El dossier

Més de 140.000 llars en situació vulnerable

L’any 2020, 141.194 llars on hi viuen 272.702 per­so­nes es van bene­fi­ciar de l’acció social de les Càritas amb seu a Cata­lu­nya, cosa que repre­senta un aug­ment del 26% res­pecte al 2019. És una rea­li­tat evi­dent que la pandèmia ha col­pe­jat amb força mol­tes famílies que ja abans es tro­ba­ven en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat. Segons la memòria del 2020 de Càritas, pre­sen­tada recent­ment, les mesu­res de pro­tecció social van ser i encara són insu­fi­ci­ents. Així, el 93,5% de les famílies acom­pa­nya­des per les Càritas cata­la­nes no cobra la Renda Garan­tida de Ciu­ta­da­nia (RGC). Només el 9,7% de les famílies rep cor­rec­ta­ment aquesta pres­tació i gai­rebé el 50,5% de les famílies tran­si­ten en el des­co­nei­xe­ment admi­nis­tra­tiu per a dema­nar-la. Un 64% de les famílies ate­ses per les Càritas de Cata­lu­nya tam­poc no té infor­mació sobre l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i només un 19,4% con­si­dera que té prou infor­mació per a poder ini­ciar la seva tra­mi­tació ofi­cial.

Els col·lec­tius més afec­tats per l’exclusió social en aquest període mar­cat per la pandèmia con­ti­nuen essent les mares soles, les famílies amb fills, la gent gran i les per­so­nes que pro­ve­nen d’altres països i que no tenen la seva situ­ació regu­la­rit­zada, o cauen en la irre­gu­la­ri­tat sobre­vin­guda. Segons les fran­ges d’edat, més de la mei­tat de les per­so­nes ate­ses són adul­tes (58%), i de la resta, el 19% són menors, el 17% són joves de 18 a 29 anys i el 6% són per­so­nes de 65 o més anys.

Pel que fa al tipus de con­vivència, con­ti­nuen essent majo­ritàries les famílies amb fills, un col·lec­tiu que ha aug­men­tat el seu pes dins el total durant el 2020, posant de mani­fest que la pandèmia ha afec­tat de manera intensa a les famílies amb menors. Així, el 2020 pas­sen a repre­sen­tar el 53% de les per­so­nes ate­ses.

Segons la tinença de l’habi­tatge, el 44 % de les per­so­nes ate­ses es troba en un habi­tatge que no es pot con­si­de­rar digne. Pel que fa a la resta, el 47% viu en règim de llo­guer, i el 9% res­tant en règim de pro­pi­e­tat. Segons la zona de nai­xe­ment, el pes de les per­so­nes ate­ses pro­vi­nents d’Amèrica del Sud i Amèrica cen­tral con­ti­nua en un nivell alt, del 32%, mal­grat el tan­ca­ment de fron­te­res durant els mesos de con­fi­na­ment. Hi seguei­xen les per­so­nes nas­cu­des a l’Àfrica, amb un pes del 29%. Pel que fa al nom­bre de per­so­nes ate­ses nas­cu­des a l’Estat espa­nyol, se situen en el 31% del total. Quant a la situ­ació admi­nis­tra­tiva, es dis­tri­bu­eix en pro­por­ci­ons pràcti­ca­ment idènti­ques entre les de naci­o­na­li­tat espa­nyola (33%), en situ­ació admi­nis­tra­tiva regu­lar (34%) i en situ­ació admi­nis­tra­tiva irre­gu­lar (33%). Des de Càritas s’insis­teix que les actu­als polítiques de migració no posen la per­sona en el cen­tre, al con­trari, difi­cul­ten l’accés d’aques­tes per­so­nes a drets tan bàsics com la sani­tat, el tre­ball o la par­ti­ci­pació en la nos­tra soci­e­tat, i fomen­ten pràcti­ques abu­si­ves o l’explo­tació labo­ral. Final­ment, segons la situ­ació labo­ral, el 64% de les per­so­nes ate­ses es troba a l’atur, tot reflec­tint l’estreta relació entre les situ­a­ci­ons d’atur i l’exclusió social. El 16% de les per­so­nes ate­ses tenen una feina, que sem­pre és precària i no les per­met cobrir les seves neces­si­tats bàsiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor