El dossier

ANTONI LÓPEZ-GAY

DOCTOR EN DEMOGRAFIA DE LA UAB I INVESTIGADOR DEL CENTRE D’ESTUDIS DEMOGRÀFICS

“La pandèmia no ha dut cap baby boom”

PROBLEMES EXTERNS
“És decebedor que no es puguin materialitzar els projectes reproductius de les famílies per causes externes a la seva decisió”
MORTS PER LA COVID-19
“Han estat excepcionals per inesperades. En les darreres dècades, no havíem tingut un creixement natural negatiu tan accentuat”

Les pre­vi­si­ons dels gurus de sofà res­pecte que el con­fi­na­ment hau­ria ser­vit per moti­var les pare­lles a tenir fills no s’han com­plert, ni de bon tros. Al con­trari, les dar­re­res dades estu­di­a­des sobre els pri­mers nadons con­ce­buts des de l’indici de la pandèmia no són gens favo­ra­bles. Des del Cen­tre d’Estu­dis Demogràfics de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona par­len d’una dava­llada del 10% res­pecte al mateix període i des­ta­quen que el saldo nega­tiu entre nai­xe­ments i morts “serà el pit­jor des de la Guerra Civil”. En par­lem amb l’inves­ti­ga­dor Antoni López-Gay.

Ni baby boom pandèmic, ni res de res.
La pandèmia no ha dut cap baby boom i crec que va ser més mediàtic que no pas una pre­visió real. Nosal­tres fa dècades que dis­po­sem de les enques­tes de fecun­di­tat, i ja es veia que el pano­rama no can­vi­a­ria gaire. Cre­iem que a Cata­lu­nya no es tenen fills no perquè no es vul­guin tenir, sinó perquè hi ha deter­mi­nants econòmics i soci­als que ho com­pli­quen tot molt més. Si a la pre­ca­ri­e­tat labo­ral, la falta d’habi­tatge esta­ble i una eman­ci­pació molt tar­dana hi afe­gim un com­po­nent d’incer­tesa com ha estat la pandèmia, era fàcil deduir que no només no hi hau­ria baby boom, sinó que es redui­rien les dades de nai­xe­ments.
Les dades són pre­o­cu­pants?
Encara no podem fer un retrat específic de la situ­ació, perquè falta com­ple­tar el cicle. Caldrà espe­rar al mes de setem­bre, amb els nai­xe­ments d’infants con­ce­buts a par­tir de mit­jans del 2020, per veure si les dades seguei­xen la mateixa tendència o empit­jo­ren.
Què s’espe­ren?
Par­tim de la base que la pandèmia ha fre­nat els nai­xe­ments. De fet, ja durant el 2020, amb infants con­ce­buts el 2019 i sense el virus pre­sent, es va cons­ta­tar una escas­se­tat de parts.
Per què?
És molt sim­ple, perquè hi havia una menor població en edat de major fecun­dació, al vol­tant dels 30 anys. És a dir, nas­cuts entre el 1987 i el 1996. En aquest grup tenim poques mares i amb pocs fills, i aquesta situ­ació no és gens favo­ra­ble per créixer.
I en l’aspecte social, què pot repre­sen­tar una dava­llada demogràfica?
Doncs un pai­satge sem­blant al de les últi­mes dècades. Cata­lu­nya acu­mula qua­ranta anys amb un índex de fecun­di­tat infe­rior a 1,5 fills per dona, quan per garan­tir l’esta­bi­li­tat pobla­ci­o­nal hau­ria de ser, com a mínim, de 2 fills. No podem obli­dar que tenim un dels calen­da­ris de fecun­di­tat més tar­dans de tot el món! La dinàmica en nega­tiu no variarà gaire i no hem d’obli­dar que un cop con­tro­lada la pandèmia i un cop des­a­pa­re­gui la incer­tesa de la salut, està pre­vist que ens col­pegi la crisi econòmica que, evi­dent­ment, tam­poc és un fac­tor que ajudi a ani­mar-se a tenir fills.
Em pinta un pano­rama molt negre.
Doncs sí, però nosal­tres, els demògrafs, posem l’accent en el fet que el que és real­ment dece­be­dor és que no es puguin mate­ri­a­lit­zar els pro­jec­tes repro­duc­tius de les famílies per cau­ses exter­nes a la seva decisió. Les enques­tes ens diuen que la població vol­dria tenir més fills, però que no pot perquè no dis­posa dels mit­jans sufi­ci­ents.
Un canvi demogràfic en posi­tiu, doncs, dema­na­ria un canvi estruc­tu­ral?
Dema­na­ria faci­li­tar les coses a aquests adults més joves que volen tenir fills i no con­di­ci­o­nar-los a una decisió per­so­nal, sinó a una falta de feina esta­ble, al fet de no tenir un habi­tatge o a no poder eman­ci­par-se de casa dels pares perquè no tenen recur­sos sufi­ci­ents. Aquests esce­na­ris són els que veiem en països del nord d’Europa, on les polítiques econòmiques i soci­als amb sous més alts, amb la con­ci­li­ació labo­ral en fun­ci­o­na­ment, o amb incen­tius a la mater­ni­tat, entre d’altres mesu­res, estan més ori­en­ta­des a faci­li­tar els nai­xe­ments, i les dades més altes així ho demos­tren.
No par­len de res nou.
En bona part aquest és el pro­blema. Fa massa anys que arros­se­guem una fecun­di­tat baixa per ele­ments externs, i fins i tot algun d’aquests ele­ments, com ara la difi­cul­tat d’acce­dir a un habi­tatge, encara ha empit­jo­rat més. No s’ha tre­ba­llat a consciència per rever­tir la situ­ació, i el futur no ens mos­tra una població menys enve­llida que la que tenim ara. També és cert que si ara el govern es posés mans a la feina i comencés a resol­dre aquests pro­ble­mes estruc­tu­rals que dèiem, tri­garíem uns quants anys a recu­pe­rar els nivells de fecun­di­tat, perquè tenim una piràmide d’edat molt enve­llida i un crei­xe­ment natu­ral nega­tiu, des de fa uns deu anys, que fa gai­rebé impos­si­ble que el pano­rama canviï a curt ter­mini.
Les morts a causa de la covid-19 han estat sig­ni­fi­ca­ti­ves en l’aspecte demogràfic?
Han estat excep­ci­o­nals per ines­pe­ra­des. En les dar­re­res dècades no havíem tin­gut un crei­xe­ment natu­ral nega­tiu tan accen­tuat. Des de la Guerra Civil no havíem tin­gut crei­xe­ments vege­ta­tius d’aquesta inten­si­tat nega­tiva, però això no vol dir que hagi tin­gut la capa­ci­tat de can­viar de manera impor­tant la piràmide de població. El 2020 van aug­men­tar un 25% les defun­ci­ons, però en l’aspecte estruc­tu­ral no ha estat sig­ni­fi­ca­tiu.
Quin paper ha tin­gut el saldo migra­tori?
En les dar­re­res set­ma­nes els mit­jans han des­ta­cat la sor­tida de per­so­nes de les grans ciu­tats cap a muni­ci­pis més petits, però això en cap cas farà que la con­fi­gu­ració actual canviï. En el cas de Bar­ce­lona, per exem­ple, es donava una dada ini­cial de 15.000 per­so­nes que havien mar­xat. Tot i això, l’aspecte més impor­tant que cal tenir en compte no és que la gent marxi, sinó que no ha arri­bat nova gent que com­pensi aquesta sor­tida. L’any pas­sat es va tren­car la tendència en posi­tiu de les arri­ba­des amb el tan­ca­ment de fron­te­res i la pandèmia en gene­ral. En tot cas, però, Bar­ce­lona no es bui­darà!
Una població enve­llida, menys nai­xe­ments, un crei­xe­ment natu­ral nega­tiu. La imatge és apo­calíptica.
Aquí va bé ampliar l’objec­tiu i fixar-nos en aquells països que han cone­gut aquests pro­ces­sos abans que nosal­tres. Seria el cas d’Ale­ma­nya, per exem­ple, que fa un parell de dècades que té un crei­xe­ment natu­ral en alguns anys nega­tiu. O del Japó, un altre cas. Pen­sem en aquests països com a soci­e­tats en declivi demogràfic? Rotun­da­ment, no. La solució, com defen­sem sem­pre des del gremi, depèn del tipus d’estat i, sobre­tot, d’una eco­no­mia forta que per­meti sous prou dig­nes als joves i als no tan joves perquè puguin con­tri­buir a les pen­si­ons de la gent gran. Una gent gran que ha de tenir un paper actiu i no que­dar-ne al marge. El pro­blema és demogràfic, però la res­posta ha de venir des de l’estruc­tura econòmica.
Això de per­dre un any d’espe­rança de vida per culpa de la covid-19 espanta.
És un altre fet excep­ci­o­nal, tot i que encara han de sor­tir les dades defi­ni­ti­ves del 2020. I par­lem d’un any en el qual s’ha llui­tat con­tra la pandèmia, perquè si no hagués estat així i els con­ta­gis hagues­sin estat molts més, segur que s’hau­rien per­dut més mesos d’espe­rança de vida. Tot indica que aquest 2021 els valors segui­ran alts, però res no fa pen­sar que tor­na­rem a recu­pe­rar aviat els nivells d’espe­rança de vida que teníem el 2019. Amb el temps, la vacu­nació mas­siva a la població i el con­trol del virus ho hau­rien de fer pos­si­ble.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor