El dossier

Alternatives a l’ampliació de l’aeroport del Prat

 L’Asso­ci­ació de Pro­moció del Trans­port Pública (PTP) s’oposa a l’ampli­ació de l’aero­port de Bar­ce­lona-El Prat i ha pre­sen­tat dues pro­pos­tes alter­na­ti­ves. La pri­mera seria subs­ti­tuir els vols de radi curt i mig per tra­jec­tes fer­ro­vi­a­ris sem­pre que sigui via­ble, fet que con­tri­bui­ria a la reducció d’emis­si­ons i alli­be­ra­ria capa­ci­tat per a vols de llarg recor­re­gut. La segona con­sis­ti­ria en crear un ser­vei regi­o­nal d’alta velo­ci­tat que con­nectés les prin­ci­pals ciu­tats cata­la­nes inte­grant-hi els tres aero­ports (El Prat, Girona i Reus) i espe­ci­a­lit­zar aquests dos últims en els vols low-cost.

Tal i com recorda la PTP, el sec­tor de l’avi­ació és un dels que més con­tri­bu­eix al canvi climàtic. L’estratègia d’ampli­ació de la capa­ci­tat i, per tant, de l’aposta de crei­xe­ment de la demanda, és incom­pa­ti­ble amb els objec­tius de la UE, de l’Estat i de la Gene­ra­li­tat. De la mateixa manera que es plan­teja la neces­si­tat de reduir el trànsit pri­vat moto­rit­zat rodat, és l’hora d’assu­mir que per a reduir les emis­si­ons de CO2 cal també raci­o­na­lit­zar l’oferta aero­portuària. D’acord amb un estudi recent ela­bo­rat per Bar­ce­lona Regi­o­nal, aquesta ampli­ació com­por­ta­ria un incre­ment del 33% de les emis­si­ons de GEH.

A més a més, l’Aero­port de Bar­ce­lona-el Prat es troba encai­xat entre dues reser­ves natu­rals, espais PEIN i Xarxa Natura, reser­ves inte­grals, el parc agrari, en ple delta del riu Llo­bre­gat. Des­truir la lla­cuna de la Ricarda con­tri­bui­ria a la pèrdua de la bio­di­ver­si­tat de l’eco­sis­tema del­taic. Les exigències de pro­tecció del Delta són incom­pa­ti­bles amb l’ampli­ació de l’aero­port, i les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees són vigi­lants amb el seu com­pli­ment.

L’alter­na­tiva a aquesta ampli­ació va intrínse­ca­ment lli­gada a la millora del trans­port fer­ro­vi­ari, en la línia del que és usual a altres ciu­tats euro­pees. Així, la PTP insis­teix que l’estratègia de des­car­bo­nit­zació de la mobi­li­tat en els pro­pers anys reque­reix un canvi modal pro­gres­siu de dos grups de vols cap al trans­port fer­ro­vi­ari, que cal poten­ciar ofe­rint ser­veis atrac­tius i que per­me­trien alli­be­rar “slots” (capa­ci­tat aero­portuària) que es podria dedi­car a vols de con­nexió i rutes de llarg recor­re­gut, pels quals la situ­ació del Prat és més ade­quada. D’una banda, el vols de radi curt amb infra­es­truc­tura d’alta velo­ci­tat en paral·lel. La xarxa fer­roviària exis­tent o pre­vista per­met situar un con­junt de ciu­tats a menys de 4 hores en tren, que és el temps de recor­re­gut en el qual els pas­sat­gers subs­ti­tu­ei­xen de forma natu­ral l’avió pel tren. Algunsn exem­ples són Bil­bao, Bur­gos, Ala­cant, Tou­louse, Mont­pe­llier, Madrid i Zara­goza. D’altra banda, e els vols de radi mig sus­ti­tui­bles par­ci­al­ment per ser­veis fer­ro­vi­a­ris noc­turns. Es tracta de recor­re­guts entre 800 i 1.600 km., que reque­rei­xen entre 8 i 14 hores. Men­tre que a Espa­nya s’estan aban­do­nant, aquest tipus de trens s’estan re-intro­duint amb força a tota Europa, i de fet un grup d’ope­ra­dors euro­peus tenen pre­vista la con­nexió amb Bar­ce­lona l’any 2024. La situ­ació geogràfica de Bar­ce­lona per­met un ampli ven­tall de des­ti­na­ci­ons, tant a la península ibèrica com cap al sud i cen­tre d’Europa, com Anda­lu­sia, Lis­boa, A Coruña, Gijón, París (exten­si­ble a Ams­ter­dam), Frank­furt, Zurich, Milà...

L’altra pro­posta alter­na­tiva dela PTP con­sis­teix en la cre­ació d’un ser­vei fer­ro­vi­ari regi­o­nal d’alta velo­ci­tat (tipus Avant) amb freqüència cada 30 minuts con­nec­tant des de Figue­res fins al Camp de Tar­ra­gona, amb exten­si­ons a Lleida, Tar­ra­gona Ciu­tat i Tor­tosa/València. Les cir­cu­la­ci­ons tin­drien parada a l’estació d’alta velo­ci­tat d’El Prat (ja cons­truïda però sense ser­vei) i a dues esta­ci­ons de nova cons­trucció als aero­ports de Girona i Reus. Aquest ser­vei millo­ra­ria nota­ble­ment la con­nexió d’una gran part del ter­ri­tori català, tant en ter­mes de freqüència com de temps de recor­re­gut. Es tracta, per tant, d’un ele­ment de cohesió ter­ri­to­rial i gene­ració d’acti­vi­tat econòmica de pri­mer ordre, que reforça l’oferta de trans­port públic entre Girona, Bar­ce­lona el Camp de Tar­ra­gona, les Ter­res de l’Ebre, el Segrià i en el futur el Penedès, i millora l’accés a qual­se­vol dels tres aero­ports. Des del punt de vista aero­por­tu­ari, la con­nexió situ­a­ria els aero­ports de Girona i Reus en uns temps de des­plaçament totals (inclo­ent tras­llat ter­mi­nal aero­port-estació fer­ro­car­ril, temps mig d’espera i temps de recor­re­gut) de l’ordre dels 75 minuts, un temps de des­plaçament com­pa­ra­ble al d’altres aero­ports euro­peus, i assu­mi­ble per a viat­gers que no uti­lit­zin el Prat com a punt de con­nexió entre vols. Els usu­a­ris de les com­pa­nyies low-cost (70% de la ope­ra­tiva del Prat) res­po­nen majo­ritària­ment a aquest per­fil. Així, es pro­posa deri­var els vols low-cost que no es puguin subs­ti­tuir per trens cap als aero­ports de Girona i de Reus, incre­men­tant també els slots dis­po­ni­bles.

Segons la PTO, la subs­ti­tució del Prat per Girona i Reus com a destí pre­fe­rent dels low-cost reque­reix, a més de l’ade­quada con­nexió fer­roviària, unes con­di­ci­ons de con­torn que l’afa­vo­rei­xin: taxes aèries dife­ren­ci­a­des entre aero­ports (més altes per al Prat i més bai­xes a Girona i Reus), tarifa fer­roviària favo­ra­ble, d’uti­lit­zació horària fle­xi­ble i amb pos­si­bi­li­tat d’adqui­sició simultània amb el bit­llet d’avió, i la dis­po­ni­bi­li­tat de punts de fac­tu­ració a les esta­ci­ons de par­tida/arri­bada finals.

Final­ment, la PTP també recorda que amb la irrupció de la pandèmia, l’any 2020 la demanda de viat­gers va caure un 76% res­pecte l’any ante­rior, pas­sant de 52,6 a 12,7 mili­ons de viat­gers, espe­ci­al­ment per l’acti­vi­tat turística, que no es pre­veu fins l’any 2024 que aquesta es vegi ple­na­ment recu­pe­rada. «Al nos­tre enten­dre pren­dre una decisió d’ampli­ació en el curt ter­mini (30 de juliol) i en un con­text de cai­guda de la demanda, queda total­ment injus­ti­fi­cat, asse­gu­ren des de l’enti­tat. També insis­tei­xen que a Europa hi ha una sen­si­bi­lit­zació crei­xent pels alts cos­tos ambi­en­tals del sec­tor aeri. A la segona edició de l’enquesta sobre el clima 2020-2021 que publica el Banc Euro­peu d’Inver­si­ons (BEI), el 42% dels ciu­ta­dans de l’estat espa­nyol van esmen­tar la renúncia als vols com l’alter­na­tiva més assu­mi­ble per miti­gar el canvi climàtic, i més de dos terços afir­ma­ven que una vegada superada la pandèmia vola­rien menys freqüent­ment amb avió.

«Més enllà de la reducció de vols per trans­ferència al mode fer­ro­vi­a­ris, cal plan­te­jar el debat sobre la reducció de la mobi­li­tat. Tan­ma­teix, ente­nem que l’aposta pel decrei­xe­ment de l’avi­ació ha arri­bat a par­tir de com­pro­mi­sos con­junts almenys a nivell euro­peu, que evi­tin pena­lit­zar a nivell de com­pe­ti­ti­vi­tat aquells ter­ri­to­ris que en siguin pio­ners. D’altra banda, fins i tot en el supòsit que es con­si­derés neces­sari ampliar la capa­ci­tat actual de l’aero­port, hi ha for­mes de dur-ho a terme sense neces­si­tat d’ampli­ació de pis­tes», afir­ment.

Final­ment, la pla­ta­forma defensa que qual­se­vol nova infra­es­truc­tura reque­reix una jus­ti­fi­cació tècnica de la seva neces­si­tat i una pro­posta deta­llada del seu impacte soci­o­am­bi­en­tal. «Ara per ara, denun­ciem que el titu­lar de la infra­es­truc­tura no ha fet públic cap docu­ment que per­meti ava­luar objec­ti­va­ment l’actu­ació pro­jec­tada i els seus impac­tes, sobre­tot tenint en compte que la pla­ni­fi­cació vigent no con­tem­pla aquesta pro­posta d’ampli­ació. Posar sobre la taula una pro­posta d’aquesta dimensió reque­ri­ria d’un debat molt més ampli des del punt de vista tem­po­ral i repre­sen­ta­tiu», con­cluen.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor