Pilota a l’aire
Incertesa màxima en el teixit esportiu català escolar, federat i amateur un mes abans de l’inici de les competicions. La covid-19 amenaça amb ajornaments en massa i suspensions en cas de positius
GERARD FIGUERAS
“Ara mateix està tot a punt perquè comenci la temporada escolar o federada, però haurem de tenir paciència i molta capacitat d’adaptació”GERARD FIGUERAS
“El risc zero no existeix. Es podria haver aturat l’esport, però el volem reactivar, això sí, minimitzant la responsabilitat de clubs i entitats”GERARD FIGUERAS
“Hi ha molts números que tot el que hem previst no vagi fil per randa, però la gent de l’esport és bastant disciplinada”TOTI MOMBRÚ
“L’inici de les escoles serà el termòmetre social i sanitari que ens marcarà el full de ruta. A partir d’aquí, és clar que serà un any complicat”ORIOL CAMACHO
“Si s’ha acabat la primera volta o fase es donarà per bona la classificació. Si no s’hi arribés, la lliga es declararia nul·la”Amb els entrenaments ja en marxa, les competicions en l’horitzó d’un mes, i pocs dies abans que comencin definitivament totes les classes, la incertesa sobre com serà la nova normalitat esportiva federada amateur i de base és total. De fet, encara hi ha molts dubtes que les diverses lligues de futbol, bàsquet, handbol… puguin arrencar i desenvolupar-se amb certa efectivitat. La covid-19 ho amenaça tot, sobretot en els esports de contacte.
La Generalitat, per mitjà de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), va disposar a finals de juny el pla sectorial d’instal·lacions i activitats esportives per a l’etapa de la represa, amb les mesures que havien de regir el desenvolupament de l’esport. És un marc general que apel·la al sentit comú i a la responsabilitat dels esportistes, entrenadors, familiars… Aquest pla d’acció per al desconfinament esportiu de Catalunya és un document de 57 pàgines en què destaca, principalment, a part de les mesures d’higiene, el manteniment d’una distància d’1,5 m entre persones, disposar de declaracions de responsabilitat conforme els darrers catorze dies no s’ha donat positiu ni s’han tingut símptomes i la garantia de traçabilitat (identificació d’esportistes i possibles contactes) dels grups estables en esports de contacte. La idea és que en aquestes modalitats els equips siguin grups estables i permanents que desenvolupin l’activitat de forma conjunta, estable i continuada en el temps.
Pel que fa a les instal·lacions esportives, en el pla aprovat per la SGEAF s’especifica que s’han de senyalitzar i controlar els fluxos d’accessos i sortides per tal d’evitar aglomeracions, ja que l’accés d’espectadors està permès mentre es guardi la distància. Qui se’n farà càrrec? El recinte o els clubs?... “És molt important la traçabilitat i, per tant, controlar amb una llista d’accés les persones que són a l’activitat, tant esportistes com públic. En un entrenament el responsable de controlar-ho serà el club i en un partit, la federació, tot i que ho pot delegar als clubs. La gent de l’esport és bastant disciplinada. En el cas d’un club privat, per exemple de pàdel, l’empresa haurà de posar un responsable, i en una instal·lació municipal, l’Ajuntament haurà de posar un conserge que faci aquesta feina”, explica el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras.
en UN PAVELLÓ, 2.000
A l’aire lliure els espais hauran d’estar sectoritzats i hi haurà d’haver un registre d’assistents, igual que als espais tancats, on l’aforament màxim serà de 2.000 persones amb seients preassignats. En pavellons de més de 5.000 espectadors, caldrà un pla específic, com el que per exemple ja ha fet l’Uni Girona de bàsquet per a Fontajau. En qualsevol cas, la situació és d’incertesa absoluta, tot i tenir aquests criteris generals. De fet, les competicions professionals no tenen clar si acceptar públic o no en els partits amistosos de pretemporada que ja s’estan disputant. “Un cop es va aprovar la norma, vam tenir cura de desenvolupar primer els campus d’estiu, casals, etc., en què sí que hi ha hagut casos, i després preparar l’inici de la temporada. Avui està tot a punt perquè comenci la temporada escolar, federada o d’empresa, amb els protocols d’higiene i distància del pla d’acció. Dependrà molt de la capacitat d’emmotllar-se en funció de com vagi la pandèmia. Les properes jornades seran clau, i si una comarca té una situació problemàtica s’hi haurà d’adaptar. Hi ha tres punts clau: prudència, rigorositat a l’hora d’aplicar els criteris generals i flexibilitat, perquè les coses, tal com les hem previst, pot ser que no es puguin dur a terme. És possible que els calendaris s’hagin d’emmotllar”, avisa Gerard Figueras.
Cada federació i consell escolar titular d’una activitat esportiva ha de tenir un protocol d’actuació conforme adequa el seu esport i competició a les mesures de seguretat i salut establertes en el pla d’acció de la SGEAF. És difícil de redactar i molt més difícil d’executar. No obstant això, ja hi ha 30 federacions que el tenen fet i validat. Què passarà si un nen es troba malament un dilluns? Se li haurà de fer el test? I en cas que doni positiu, qui més se l’haurà de fer? O qui haurà de fer quarantena? El seu equip? El darrer rival del dissabte anterior? Quants partits, i de quins equips, s’han d’ajornar? La lliga quedarà totalment devaluada? Hi ha molts interrogants per resoldre en els protocols de federacions, instal·lacions i clubs en poc temps si volen tenir una normalitat més o menys acceptable quant a la pràctica del seu esport. “Necessitarem, també, una gran capacitat d’adaptació i paciència. Podríem haver optat per no començar, però volem començar fent adaptacions. El camí segur que anirà fent ziga-zagues en funció de les deteccions que trobem”, assegura el dirigent polític.
DECLARACIÓ RESPONSABLE
L’anomenada declaració de responsabilitat que ha de fer cada esportista és una altra de les mesures clau, que, a més, ha de donar cobertura jurídica en cas de contagi. “El risc zero no existeix. Es podria haver aturat l’esport, però volem reactivar-lo, això sí, minimitzant la responsabilitat personal de clubs i entitats. Si un nen dona positiu volem eximir de responsabilitat una persona concreta. A part, seria molt complicat demostrar que el contagi s’ha produït fent aquella pràctica esportiva”, aclareix Figueras, que recorda: “El pla d’acció, aprovat pel Procicat, és d’obligat compliment. És un marc general i si algú no el compleix hi haurà conseqüències. Les federacions, entitats i clubs han de tenir un protocol. Els gimnasos privats també han de complir les normes del pla d’acció.”
De moment, i com a inquietant referència, el que va passar amb l’esport professional: el desgavell del famós Deportivo-Fuenlabrada de la darrera jornada de segona divisió A de futbol, ajornat per diversos positius a l’equip madrileny. O l’ajornament fa uns dies, pel mateix motiu, d’un amistós de la lliga ACB entre el Joventut i el Saragossa a Torrefarrera, o l’ajornament la setmana passada de la 56a edició del RallyRACC Catalunya-Costa Daurada, que s’havia de celebrar a l’octubre, i les copes del Rei i la Reina d’hoquei sobre patins. L’inici de la lliga Asobal d’handbol també ha estat suspès per un positiu a l’Ademar Lleó i per la falta d’un protocol sanitari.
La gran diferència és que, en el cas de l’esport amateur i escolar, parlem de gairebé 1.300.000 llicències a casa nostra... “Dels casos mediàtics, se n’ha parlat molt, però en l’esport escolar és on tindrem més problemes per una qüestió de volum. A casa nostra hi ha 5.000 partits cada cap de setmana. Serà important disposar de calendaris alternatius”, recorda.
“Hem fet també unes recomanacions sense rang jurídic, com ara que es flexibilitzin els calendaris en previsió que s’hagin d’emmotllar i limitar l’ús de vestidors. Si els esportistes poden anar canviats, millor. Durant els partits, també, en el cas de l’equip local, de manera que potser es puguin cedir només als visitants. També es demana limitar la presència de públic, tot i que n’hi pugui haver mantenint les distàncies. Òbviament, hi ha l’excepció dels menors, que han d’anar acompanyats. També hem recomanat orientar els entrenaments en esports de contacte a dinàmiques més individuals, per minimitzar el contacte físic”, afegeix Figueras. El que és segur és que de la darrera mesura anunciada la setmana passada per la Generalitat pel que fa a la prohibició de reunions amb més de deu persones, “l’esport n’està exempt”: “Sí que està limitat per fer assemblees, que hauran de ser telemàtiques, a excepció dels processos electorals.”
INSTAL·LACIONS TANCADES?
La realitat és que molts nens ja fa dies que s’han començat a entrenar, tot i que no tots ho poden fer. Hi ha ajuntaments que per por es resisteixen a obrir les instal·lacions municipals. “Hi ha dues casuístiques. Un ajuntament en una zona de risc, per exemple ara Reus, és comprensible que tanqui uns dies. I si es tanca en una zona on no hi ha perill, nosaltres podem fer de mediadors, però no podem obligar a obrir. Podem donar seguretat amb les normes aprovades pel Procicat, però que la gent tingui por és normal”, opina Figueras. “Crec que tindrem esport aquesta temporada, però que haurem de tenir paciència i molta capacitat d’adaptació. Hi ha molts números que tot el que hem previst no vagi fil per randa. Serà una temporada complicada. Almenys ja tenim les experiències del final de la temporada passada i de l’estiu, i ja les podem aplicar. Si la situació es torna a descontrolar en el món de l’hostaleria, la cultura... potser no ens en podrem escapar. Si fem bé les coses, crec que hi haurà esport, però de manera diferent. Necessitarem solucions imaginatives”, conclou.
A la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ), un dels esports que aplega més llicències, han volgut ser previsors i durant l’estiu ja han treballat en la manera d’enfocar la temporada. “Hem treballat en diversos protocols, en funció de la normativa que anava sorgint, com en el dels campus d’estiu. Tenim presentat el del 3x3 i el de la Lliga Catalana ACB, i el de la Lliga Femenina (es juga aquest cap de setmana al Palau Blaugrana) ja està aprovat. Serà sense públic, perquè feia por fer-ho amb públic, i així ho vam decidir tant el FC Barcelona com la FCBQ. Ara estem acabant d’enllestir els de la Lliga Catalana LEB, EBA i la Lliga Femenina 2, així com el de les lligues de la temporada”, explica Toti Mumbrú, gerent de la FCBQ.
EL BÀSQUET, A L’OCTUBRE
Una altra de les previsions fetes en el món de la cistella ha estat ajornar un mes l’inici de les lligues. “Al juliol, en l’assemblea, vam aprovar el pla de competicions d’àmbit català, que començaran el 17 i 18 d’octubre. A causa de la covid, vam aprovar començar més tard i fer les competicions més curtes, en grups més reduïts. La temporada passada no va baixar ningú, però en lloc de fer grups de molts equips, per exemple de 16, els hem fet de 12. Els calendaris ja estan gairebé tots fets. Intentarem escurçar la competició amb menys jornades”, assegura Mumbrú.
Quant a possibles casos de positius i com actuar, la FCBQ té clar els paràmetres: “Hi haurà les declaracions de responsabilitat. En cas d’haver-hi un positiu s’activarà el protocol i serà responsabilitat del club, que serà el que haurà de fer-se càrrec del cas i informar-ne i seguir les recomanacions sanitàries. Els jugadors que hi hagin estat en contacte hauran d’estar en quarantena. A cada club hi haurà un responsable covid”, diu el membre de la FCBQ.
Evidentment, si hi ha molts casos hi haurà molts ajornaments de partits i moltes dificultats per desenvolupar amb normalitat el campionat i finalitzar les competicions. “Hem modificat les bases de competició perquè això és nou per a tots i hem creat una comissió de clubs per prendre decisions segons com funcioni tot. Els partits s’ajornaran, i si no es pot se suspendran. En aquests casos, ja tenim regulat com haurà de quedar la classificació final”, indica Mumbrú, conscient que ara mateix hi ha clubs que estan tenint molts problemes per entrenar-se: “El titular d’una instal·lació municipal és l’Ajuntament, que és qui té la potestat d’obrir o no, en funció del grau d’incidència local. Tenim casos com el de Cornellà, on no deixen que la gent s’entreni”, diu. “Crec que tirarem endavant la temporada. L’inici de les escoles serà el termòmetre social i sanitari que ens marcarà el full de ruta. A partir d’aquí, és clar que serà un any complicat, com la temporada passada. El més important és preservar la salut dels federats i seguir les instruccions de les autoritats competents en aquest tema. No podem fer res més”, conclou.
En FUTBOL, també retards
La Federació Catalana de Futbol (FCF) també ha pres les mesures adients per al nou curs. De moment, les lligues està previst que comencin el cap de setmana del 3 i 4 d’octubre, aproximadament un mes més tard del que és habitual. En el cas de la segona B i la tercera divisió (depenen de la federació espanyola), dos mesos i un mes i mig, respectivament, ja que començaran el 18 d’octubre. “Tret que hi hagi un repunt de la malaltia i ens haguem de remuntar als mesos de març i abril, l’objectiu i la voluntat és arrancar amb aquesta nova normalitat, amb una sèrie de mesures de sanitat i higiene que ens garanteixin també la traçabilitat en cas de brots, i sempre conservant la salut dels federats”, afirma Oriol Camacho, secretari general de la FCF.
Camacho recorda que tots els clubs ja estan informats de la normativa a Catalunya:“A través d’una circular hem donat a conèixer a tots els clubs el pla d’acció de la Generalitat i hem recordat en una primera comunicació el tema de la declaració de responsabilitat, conforme que no és té simptomatologia ni s’ha estat amb contacte amb cap positiu, i que s’ha de fer constar al portal del federat i renovar-la cada catorze dies. L’àrbitre no deixarà jugar a qui no l’hagi actualitzat”, avisa.
POCS CAMPS TANCATS
Respecte a les dificultats per exercitar-se en alguns camps municipals des de finals d’agost i principis de setembre, la FCF recorda el seu paper en cas de conflicte. “Ja ens vam oferir a l’assemblea a fer de mediadors en cas que algun club tingués problemes per entrenar-se. Per sort, està sent minoritari. Ens va arribar algun cas d’Arenys i Vilobí. Podem fer pedagogia, però no podem imposar cap criteri a un ajuntament. Al final només podem recordar la normativa, que encara que sembli mentida molts ajuntaments desconeixen. Podem explicar el protocol i les garanties, i si al final no deixen entrenar-s’hi és la seva responsabilitat”, assegura Camacho.
Quant a les lligues, quan falta menys d’un mes perquè comencin, la FCF ja té a punt el protocol, tot i que falta concretar algun aspecte prou important. “Nosaltres ja tenim el nostre protocol aprovat i validat per la Generalitat des del 24 de juliol. Vam treballar al juliol amb la Generalitat les nostres particularitats. Al final repliquem sobretot el pla d’acció de la Generalitat. El tema més nou és el de la declaració, que està informatitzat i amb un control exhaustiu sobre qui l’ha renovat i qui no. El que encara no tenim definit és què es farà en cas que es detecti un positiu. És l’única cosa que ens falta. Estem en espera i a l’expectativa del protocol del Consell Superior d’Esports (CSD) per competicions estatals i de veure si la Federació Espanyola de Futbol l’adaptarà a tot l’esport federat i territorial. El CSD no està parlant de les mateixes mesures i criteris que la Generalitat. Ells parlen de deu dies de confinament preventiu i la Generalitat de catorze, per exemple. Ells parlen de proves PCR, però des de la Generalitat volen que les assumeixi l’Estat... Estem esperant aquest marc legal. El que és clar és que la federació catalana, les PCR no els pot fer. Ho ha de coordinar Salut. Nosaltres ara mateix no els podem ordenar, i s’ha d’articular, perquè ara són un bé escàs, perquè ens entenguem. Hi ha algun club com el Sant Andreu que els està fent aleatòriament”, explica el responsable federatiu. “El CSD de moment i en un primer esborrany preveu fer proves només a la resta de l’equip si hi ha un positiu confirmat. Penso que les PCR s’acabaran fent igualment, perquè el tema del protocol de sanitat a Catalunya és molt clar en cas de simptomatologia”, opina.
En tot cas, de moment el futbol català està assumint prou bé les mesures de prevenció i els protocols, que els mateixos clubs també han de tenir. “Els clubs estan complint i em consta, perquè els ajuntaments són els primers interessats que sigui així. Fins i tot els estan imposant mesures més estrictes que el protocol de la Generalitat. Hi ha un grau de sensibilització ampli”, diu Camacho. Els entrenadors ja saben que, per exemple, en els entrenaments han de dur la mascareta: “En els partits, la FIFA permet a l’entrenador donar indicacions sense mascareta. Respecte als entrenaments, la norma general diu que està contraindicat portar-la quan fas una activitat esportiva, però qui no la fa, l’ha de portar”, puntualitza.
COM S’ACABARÀ LA LLIGA?
La FCF també ha previst grans escenaris i solucions per donar per finalitzades les competicions per tal d’evitar malentesos i denúncies com, per exemple, la que va posar el Lleida (no va entrar al play-off d’ascens) abans de l’estiu per donar-se per finalitzada la competició. “Les competicions de futbol de base tindran la mateixa durada que els any anteriors, perquè són grups relativament reduïts, de setze equips. Són vuit o nou mesos de competició. Hi ha dos escenaris. Primer, si tenim positius i hem d’ajornar partits. Hem d’acabar de definir-ho amb el protocol del CSD del qual estem pendents, tot i que en principi els partits ajornats s’hauran de recuperar d’una manera o d’una altra, una vegada superada la quarantena. Per això seria important agilitzar les proves en cas de positiu i saber els resultats en quatre o cinc dies per no penalitzar la competició. El segon escenari és si es repeteix la situació de bloqueig del mes de març. A l’assemblea es van aprovar uns criteris de competició. Si s’ha acabat la primera volta o la primera fase, es donarà per bona la classificació. Si no s’hi arribés es donaria la lliga per nul·la, sense descensos ni ascensos. En supòsits molt estranys, la junta directiva tindria la potestat de decidir”, explica.
“Penso que tirarem endavant. La situació d’ara no és la del març. Tothom sap com es contagia aquest virus i les mesures de prevenció. Crec que s’ha constatat que en espais oberts és difícil el contagi. Pel que fa als vestidors, sí que caldrà tenir cura. Serà tot plegat incòmode, però serà factible que la competició es pugui desenvolupar amb una certa normalitat”, finalitza.
EL PROTOCOL en l’HANDBOL
Un altre ens que ha fet els deures és la Federació Catalana d’Handbol (FCH), que ja té disponible el seu protocol amb els passos que cal seguir en cas d’un possible positiu. A part de trucar al 061 i/o anar al CAP de referència, l’esportista haurà de donar avís al responsable covid del seu equip i al responsable covid de la FCH, que haurà d’avisar els responsables dels clubs implicats, els quals no es tornaran a entrenar fins que coneguin els resultats de les proves mèdiques, que també es donaran a conèixer a la FCH i a l’equip implicat. Si hi ha positius, hauran de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries; si no, es reprendrà l’activitat amb normalitat.
PLA DE LA UFEC
Per la seva banda, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va presentar la setmana passada al govern una proposta de pla de contingència de l’esport català. El document s’estructura en diversos nivells de restriccions a la pràctica esportiva seguint els criteris marcats pel Departament de Salut. El pla preveu cinc nivells de situació epidemiològica que determinen diferents condicions de pràctica esportiva, categoritzada en quatre modalitats: entrenaments i activitats esportives de caràcter no competitiu, competició, fitnes i gimnasos, i pràctica lliure. Cada situació epidemiològica condiciona cadascuna d’aquestes modalitats i en modifica l’ús de les instal·lacions, l’aforament, el nombre màxim de persones, el tipus d’entrenament, etc. A més, la UFEC ha demanat al govern fer proves de cribratge durant el primer trimestre de la temporada: 7.000 testos a la setmana.
EL TENNIS DE TAULA, SUSPÈS A CASSÀ
La 38a edició de les 24 Hores de Cassà de tennis de taula es va suspendre la setmana passada per les recomanacions emeses per la Generalitat. Un exemple més que, tot i la normativa de represa esportiva aprovada per la SGEAF a l’estiu, la situació ha empitjorat i és incerta. El Club Tennis Taula Cassà, l’Ajuntament de Cassà de la Selva i l’organització, tot i haver previst un seguit de mesures i de protocols per garantir al màxim la seguretat dels jugadors i del públic, es van veure obligats a a prendre aquesta decisió, ja que la xifra d’inscrits superava els 200.
10 preguntes freqüents
1. Quina normativa regula la fase de represa?
Decret 63/2020, de 18 de juny, de la nova governança de l’emergència sanitària provocada per la covid-19. Resolució SLT/1429/2020, de 18 de juny, per la qual s’adopten mesures bàsiques de protecció per prevenir el risc. Pla d’acció per al desconfinament esportiu de Catalunya.
2. Quines mesures generals cal tenir presents en totes les activitats i instal·lacions?
Distància d’1,5 m. Ús de la mascareta, a excepció del moment de fer l’activitat física i esportiva. Higiene i rentat de mans freqüent. Protocol d’actuació per reduir el risc de contagi. Grups estables. Garantiment de la traçabilitat amb la identificació i el control d’esportistes, organitzadors i públic. Declaració de responsabilitat.
3. Està limitada la pràctica esportiva?
No. Es prioritza la pràctica a l’aire lliure, individual i preservant el distanciament d’1,5 m quan es tracti d’activitats col·lectives. En els casos que no es pugui garantir, serà necessari que es desenvolupi en grups estables.
4. Què es considera com a grup estable?
Els grups i les parelles d’entrenament que per raó d’edat, categoria i criteris tècnics desenvolupin les activitats de forma conjunta, estable i continuada en el temps, i sempre que cap dels seus membres hagi presentat la simptomatologia clínica de la covid-19 durant catorze dies.
5. Es pot entrenar col·lectivament abans no es consideri que el grup és estable?
Sí, de forma gradual i progressiva. Es recomana que per estabilitzar el grup s’iniciïn els entrenaments de caràcter individual, per seguir en petits grups (màxim 5 persones), grups mitjans (10) i grans grups (15 o més).
6. És necessari que l’esportista ompli una declaració responsable?
Sí, cada esportista ha de presentar a la seva entitat esportiva una declaració que certifiqui que en els darrers catorze dies no ha tingut cap simptomatologia compatible amb la covid-19, ni ha donat positiu, ni ha conviscut amb persones que sí que ho hagin estat.
7. Quines mesures ha d’adoptar l’entitat organitzadora de competicions esportives?
Un protocol a través del qual es descrigui la competició que pretén desenvolupar, l’adequació de les mesures de seguretat, higiene i salut descrites en el pla per al desconfinament de l’esport i el sistema per evitar la concentració de persones a les sortides i a les arribades.
8. Si és possible reprendre els entrenaments, es podran iniciar les competicions?
Sí. Tanmateix, cal que els grups participants estiguin estabilitzats i es garanteixi per part de l’entitat organitzadora, els clubs, les associacions esportives escolars i els consells esportius la traçabilitat de tots els esportistes.
9. Quines mesures de seguretat s’hauran d’adoptar respecte al públic?
Hauran de dur mascaretes, mantenir la distància de seguretat i establir, mitjançant un protocol, les mesures que evitin la concentració de persones. Especialment serà necessari establir un sistema d’accés, circulació i sortida de la instal·lació que garanteixi aquestes mesures.
10. És necessari l’ús de mascareta per desenvolupar la pràctica esportiva?
No. També es farà extensible a àrbitres, jutges i similars. En canvi, hauran de portar mascareta els entrenadors, monitors, tècnics, el personal assistent, etc.
A FONTAJAU, 2.150 ESPECTADORS
L’Uni Girona va ser dels primers clubs que es va moure, un cop conegut el pla d’acció de la Generalitat. El club femení de bàsquet va ser dels primers a presentar un pla específic per al pavelló de Fontajau, on juga el primer equip de la Lliga Femenina i hi caben més de 5.000 espectadors. La Generalitat va aprovar un aforament de 2.150 seients per a aquesta instal·lació, que estan repartits en unitats familiars de quatre seients, i sempre separats una unitat d’una altra pel metre i mig obligatori (dos seients). L’Uni Girona va iniciar fa un mes la captació d’abonats i en poques hores va reservar 1.400 seients dels 2.150 aprovats.
A LA COMUNITAT DE MADRID, AMB MASCARETA OBLIGATÒRIA
A la Comunitat de Madrid s’ha plantejat, de moment, l’obligatorietat, tant en els entrenaments com en els partits, de practicar quatre esports de contacte (futbol, bàsquet, rugbi i handbol), amb mascareta, tot i la problemàtica que pot comportar per la falta d’oxigen. De moment, són directrius verbals, ja que no hi ha cap document elaborat pel govern madrileny. La Federació de Bàsquet ha ajornat l’inici fins al novembre.