El dossier

Biden s’imposa al xou de Trump

El demòcrata està a punt de guanyar les eleccions dels Estats Units, però Donald Trump s’ha declarat vencedor i posa en dubte el sistema electoral nord-americà

LENTITUD
L’augment del vot per correu demostra la preocupació per la pandèmia
EFECTE
Moltes televisions nord-americanes van interrompre i desmentir el discurs de Trump

Un dels pit­jors esce­na­ris que s’havien vati­ci­nat per a les elec­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes és el que s’ha aca­bat impo­sant. El can­di­dat demòcrata, Joe Biden, està a punt de gua­nyar-les, però Donald Trump se n’ha decla­rat ven­ce­dor i ha ini­ciat una bata­lla judi­cial per impug­nar els resul­tats. Trump enge­gava d’aquesta manera la con­ti­nu­ació del xou que en mol­tes oca­si­ons ha estat la seva pre­sidència als Estats Units. Figura de la tele­visió, el mag­nat posa en dubte el sis­tema elec­to­ral i la democràcia del seu país per obs­ta­cu­lit­zar la victòria del seu con­trin­cant. Trump ha arri­bat a asse­gu­rar que els comi­cis nord-ame­ri­cans han estat un “frau” i fins i tot ha dema­nat al Tri­bu­nal Suprem que aturi el recompte. Biden serà, amb tota pro­ba­bi­li­tat, el pre­si­dent dels Estats Units, però el per­de­dor ha acon­se­guit empor­tar-se gran part del pro­ta­go­nisme.

El prin­ci­pal pro­blema de Biden ha estat no impo­sar-se amb prou clare­dat des de l’inici del recompte. El perquè d’aquesta situ­ació és que l’onada blava (el color que s’assigna als demòcra­tes) que havia de recórrer Estats Units no s’ha aca­bat de pro­duir amb la força que pre­ve­ien les enques­tes. És cert que Biden ha obtin­gut un nom­bre ingent de vots –69,7 mili­ons de suports que l’han con­ver­tit en el can­di­dat més votat de la història, superant l’expre­si­dent Barack Obama, amb 69,4 mili­ons–, però tot i aques­tes xifres el can­di­dat repu­blicà no s’ha que­dat enrere i s’ha con­fir­mat que l’efecte Trump no s’ha desin­flat.

Durant els pri­mers temps del recompte, el resul­tat era molt més ajus­tat i el mapa dels estats ten­dia al ver­mell. Flo­rida, un dels estats clau, queia del cantó del mag­nat, quan gai­rebé tots els vati­ci­nis asse­nya­la­ven que se l’empor­ta­rien els demòcra­tes. Una de les raons per les quals el repu­blicà aguan­tava l’enves­tida demòcrata és perquè pri­mer es va fer el recompte del vot pre­sen­cial i, més tard, va començar el del vot per cor­reu –la por pro­vo­cada per la pandèmia ha fet aug­men­tar aquest sis­tema de vot–, que s’ha demos­trat que en una majo­ria acla­pa­ra­dora és favo­ra­ble a Biden. I aquest és el moment que Trump espe­rava per posar en dubte el procés, inter­po­sant dife­rents liti­gis als estats deWis­con­sin, Mic­hi­gan i Penn­silvània per impug­nar els resul­tats als dos pri­mers i limi­tar la recepció de vots al ter­cer, la qual cosa impli­ca­ria que cen­te­nars de milers de pape­re­tes a favor de Biden fos­sin inva­li­da­des. Hores després, pre­sen­tava una quarta demanda judi­cial perquè es can­cel·lés el recompte de vots a Geòrgia, que final­ment no tirarà enda­vant. Sem­bla que l’estratègia enge­gada per Trump no li aca­barà fun­ci­o­nant. De fet, durant el dis­curs que va ofe­rir en directe, mol­tes tele­vi­si­ons –com la CBS, l’NBC i l’ABC– van tallar l’emissió i la FOX –pro­cliu a Trump– va des­men­tir les seves parau­les.

Abans de les elec­ci­ons ja es donava per fet que hi hau­ria estats clau que podrien donar la victòria a un can­di­dat o a l’altre. És el cas de Penn­silvània, que a l’hora de tan­car aquesta edició es decan­tava pel demòcrata Biden. És un estat deci­siu i con­forma un dels ter­ri­to­ris de l’ano­me­nat cin­turó de l’acer (Rust Belt), que ha estat el motor indus­trial del país. Durant dècades, les fàbri­ques d’aquesta regió van fun­ci­o­nar a ple ren­di­ment, però les dife­rents cri­sis van pro­vo­car que les indústries anes­sin tan­cant o s’anes­sin des­lo­ca­lit­zant. La classe mit­jana tre­ba­lla­dora, que durant anys havia donat suport als demòcra­tes, el 2016 va donar el seu vot a Trump, can­sada de pagar els plats tren­cats. El lema de Trump, Ame­rica first (‘Amèrica pri­mer’) va fer furor entre aquests votants. Ara, tot indica que la crisi econòmica deri­vada del coro­na­vi­rus –que ha pro­vo­cat més de 230.000 morts als Estats Units– podria haver per­ju­di­cat el mag­nat. Un altre dels estats que també està sent clau en el recompte de vots és Geòrgia. En les elec­ci­ons del 2016, en aquest estat del sud va gua­nyar Trump, però ara, els dar­rers escru­ti­nis dona­rien la victòria a Biden. Encara que­den per defi­nir Nevada, Alaska i Caro­lina del Nord.

Per al demòcrata també és cru­cial la victòria que està obte­nint a Ari­zona. Des del 1996, amb Bill Clin­ton com a can­di­dat, cap repre­sen­tant demòcrata havia acon­se­guit impo­sar-se en aquest estat. Segons els ana­lis­tes, una de les claus hau­ria estat el vot llatí, sobre­tot de ciu­ta­dans d’ori­gen mexicà. Durant la cam­pa­nya ante­rior, Trump va uti­lit­zar la immi­gració com a arma llancívola i va pro­fe­rir insults cap a la comu­ni­tat mexi­cana. La cons­trucció i l’aug­ment de la vigilància al mur que separa els dos països (els Estats Units i Mèxic) també hau­ria estat un dels motius perquè el vot llatí hagi anat al sarró dels demòcra­tes.

Tot indica que la victòria serà per a Biden, que no tindrà un inici de man­dat plàcid, amb pro­tes­tes al car­rer dels par­ti­da­ris de Trump i amb un país cada cop més pola­rit­zat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor