El dossier

Tribuna oberta

DAVID COS

AIGUA CLARA

L’autor defensa un model d’escola concertada com a servei públic i allunyada de la mercantilització dels serveis educatius
Comparativament,
el sistema sanitari ha resolt molt millor que l’educatiu un mateix problema. Hi ha tants ciutadans que fan ús dels serveis públics concertats sense ser-ne conscients, que el problema sobre la diversitat de titularitats es redueix a una expressió mínima

Fa uns dies, l’epi­demiòleg Xavier Vallès, sense menys­te­nir la gra­ve­tat de la pandèmia de la covid-19, rela­ti­vit­zava moltíssim els efec­tes imme­di­ats que li atribuïm. En àmbits com l’econòmic i el social no és tant la pandèmia la que pro­voca els des­as­tres, sinó la falta de deu­res fets abans de l’arri­bada del virus. No hi puc estar més d’acord. La covid pro­voca una tensió ambi­en­tal con­si­de­ra­ble i aflo­ren els pro­ble­mes estruc­tu­rals, de base. Si res­pon­sa­bi­lit­zem una malal­tia d’allò que nosal­tres fa temps que fem mala­ment, come­tem un doble error: llan­cem pilo­tes fora i no enca­rem la res­pon­sa­bi­li­tat de rees­truc­tu­rar allò que sabem que no està ben cons­truït en la nos­tra soci­e­tat. Pro­cras­ti­nem.

Soc i em sento mes­tre. No soc capaç de recor­dar quan es va desen­vo­lu­par en mi la cer­tesa que la nos­tra prin­ci­pal missió és l’acom­pa­nya­ment humà i esti­mu­la­dor de l’alumne en el procés de crei­xe­ment i des­co­berta que és la vida. Als mes­tres sovint se’ns acusa d’ide­a­lis­tes i de no viure i tre­ba­llar en el món real. Dar­rere d’aques­tes acu­sa­ci­ons massa sovint s’amaga el des­con­ten­ta­ment per uns ser­veis que no són con­si­de­rats de valor afe­git o que no res­po­nen a les expec­ta­ti­ves d’una part de la ciu­ta­da­nia. El bon mes­tre inte­gra la con­fi­gu­ració del temps i de les acci­ons (i, per tant, de la prac­ti­ci­tat) que asse­nya­lava Kha­lil Gibran al poema Els teus fills no són els teus fills, de l’obra El pro­feta. Con­sulta obli­gada.

Fins ara, en molt poques oca­si­ons havia pogut iden­ti­fi­car tan nítida­ment les con­seqüències nega­ti­ves de la mer­can­ti­lit­zació dels ser­veis edu­ca­tius. Sabia que com a país no havíem fet els deu­res, i que l’edu­cació uni­ver­sal i gratuïta per a tot­hom fins als 16 anys és una fal·làcia tan bèstia com la del dret a un habi­tatge digne i ade­quat o la igual­tat d’opor­tu­ni­tats. Hem obser­vat aquests i altres aspec­tes amb gran hipo­cre­sia i doble moral. No som les nos­tres lleis, però sí com les apli­quem.

Desen­vo­lupo la meva acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal en una de la qua­ran­tena d’esco­les coo­pe­ra­ti­ves cata­la­nes amb con­cert amb la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Com a docent, no soc una excepció quan actuo cen­trant-me en l’alumne que tinc al davant, pres­tant, con­jun­ta­ment amb els meus com­panys, els meus ser­veis tan bé com he après i sé. No m’ima­gino un metge, una infer­mera o una lle­va­dora dei­xant-se de cen­trar en la bona evo­lució del paci­ent o de la vida que arriba al món. Així ens sen­tim els mes­tres. Con­tents quan les coses evo­lu­ci­o­nen pel bon camí, i ten­sos, enfon­sats, quan no ens n’aca­bem de sor­tir. El fet de pres­tar un ser­vei públic des d’un cen­tre de titu­la­ri­tat coo­pe­ra­tiva no ens ha fet per­dre mai aquesta vocació.

Lamen­ta­ble­ment, els deu­res no fets pro­vo­quen que una part de la ciu­ta­da­nia enten­gui la seva relació amb l’escola con­cer­tada com a pura­ment mer­can­til, de manera molt dife­rent a com se sol enten­dre la relació amb les esco­les que són de titu­la­ri­tat pública. Per sort per al país, aquesta part de la ciu­ta­da­nia no és majo­ritària, però repre­senta una massa crítica sufi­ci­ent per agreu­jar la situ­ació. La seva existència es fona­menta en dos aspec­tes: el des­co­nei­xe­ment sobre què és, com fun­ci­ona i per a què ser­veix un ser­vei d’edu­cació públic (sigui quina sigui la titu­la­ri­tat que el pro­ve­eix) i el des­co­nei­xe­ment sobre les cir­cumstàncies específiques de l’Estat espa­nyol que ens han conduït a la gene­ració d’un sis­tema injust i soci­al­ment difícil de sos­te­nir.

La mer­can­ti­lit­zació dels ser­veis edu­ca­tius és un dels prin­ci­pals impe­di­ments en la lluita con­tra la segre­gació i per a l’equi­tat pro­pis d’una soci­e­tat justa amb tots els ciu­ta­dans.

Com­pa­ra­ti­va­ment, el sis­tema sani­tari ha resolt molt millor aquest mateix pro­blema. Hi ha tants ciu­ta­dans que fan ús dels ser­veis públics con­cer­tats sense ser-ne cons­ci­ents, que el pro­blema sobre la diver­si­tat de titu­la­ri­tats es redu­eix a una expressió mínima. El ciu­tadà desitja d’un sis­tema públic un ser­vei de qua­li­tat finançat a través dels impos­tos que entre tots paguem o hauríem de pagar.

On rau el pro­blema? Per­me­teu-me que mal­grat que aquesta situ­ació té una única causa, deta­lli altres fac­tors que l’agreu­gen:

a) L’Estat espa­nyol mai fins ara ha assu­mit (a diferència del que sí que han fet la immensa majo­ria dels països euro­peus des de fa mol­tes dècades) que ha de finançar la tota­li­tat del cost de la plaça esco­lar per a tota la ciu­ta­da­nia amb dret a una edu­cació uni­ver­sal i gratuïta.

b) L’Estat i les comu­ni­tats autònomes s’han desentès i han mirat cap a un altre cos­tat davant les difi­cul­tats de finançament dels cen­tres con­cer­tats. I qui en paga els plats tren­cats? Òbvi­a­ment, les famílies que dipo­si­ten tota la seva con­fiança en una escola amb con­cert. Governs i admi­nis­tra­ci­ons edu­ca­ti­ves diuen al ciu­tadà i a l’escola: “A mi no em pre­gun­tis. Ciu­tadà, tens un dret, jo no te’l puc ofe­rir al 100% com tu vols, així que posa’t d’acord amb aquests senyors i ja us espa­vi­la­reu.” Evi­dent­ment, aquest fet pro­voca inde­fensió en el ciu­tadà i des­em­pa­ra­ment en la rea­li­tat de l’escola con­cer­tada.

c) Tots els intents duts a terme fins ara per cal­cu­lar amb una certa pre­cisió el cost mitjà real d’una plaça esco­lar han resul­tat infruc­tu­o­sos. En tenim dades. Espe­ci­a­lis­tes de renom han enca­rat el tema. Tots els que tre­ba­llem en el sec­tor dis­po­sem d’infor­mació con­tras­tada, però l’admi­nis­tració juga a no cen­trar-se en aquest aspecte perquè es pensa que no li convé. Com pot ser que a l’admi­nis­tració no li con­vin­gui el que sí que convé a la ciu­ta­da­nia? Perquè gene­ra­ria una rees­truc­tu­ració pres­su­postària que aca­ba­ria pro­vo­cant aug­ment de la càrrega impo­si­tiva, sense obli­dar els interes­sos ideològics de par­tit.

I siguem també autocrítics. Des del gruix de l’escola con­cer­tada no sem­pre hem fet les coses bé. Hi ha hagut a qui ja li ha anat bé aquesta diferència tan estesa popu­lar­ment entre els dos models públics i així ha pro­mo­ci­o­nat els seus ser­veis com a més exclu­sius, pas­sant per alt que nosal­tres ens devem total­ment a nens i joves, sense cap diferència de tipus social, racial, de gènere, religiós...

Em sento molt lluny de tot això i de les polèmiques que genera. Si fos metge i tre­ballés en un cen­tre amb con­cert amb la Gene­ra­li­tat, de ben segur que no em plan­te­ja­ria, mirant el paci­ent als ulls, que el meu ser­vei és més o menys exclu­siu o que és bo que em pagui o no em pagui pel ser­vei que li presto. Quina bar­ba­ri­tat!

Amb la covid-19 i els con­següents efec­tes soci­als i econòmics, han tor­nat a aflo­rar els pro­ble­mes de debò. Ja tenien força raó en Xavier Vallès i tants d’altres. Enmig de l’estat d’alarma, la xarxa d’esco­les que pres­ten ser­veis públics d’edu­cació han rebut trac­tes exa­ge­ra­da­ment desi­guals segons la seva titu­la­ri­tat. L’escola només és un ins­tru­ment. Qui de debò se n’està veient afec­tat són les famílies dels nos­tres alum­nes. Als infants i als joves, dei­xeu-los en pau; no hem dei­xat d’aten­dre’ls tan bé com sabem enmig de la incer­tesa, la demagògia, l’angoixa dels seus fami­li­ars i els pro­ble­mes estruc­tu­rals que ningú no s’atre­veix a enca­rar.

La mer­can­ti­lit­zació dels ser­veis edu­ca­tius no és la causa del pro­blema, sinó la con­seqüència clara de no haver fet els deu­res. Després de la devas­ta­dora crisi del 2008, tam­poc ens hi vam posar. No puc ocul­tar la desil·lusió que han ins­pi­rat aques­tes línies. Sort que gau­deixo de la for­tuna (i aquesta sí que és exclu­siva) que d’aquí a unes hores, vint-i-nou nois i noies de pri­mer de bat­xi­lle­rat ompli­ran l’aula vir­tual, i per extensió casa meva. La seva força per créixer, ser i saber és tan intensa com la de l’aigua que trans­corre, clara, i des­borda els dics. Una llum.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.