El dossier

DOSSIER

Divisió a prova de virus

El sotrac de la covid-19 va deixant pas a la nova normalitat mentre l’independentisme continua ancorat en la vella divisió que escalfa un ambient obertament preelectoral

TORNA LA TENSIÓ
Ha arribat el juny i les eines tornen a estar esmolades no pas per fer tremolar l’enemic, sinó per llançar-se entre els teòrics aliats
AMBIENT ESCALFAT
Els retrets entre conselleries i entre grups parlamentaris socis de govern són cada vegada menys dissimulats
PERDRE LA PERSPECTIVA
Les picabaralles sobre el lideratge independentista porten a oblidar que allò que està en joc no és qui governa, sinó el mateix autogovern

El reflux del tsu­nami de la pandèmia ha dei­xat un ras­tre de devas­tació sanitària, social i econòmica que caldrà anar ava­lu­ant per afron­tar la recons­trucció. Res no serà igual a Cata­lu­nya després d’aquesta crisi. O gai­rebé res, perquè hi ha una cosa que no ha can­viat: la tensió i divisió a les files sobi­ra­nis­tes. Havia que­dat en un segon terme per motius obvis de força major i, a poc a poc, va retor­nant al punt exacte on l’opinió pública i publi­cada l’havien dei­xat a prin­ci­pis de març. Sense cap lliçó apresa sobre la neces­si­tat de cohesió davant dels pro­ble­mes de país, sense cap consciència de la lami­nació de l’auto­no­mia prac­ti­cada manu mili­tari des de Madrid, és com si durant dos mesos llargs la imatge de les pica­ba­ra­lles de l’inde­pen­den­tisme hagués que­dat con­ge­lada en la pan­ta­lla fins que, de cop, les maquinàries dels par­tits hagues­sin tor­nat a prémer el botó del play.

Les decla­ra­ci­ons van pujant de to. A les xar­xes soci­als, les cla­ques (o trolls, que fa més modern dit així) per­bo­quen bilis a raig fins a uns nivells deli­rants en un món hiper­ven­ti­lat per natu­ra­lesa. En el món real, els retrets entre con­se­lle­ries i entre grups par­la­men­ta­ris són cada vegada menys dis­si­mu­lats. Ha arri­bat el juny i les eines tor­nen a estar esmo­la­des, però no pas per fer tre­mo­lar l’ene­mic, sinó per llançar-se entre els teòrics ali­ats. La majo­ria inde­pen­den­tista és única­ment una qüestió aritmètica sense guió polític con­sis­tent. Cada dia que passa, una tensa espera abans de la tren­ca­dissa.

LEGIS­LA­TURA CADU­CADA

La pressió per con­vo­car elec­ci­ons sobre el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, revifa aquests dies. Li retor­nen com un boo­me­rang les pròpies parau­les del 28 de gener pas­sat. Aquell dia, el Par­la­ment va deci­dir reti­rar-li l’acta de dipu­tat accep­tant el reque­ri­ment de la Junta Elec­to­ral Cen­tral ava­lada pel Tri­bu­nal Suprem, arran de la sentència del TSJC que inha­bi­li­tava Torra, que ara està pen­dent de recurs al Suprem. “Aquesta legis­la­tura no té més recor­re­gut polític. Arriba al seu final.” Va ser la con­clusió solemne de l’inquilí del des­patx pre­si­den­cial, asse­gu­rant que con­vo­ca­ria els cata­lans a les urnes un cop apro­vats els comp­tes de la Gene­ra­li­tat, que van obte­nir llum verda el 24 d’abril pas­sat.

Res no feia pen­sar o, si més no, no ho van saber veure a venir els gover­nants del món en gene­ral i de Cata­lu­nya en par­ti­cu­lar, que el pla­neta estava al caire d’una catàstrofe que a escala local supri­mi­ria de facto l’auto­go­vern i obli­ga­ria el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès a refer uns números obso­lets abans de néixer i el pre­si­dent a repen­sar-se legítima­ment l’opor­tu­ni­tat de con­vo­car elec­ci­ons en un moment d’ines­ta­bi­li­tat en què tot allò que no es mou val més no tocar-ho. Seria una decisió rao­na­ble si rere el pre­si­dent hi hagués un govern cohe­si­o­nat. Res més lluny de la rea­li­tat. Només cal des­pen­jar el telèfon i mar­car el número d’uns quants alts càrrecs del govern d’uns i altres per extreure con­clu­si­ons ben clares sobre la situ­ació. Les crítiques cre­ua­des entre depar­ta­ments estan a l’ordre del dia. Aques­tes últi­mes set­ma­nes hem vist com es dis­pa­rava con­tra Vergés, Budó, El Hom­rani, Buch i Bar­galló no pas només des de l’opo­sició, sinó des dels matei­xos socis de govern. En públic, com és el cas de l’última repro­vació de Torra i Budó a Ara­gonès i Vergés pel cas del con­tracte amb Fer­ro­vial pels ras­tre­ja­dors de la covid-19; per mitjà dels grups par­la­men­ta­ris, com les càrre­gues de Juntsx­Cat con­tra Salut i també con­tra Benes­tar i Família. I en pri­vat, amb la tensió de gai­rebé tots els depar­ta­ments d’Esquerra amb la gestió de la deses­ca­lada diri­gida pel PRO­CI­CAT (pla de pro­tecció civil) coman­dat Miquel Buch. Un con­se­ller d’Inte­rior que, per cert, aquesta set­mana acaba de rebre un parell de cla­te­llots opor­tu­nis­tes per part de Gabriel Rufián i Sergi Sabrià arran de la con­demna del mosso Jordi Arasa per la repressió als car­rers durant l’ocu­pació de la plaça de Cata­lu­nya el 15-M del 2011.

Pel que fa a la cadu­ci­tat de la legis­la­tura, en antena, el vice­pre­si­dent Ara­gonès ha dema­nat al seu supe­rior a l’exe­cu­tiu que pacti un calen­dari per anar ple­gant veles. Oriol Jun­que­ras ho ha fet per escrit, en un arti­cle: cal posar data al gran duel. Els moca­dors ja fa temps que estan llançats. L’inde­pen­den­tisme no ha sabut sepa­rar la lluita de l’hege­mo­nia política de la super­vivència com a nació, ni pri­o­rit­zar una cosa a l’altra. Ho va dis­si­mu­lar millor durant l’etapa de Junts pel Sí perquè hi havia un horitzó com­par­tit, el del referèndum, tot i que cada con­se­ller feia una mica la guerra pel seu compte davant la per­ple­xi­tat impo­tent de Puig­de­mont.

Avui, com­pren­si­ble­ment fins a cert punt escar­men­tats i ate­mo­rits pels efec­tes de la repressió, l’objec­tiu és lide­rar el cata­la­nisme, encara que sigui autonòmic. Les orga­nit­za­ci­ons polítiques han arros­se­gat fins als anys vint la pugna entre con­ver­gents i repu­bli­cans de prin­ci­pis de segle. Un camp de bata­lla que té l’esce­nari més depri­ment a Lle­do­ners, on la uni­tat s’ha esmi­co­lat, com adme­tia amb dolor Josep Rull en una entre­vista a La República dis­sabte pas­sat.

La lluita està oberta, però no pas tots els due­lis­tes estan en con­di­ci­ons òpti­mes per ini­ciar el compte enrere. Ningú les té totes, de fet. A Esquerra els som­ri­uen les enques­tes que es van publi­cant, tot i que amb un som­riure lleu que, com ha pas­sat altres vega­des, podria que­dar glaçat per la rea­li­tat i la capa­ci­tat de reacció del fènix puig­de­mon­tista. Els números jus­te­gen i els mar­ges d’error són encara un perill. Per això la pressió per anar a elec­ci­ons no acaba de ser tan des­bo­cada com cor­res­pon­dria en algú que té pressa perquè es veu gua­nya­dor.

Paral·lela­ment, a Juntsx­Cat la deso­ri­en­tació sobre el lide­ratge és con­si­de­ra­ble. El fla­mant euro­di­pu­tat Puig­de­mont (que ínti­ma­ment es tro­ba­ria més còmode exer­cint una versió inter­na­ci­o­na­lit­zada del que al seu dia va ser Xabier Arza­lluz al PNB), Puig­neró, Cal­vet, Chacón, sense obli­dar abans d’hora l’auto­des­car­tat Artur Mas, són noms que sonen des­con­cer­tant la parròquia jun­ta­ment amb el gui­ri­gall orga­nit­za­tiu entre el PDe­Cat, Junts i la Crida. Altres sec­tors es mouen per res­sus­ci­tar velles glòries com Marina Geli i Fer­ran Mas­ca­rell. Laura Borràs, amb el per­digó judi­cial a l’ala que està a punt de fer-la des­car­ri­lar almenys a mitjà ter­mini, com­pleta el qua­dre i, pro­ba­ble­ment, és la causa de tot el des­con­cert en la recerca de can­di­dat, ja que l’opció de la fugaç con­se­llera de Cul­tura des­perta tan­tes enve­ges com tots els altres noms, però compta amb un cert favor del públic, cosa que pro­ba­ble­ment l’hau­ria eri­git com la millor cata­lit­za­dora d’aquest espai.

estratègies

En resum, Esquerra té una orga­nit­zació sòlida, uns qua­dres cohe­si­o­nats i un pro­grama clar, el del pacte amb les esquer­res espa­nyo­les, que tot­hom sap que està con­dem­nat al fracàs perquè la història és un cotó fluix negre de tant fer la prova. Men­tres­tant, a Water­loo tenen la solució, que depèn de la per­sistència en el man­dat de l’1-O cap a la inde­pendència, però no tenen ni l’orga­nit­zació, ni el lide­ratge inte­rior ni cap pro­grama clar per arri­bar-hi. A la CUP, ter­cera en discòrdia, la deso­ri­en­tació estratègica es fa rela­ti­va­ment pas­sa­ble perquè la fórmula del “no a tot” ja se sap que mai no ha de pas­sar l’exa­men de la coherència. Hi ha una coin­cidència trans­ver­sal entre totes les for­ma­ci­ons: ningú no dubta de la neces­si­tat d’eixam­plar la base, encara que en públic només ho mani­fes­tin clara­ment els esquer­ris­tes. La diferència rau en el nivell de renúncia o dis­po­sició al diàleg que cal durant el men­tres­tant. Cal un pont, o cal anar fent palanca? Ho defi­nia molt bé fa un parell de set­ma­nes el peri­o­dista Vicent Par­tal en una entre­vista en aques­tes matei­xes pàgines: “Els par­tits inde­pen­den­tis­tes estan per­duts.” Per­duts en el sen­tit no pas que esti­guin aca­bats, sinó que no tro­ben l’estratègia.

Al cen­tre de la pista, l’immo­bi­lisme d’un Torra, el vicari que ja ha superat la durada en el càrrec del seu ava­la­dor. Ostenta la facul­tat exclu­siva (amb permís del 155, com és sabut) de prémer el botó ver­mell elec­to­ral men­tre el Tri­bu­nal Suprem no el des­ti­tu­eixi defi­ni­ti­va­ment, cosa que tenint en compte la història judi­cial recent en la política cata­lana hi ha un cent per cent de pos­si­bi­li­tats que passi. Només falta saber el quan (de moment, el Suprem ha fixat la vista del recurs per al 17 de setem­bre) i si Torra deci­dirà, amb una altra piru­eta estra­nya, con­vo­car abans de ser noti­fi­cat, o dei­xarà que s’entri en un calen­dari que allar­gas­sa­ria tres mesos més l’ago­nia a par­tir de la seva des­ti­tució, amb la pos­si­bi­li­tat no des­car­tada per part de Juntsx­Cat de pre­sen­tar un can­di­dat alter­na­tiu a la pre­sidència per exhau­rir la legis­la­tura, que caduca legal­ment a finals del 2021. Ningú compta, tan­ma­teix, que s’allar­gui més enllà de l’últim tri­mes­tre d’enguany.

APA­RELLS EN MARXA

Les maquinàries elec­to­rals dels par­tits no estan ofi­ci­al­ment en marxa tot i que ja fa mesos que tenen les elec­ci­ons al cap. Abans del col·lapse sani­tari, en paral·lel a l’anunci de Torra de con­vo­car elec­ci­ons, ja s’havien fet alguns movi­ments. Tots en el ter­reny edi­to­rial. L’home fort del jun­que­risme havia tret el lli­bre Pere Ara­gonès, l’inde­pen­den­tisme pragmàtic, escrit per la peri­o­dista Magda Gre­gori, una carta de pre­sen­tació de cre­den­ci­als de títol reve­la­dor que li havia de per­me­tre recórrer el país en una con­si­de­ra­ble gira mediàtica. Una ope­ració de màrque­ting polític de la vella escola a la qual també recor­ria Jordi Puig­neró, amb la seva aposta d’inde­pen­den­tisme tec­nològic, El cinquè poder, que ha vist endar­re­rida la publi­cació fins fa uns dies i, com a plat fort, l’espe­radíssim lli­bre de Car­les Puig­de­mont M’explico, escrit pel peri­o­dista Xevi Xirgo, de qui el gra­pat de pri­vi­le­gi­ats que l’han lle­git diuen que cau­sarà un sotrac con­si­de­ra­ble en les ja dete­ri­o­ra­des rela­ci­ons entre par­tits. Tot i que va ser anun­ciat per a l’abril, el volum de reve­la­ci­ons de l’expre­si­dent no arri­barà fins a la rentrée edi­to­rial del setem­bre. Men­tres­tant, Oriol Jun­que­ras, amb Par­laré amb tu d’amor i lli­ber­tat, s’ha decan­tat per elu­dir el debat polític refu­gi­ant-se en Petrarca, Shakes­pe­are i altres mos­tres de la seva incon­tes­ta­ble eru­dició, però sense dei­xar de con­tro­lar amb mà de ferro des de la injusta reclusió de Lle­do­ners l’estratègia del seu par­tit. Impos­si­bi­li­tat per ser cap de car­tell, manté la presència mediàtica sense obs­ta­cu­lit­zar la cursa del seu delfí.

Tot i els pre­pa­ra­tius a les arme­ries res­pec­ti­ves dels par­tits, després del parèntesi de la pandèmia, que es va obrir al març però que no s’aca­barà de tan­car fins d’aquí a molts mesos, la ines­ta­bi­li­tat gene­ral no per­met fer càlculs demoscòpics ni pre­dic­ci­ons gaire fia­bles. Caldrà veure com valora la ciu­ta­da­nia la gestió de la crisi, la que hi ha hagut fins ara i la que queda per fer fins que es posin les urnes, que posarà depar­ta­ments com Salut, Edu­cació, Inte­rior i el pre­si­dent pel cap baix sota la lupa i obli­garà a anar amb peus de plom a l’hora de pren­dre deci­si­ons que poden tenir un cost polític enorme.

Paral·lela­ment, l’aposta deci­dida d’Esquerra pel suport al govern del PSOE i Pode­mos a Madrid i la via del diàleg de ben segur que no tindrà la mateixa lec­tura per part de l’elec­to­ral després que s’hagi evi­den­ciat que a l’hora de gover­nar el més sem­blant a un cen­tra­lista de dre­tes és un cen­tra­lista d’esquer­res, tot i que de moment s’ha vist que la posició de blo­queig de Juntsx­Cat no aporta gaire més bon resul­tat. En tot cas, des de Madrid ja tenen clar que l’objec­tiu per a Cata­lu­nya no és pas aju­dar a con­so­li­dar les opci­ons d’Esquerra, sinó atiar la ingo­ver­na­bi­li­tat. Per als interes­sos espa­nyols és més posi­tiu haver-se-les amb dos o tres par­tits dèbils i bara­llats entre si que no pas amb un que obtin­gui un gran resul­tat elec­to­ral. El divide et impera de tota la vida està por­tant Pedro Sánchez a esti­rar al màxim la corda de la con­fiança amb els de Rufián, dei­xant-los de banda quan convé per pac­tar amb Cs.

Totes les pica­ba­ra­lles sobre el lide­ratge inde­pen­den­tista por­ten a obli­dar amb massa faci­li­tat que allò que està en joc en rea­li­tat no és qui governa, sinó el mateix auto­go­vern, amb una mica menys de la mei­tat dels bancs par­la­men­ta­ris atrin­xe­rats a les files del cons­ti­tu­ci­o­na­lisme cada cop més jacobí. En aque­lla banda de l’hemi­ci­cle caldrà veure fins a quin punt el PSC treu ren­di­ment de gover­nar a Madrid i de l’enfon­sa­ment de Cs, que podria pas­sar dels 36 escons actu­als a que­dar, en la versió opti­mista, per sota de la vin­tena.

En aquest compàs d’espera tots els ana­lis­tes comen­cen a treure la pols a la cal­cu­la­dora per veure si quan els cata­lans tor­nem a comp­tar-nos l’inde­pen­den­tisme tor­narà a sumar majo­ria abso­luta; si la CUP serà necessària per apun­ta­lar-la i si Esquerra tindrà alguna majo­ria alter­na­tiva trans­ver­sal per for­mar govern, en una versió del tri­par­tit (o qua­dri­par­tit, si també s’hi sumen els cupai­res) encapçalada pels repu­bli­cans que s’està començant a mus­cu­lar amb el think tank Sobi­ra­nies, impul­sat sota el parai­gua de Jaume Rou­res, amb la par­ti­ci­pació de polítics actu­al­ment a la reserva com Xavier Domènech, Quim Arru­fat i, de moment exter­na­ment, Joan Tardà.

Tam­poc no es pot negli­gir, a l’altra banda del cata­la­nisme polític, la capa­ci­tat d’esgar­ra­par vots vitals per als de Puig­de­mont que puguin tenir pro­jec­tes essen­ci­a­lis­tes com Primàries (amb Jordi Grau­pera de cap visi­ble) o la resur­recció del pujo­lisme orgànic i nostàlgic orques­trat des del Grup de Poblet (!) amb el nou­nat Par­tit Naci­o­na­lista de Cata­lu­nya que pre­fi­gura el retorn de Marta Pas­cal, Car­les Cam­pu­zano i Jordi Xuclà i que comp­tarà amb tot el suport (i les mis­ses) de la Cata­lu­nya d’ordre.

Tots els ingre­di­ents polítics fan pre­veure una tar­dor que no es pot pas aven­tu­rar que sigui més calenta que mai, un cop vis­cuda l’experiència del 2017 i del 2019, però que no es pot pas negar que serà entre­tin­guda pel clima pre­e­lec­to­ral a Cata­lu­nya i per les ona­des expan­si­ves de l’ambi­ent col­pista ins­tal·lat a Madrid de manera per­ma­nent, per la des­in­te­gració de la monar­quia i per, cre­uem els dits, el pro­ba­ble rebrot de la pandèmia. Pot­ser sí que, mal­grat els pre­ce­dents recents, tin­drem una altra tar­dor de por.

L’ANC, AL DAVANT DEL MIRALL

Aquest cap de setmana es coneixerà qui agafarà les regnes de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) després de la campanya de renovació del secretariat nacional de l’entitat, que ha culminat amb tres dies de votacions que finalitzen avui. Dels 49.530 socis, 116 persones s’han presentat com a candidats i 45.000 estan convocades a les urnes, de manera telemàtica. Tot fa pensar que Elisenda Paluzie hauria de revalidar el lideratge d’una formació que continua mantenint la reivindicació de la unilateralitat i exigeix complir el mandat del referèndum de l’1-O, programa que situa l’organització molt lluny dels plantejaments actuals dels desorientats partits sobiranistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.