El dossier

Més de 140.000 llars en situació vulnerable

L’any 2020, 141.194 llars on hi viuen 272.702 persones es van beneficiar de l’acció social de les Càritas amb seu a Catalunya, cosa que representa un augment del 26% respecte al 2019. És una realitat evident que la pandèmia ha colpejat amb força moltes famílies que ja abans es trobaven en situació de vulnerabilitat. Segons la memòria del 2020 de Càritas, presentada recentment, les mesures de protecció social van ser i encara són insuficients. Així, el 93,5% de les famílies acompanyades per les Càritas catalanes no cobra la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Només el 9,7% de les famílies rep correctament aquesta prestació i gairebé el 50,5% de les famílies transiten en el desconeixement administratiu per a demanar-la. Un 64% de les famílies ateses per les Càritas de Catalunya tampoc no té informació sobre l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i només un 19,4% considera que té prou informació per a poder iniciar la seva tramitació oficial.

Els col·lectius més afectats per l’exclusió social en aquest període marcat per la pandèmia continuen essent les mares soles, les famílies amb fills, la gent gran i les persones que provenen d’altres països i que no tenen la seva situació regularitzada, o cauen en la irregularitat sobrevinguda. Segons les franges d’edat, més de la meitat de les persones ateses són adultes (58%), i de la resta, el 19% són menors, el 17% són joves de 18 a 29 anys i el 6% són persones de 65 o més anys.

Pel que fa al tipus de convivència, continuen essent majoritàries les famílies amb fills, un col·lectiu que ha augmentat el seu pes dins el total durant el 2020, posant de manifest que la pandèmia ha afectat de manera intensa a les famílies amb menors. Així, el 2020 passen a representar el 53% de les persones ateses.

Segons la tinença de l’habitatge, el 44 % de les persones ateses es troba en un habitatge que no es pot considerar digne. Pel que fa a la resta, el 47% viu en règim de lloguer, i el 9% restant en règim de propietat. Segons la zona de naixement, el pes de les persones ateses provinents d’Amèrica del Sud i Amèrica central continua en un nivell alt, del 32%, malgrat el tancament de fronteres durant els mesos de confinament. Hi segueixen les persones nascudes a l’Àfrica, amb un pes del 29%. Pel que fa al nombre de persones ateses nascudes a l’Estat espanyol, se situen en el 31% del total. Quant a la situació administrativa, es distribueix en proporcions pràcticament idèntiques entre les de nacionalitat espanyola (33%), en situació administrativa regular (34%) i en situació administrativa irregular (33%). Des de Càritas s’insisteix que les actuals polítiques de migració no posen la persona en el centre, al contrari, dificulten l’accés d’aquestes persones a drets tan bàsics com la sanitat, el treball o la participació en la nostra societat, i fomenten pràctiques abusives o l’explotació laboral. Finalment, segons la situació laboral, el 64% de les persones ateses es troba a l’atur, tot reflectint l’estreta relació entre les situacions d’atur i l’exclusió social. El 16% de les persones ateses tenen una feina, que sempre és precària i no les permet cobrir les seves necessitats bàsiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor