El dossier

Les causes de Casaldàliga

La causa indígena, la dels pobres, el compromís polític, l’ecologia, el feminisme... El bisbe Pere Casaldàliga va viure la seva vida al costat dels més vulnerables, predicant amb l’exemple i enfrontant-se als més poderosos

Esperança
“La solució sempre és l’esperança. Una esperança, però, que es posi a fer feina, que sàpiga viure el dia a dia, que miri de fer amb les altres persones el treball de la justícia i de l’alliberament”
Valentia
“El problema és tenir por de la por: que la por et faci renegar d’un principi o deixar d’assumir una responsabilitat”
Humanitat
“Si hem superat esclavituds antigues, no inventem esclavituds modernes. Humanitzem la humanitat”
Comunitat
“La causa indígena m’ha fet més català. Les tribus prohibides m’han ajudat a retrobar la meva sempre maltractada tribu”
Justícia
“No hi ha veritable pau si no està fonamentada en la justícia”
Generositat
“Allò que em fa és el que dono, no el que tinc. Com més dono més tinc, perquè soc més. Com més tinc i menys dono, tinc menys, perquè soc menys”
Anticapitalisme
“El capitalisme, per definició, és lucre acumulat, és privilegi del capital, és exclusió de la majoria”
Solidaritat
“Si veus infelicitat, és difícil sentir-te plenament feliç, però si mires de ser solidari i senzill, hi ha una mena de felicitat de fons que es manté”
Activisme
“Només la participació activa, pionera, dels moviments socials, pot rectificar el rumb d’una política de privilegi per a uns pocs i d’exclusió per a la desesperada majoria”

“Jo soc jo i les meves cau­ses, i les meves cau­ses valen més que la meva vida.” Pere Casaldàliga es defi­nia a ell mateix amb aquesta frase que en boca de qual­se­vol altre podria sem­blar una exa­ge­ració, però que en el seu cas es pot pren­dre de manera lite­ral. Bisbe de São Félix do Ara­guaia durant més de qua­ranta anys, Casaldàliga va viure amb coherència al Mato Grosso bra­si­ler i va fer seves les cau­ses dels pobles indígenes i dels tre­ba­lla­dors del Movi­ment sense Terra, enfron­tant-se als grans lati­fun­dis­tes i als oli­gar­ques. La seva mort, el 8 d’agost, ens porta a recor­dar un cop més la seva impres­si­o­nant tasca.

Va ser un dels impul­sors de la teo­lo­gia de l’alli­be­ra­ment que es va esten­dre per l’Amèrica Lla­tina després del Con­cili Vaticà II i que va por­tar molts reli­gi­o­sos a posi­ci­o­nar-se amb els més pobres, patint la repressió de les dic­ta­du­res mili­tars, com en el cas del mis­si­o­ner català Joan Alsina, afu­se­llat a San­ti­ago de Xile el 1973, just després del cop d’estat de Pinoc­het. Es cal­cula que entre els anys setanta i vui­tanta van morir més de 120 reli­gi­o­sos a l’Amèrica Lla­tina, tant sacer­dots com mon­ges, defen­sors d’aquest cor­rent que pro­posa un model d’Església més pròxim als pobres. Un del repre­sa­li­ats per defen­sar-lo podria haver estat el mateix Casaldàliga, que el 1976 va estar a punt de ser assas­si­nat per la poli­cia –com el seu amic, el jesuïta João Bosco Penido Bur­nier– quan tots dos van anar a unes dependències poli­ci­als a interes­sar-se per unes dones cam­pe­ro­les que havien estat detin­gu­des i tor­tu­ra­des. Se’n va esca­par pels pèls, però les ame­na­ces de mort i els intents d’assas­si­nat mai el van espan­tar.

Ni en els moments més durs de la dic­ta­dura bra­si­lera es va apar­tar de la seva vocació: llui­tar pels més febles i vul­ne­ra­bles. Va alçar la veu a favor dels des­poseïts i del exclo­sos en un indret de la selva on no hi havia cap mena d’estruc­tura comu­nitària. Es pre­nia les ame­na­ces amb resig­nació. “Algu­nes eren direc­tes, d’altres tan sols rumors que cor­rien pel poble. El fet és que es van con­ver­tir en el pa de cada dia. Crec que no em va pas­sar res perquè no havia arri­bat la meva hora”, deia en una entre­vista quan va dei­xar el càrrec de bisbe el 2003, en com­plir 75 anys. Podria haver deci­dit tor­nar a Bal­sa­reny, al Bages, on va néixer fa 92 anys, però va optar per que­dar-se al ser­vei del poble on havia desen­vo­lu­pat tota la seva tasca pas­to­ral i on s’havia dedi­cat a la poe­sia, a la pin­tura i a la reflexió teològica.

Des d’aquell remot racó del món –recor­dem que per ser atès durant els seus últims dies en un hos­pi­tal el van haver de tras­lla­dar 2.000 quilòmetres–, va posar en pràctica una ini­ci­a­tiva que va per­me­tre esten­dre el seu ide­ari molt més lluny. Es tracta de l’Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana Mun­dial, una eina que va posar en marxa el 1992 i que des de lla­vors cada any està dedi­cada a una “gran causa” de les mol­tes que va defen­sar. L’Agenda es dis­tri­bu­eix en diver­sos països i també està edi­tada en català. És un espai de reflexió, una eina pedagògica i també de denúncia de les desi­gual­tats i les injustícies en molts àmbits. Es va posar en marxa just el mateix any que Rigo­berta Menchú va gua­nyar el Premi Nobel de la Pau. L’any abans s’havia començat una cam­pa­nya inter­na­ci­o­nal per dema­nar que fos Casaldàliga el guar­do­nat, però ell la va atu­rar perquè pre­fe­ria que fos una dona indígena qui rebés el premi. Una mos­tra més del tarannà humil i com­promès que va que­dar reco­llit en la seva extensa obra literària. Una obra que també inclou els comen­ta­ris que cada any, jun­ta­ment amb el claretià José María Vigil, afe­gia a l’Agenda, pro­po­sant tres mane­res d’actuar per can­viar la rea­li­tat: veure, jut­jar i actuar.

“Aquest any cele­bra­rem la tren­tena edició de l’Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana. La mort de Casaldàliga ha estat una sotra­gada, encara que sabíem que ja estava molt malalt. Però con­ti­nuem tre­ba­llant, el seu lle­gat es manté ben viu”, explica Jordi Pla­nas, un dels impul­sors d’aquesta ini­ci­a­tiva a Cata­lu­nya. Pla­nas va conèixer el bisbe en els anys noranta en una mani­fes­tació de comu­ni­tats indígenes a Gua­te­mala. “Era un rebel, però al mateix temps una per­sona molt ten­dra, d’una gran cate­go­ria humana”, recorda. També insis­teix que a ell no li agra­da­ria que se’l miti­fiqués, sinó que fos recor­dat per la seva feina i, sobre­tot, que es con­tinués llui­tant per la seva idea de cons­truir un món més just per a tot­hom.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.