück, i inclosa en la base de dades de depor­tats cata­lans i espa­nyols del Memo­rial Democràtic . Miquel Perals recorda que els va obrir la porta l’Hermínia i quan li va dema­nar per una dona morta en un camp nazi, “va sor­tir una velleta que va aixe­car la mà dient «aquí en teniu una»”: “La Sabina també va ser Ravensbrück. Mare i filla ofi­ci­al­ment cons­ten ins­cri­tes als regis­tres com a Car­men Bar­toli i Savine González, amb els cognoms dels marits. I és així com el seu ras­tre apa­reix en els lli­bres. Nas­cu­des Bar­toli, l’Hermínia Gource va morir el 24 de gener del 2014, als 86 anys, i la Sabina González, el 22 de desem­bre del 2016, als 98. Filles de Carme Gar­dell i Joan Bar­toli, el matri­moni va tenir dos fills més, en Jaume i en Pitus.

La detenció i poste­rior depor­tació de Carme Gar­dell i la seva filla Sabina va suc­ceir a Vall­ma­nya, un any abans de la mas­sa­cre que la va con­ver­tir en vila màrtir de l’anti­fei­xisme. Miquel Perals ho rela­tava en un arti­cle del pro­grama de la festa major de Set­ca­ses, l’any 2008, amb volun­tat d’home­natge a mare i filla: “Seria impor­tant que el nos­tre poble recordés aques­tes dues per­so­nes que, de fet, sacri­fi­ca­ren llurs vides per la lli­ber­tat.”

cau de maquis

Quan va començar la Segona Guerra Mun­dial, la Sabina tenia 25 anys, estava casada amb el maqui Jubino González, Cubino, i tenia una filla, la Rai­munda. Vivien a Vall­ma­nya, amb la mare Car­meta, en un mas dels Caba­nats que per­ta­nyia al mili­tar pari­senc Abdó Casso. Els Bar­toli s’hi van tras­lla­dar des de Set­ca­ses el 1928 per tre­ba­llar a les mines de ferro. Situat a la falda del Canigó, de difícil accés, Vall­ma­nya va esde­ve­nir un cau de maquis i fortí de la resistència nord-cata­lana. Jubino González era la mà dreta de René Horta, el mes­tre de Vall­ma­nya. El juny del 1943, la poli­cia ale­ma­nya es va pre­sen­tar a casa del mes­tre Horta per arres­tar-lo com a sos­pitós de for­mar part de la resistència. Horta va acon­se­guir esca­par-se i va bus­car refugi als Caba­nats. L’escrip­tora britànica Rose­mary Bai­ley, ins­tal·lada des de fa anys a la zona, a Cor­biac, des­criu també aquest epi­sodi i la detenció de la Carme i la Sabina, en el seu lli­bre Love and war in the Piri­nees. L’agost del 1943, una segona denúncia va fer que la poli­cia ale­ma­nya es pre­sentés al mas per dete­nir René Horta. “Els va dis­pa­rar des de la fines­tra i va esca­par amb diver­sos maquis després de ferir mor­tal­ment un dels ale­manys. Tres dies després, la poli­cia ale­ma­nya va dete­nir Casso”, escriu Rose­mary Bai­ley. Miquel Perals relata com els ale­manys van entrar al mas i van tro­bar la mare, les dues filles i la nena: “Les van tan­car en dife­rents com­par­ti­ments de la casa per sepa­rar-les, una a la cort dels porcs, l’altra al paller.” Tant Miquel Perals com Rose­mary Bai­ley ho van escriure a par­tir del tes­ti­moni de l’Hermínia, menys reser­vada que la seva ger­mana Sabina.

“Per què em van dete­nir? La gent diu que fèiem la resistència”, expli­cava la Sabina el maig del 1975 en un tes­ti­moni que recull el lli­bre De la resistència y la depor­tació (Memo­rial Democràtic, 2015). “Ama­ga­ven homes dels maquis, els dona­ven men­jar, els cura­ven quan arri­ba­ven ferits. Tot això ho feien aques­tes dones perquè, d’una manera natu­ral i espontània, ana­ven sense embuts, col·labo­ra­ven amb els que elles intuïen que tenien raó. No havien inven­tat cap nom a la seva acció, ho feien i prou”, escri­via Mont­ser­rat Roig a Els cata­lans als camps nazis. La Roig també recull l’epi­sodi de Vall­ma­nya: “Les dues dones s’enfron­ta­ren a la poli­cia i es van posar davant de la porta sense dei­xar entrar els agents. Van rebre cops, però van acon­se­guir que els tres resis­tents pogues­sin fugir pel dar­rere.” I els homes Bar­toli? Al mas no n’hi havia cap. El pare, Joan, feia de pas­tor i tot l’estiu el pas­sava en una bar­raca de sota el Canigó. Els ger­mans Jaume i Pitus es van ama­gar a Set­ca­ses, a les caba­nyes de la serra de l’Oli­ver. Mai s’ha sabut qui va aler­tar els ale­manys.

La poli­cia es va empor­tar la Carme i la Sabina i va dei­xar l’Hermínia amb la nena Rai­munda. El peri­ple fins a Ravensbrück va començar a les dependències poli­ci­als d’Arles i després a la Ciu­ta­de­lla de Per­pinyà. D’aquí a la presó de Compiègne, a prop de París, on amb Neus Català i Coloma Seró, entre altres dones, van ser conduïdes al camp. Van arri­bar a Ravensbrück el 3 de febrer del 1944. La Carme tenia el número 27.046 i la Sabina , el 27.156.

“Ningú més gran de 40 anys no podia sobre­viure a la depor­tació”, va escriure Mont­ser­rat Roig sobre la Carme, que va morir de tifus el 15 d’abril del 1945, quinze dies abans de l’alli­be­ra­ment del camp per part de l’exèrcit rus: “Ago­nit­zant, l’enta­fo­ra­ren en un munt de cadàvers que sem­pre hi havia entre dues bar­ra­ques. A la pila, encara hi ha cos­sos que es mouen. Dues fran­ce­ses la reco­nei­xen i, a la nit, sota el llum dels reflec­tors i amb el perill d’ésser des­co­ber­tes, l’arros­se­guen fins a la seva bar­raca. Allà, entre penom­bres i el silenci, morirà als braços d’una altra cata­lana, la llei­da­tana Coloma Seró.”

SORO­RI­TAT

Mont­ser­rat Roig remarca com les dones cata­la­nes a Ravensbrüch van saber molt bé què sig­ni­fi­cava “una paraula dita a temps, una carícia, una mirada de reco­nei­xe­ment”. I Coloma Seró va dir parau­les dol­ces a cau d’ore­lla a Carme Gar­dell, que va morir amb calma, “sense el frec d’altres cos­sos mori­bunds”. D’aquest epi­sodi, la Roig va escriure el poema Mort a Ravensbrück.

“De la meva mare només guardo l’anell de casada”, va expli­car la Sabina el 1975, quan li va ser con­ce­dida la meda­lla de la Legió d’Honor del govern francès. L’escrip­tora Rose­mary Bai­ley men­ci­ona l’aliança de Carme Gar­dell quan li’n parla l’Hermínia “men­tre es gira el seu”. Com arriba l’anell de Ravensbrück a la família a Vinçà?

Coloma Seró , la dona que va donar una “bona mort” a Carme Gar­dell es va guar­dar l’aliança. L’última pista que Perals té de Coloma Seró és a Nimes, impos­si­bi­li­tada. Nas­cuda a l’Albagés, a les Gar­ri­gues, el 1912, mili­tant del PSUC, va ser la pri­mera regi­dora de Vila­franca del Penedès. En la pri­mera visita que Perals va fer a les ger­ma­nes Bar­toli a Vinçà, en un moment de la con­versa, l’Hermínia li va expli­car que guar­da­ven l’aliança, la qual Coloma Seró els hi havia dut per­so­nal­ment.

Ara és Chris­te­lle Ferrière, neta de la Sabina qui llu­eix l’anell de casa­ment de la besàvia Carme, una aliança sen­zi­lla, que li va posar Joan Bar­toli quan es van casar a l’església de Sant Miquel de Set­ca­ses, el 12 de juliol del 1913. Viu a Llo, a l’Alta Cer­da­nya, i li va rega­lar la seva tia àvia Hermínia un Nadal quan tenia 12 anys. L’Hermínia no va tenir fills i con­si­de­rava els nets de la seva ger­mana com a pro­pis. Per embe­llir l’anell i enri­quir-lo, l’Hermínia hi va fer encas­tar una perla. La Chris­te­lle però, el llu­eix amb la perla ama­gada, rei­vin­di­cant la seva forma ori­gi­nal. Tenia una relació molt estreta amb la seva àvia Sabina, i li dona un valor molt impor­tant “perquè repre­senta la família”. És l’únic lle­gat que té de la història fami­liar i també de la lluita, ja que no es par­lava gaire del que havia pas­sat a Ravensbrück.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor