El dossier

Congrés Mundial de Turisme Esportiu a Lloret de Mar, el novembre

Dins del marc de l’Agenda per al Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble 2030, l’Agència Cata­lana de Turisme (ACT) de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i l’Orga­nit­zació Mun­dial del Turisme (OMT) posen en marxa el Congrés Mun­dial de Turisme Espor­tiu. Aquest acte, que va haver de pos­po­sar-se a causa de la pandèmia, tindrà lloc els pròxims 25 i 26 de novem­bre al Palau de Con­gres­sos Olym­pic de Llo­ret de Mar. El congrés, que se cele­brarà en for­mat híbrid podent assis­tir-hi tant pre­sen­ci­al­ment com de manera vir­tual, té com a objec­tiu reforçar la relació entre el turisme espor­tiu i el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble i inclu­siu, la diver­si­fi­cació, la dife­ren­ci­ació i la deses­ta­ci­o­na­lit­zació. L’orga­nit­zació del congrés també compta amb la col·labo­ració del Patro­nat de Turisme de Costa Brava i l’Ajun­ta­ment de Llo­ret de Mar.

Durant dos dies, Llo­ret de Mar es con­ver­tirà en un punt de debat i reflexió sobre el pre­sent i futur d’un sec­tor en auge. L’esde­ve­ni­ment comp­tarà amb ponents de reco­ne­gut pres­tigi inter­na­ci­o­nal i amb l’assistència de mig miler de pro­fes­si­o­nals i experts en un com­plet pro­grama de con­ferències, tallers i tau­les rodo­nes.

En el congrés es par­larà dels rep­tes que ha impo­sat la Covid-19 al sec­tor però també s’abor­da­ran temes com les tendències en l’esport i l’acti­vi­tat física; la inno­vació en el desen­vo­lu­pa­ment del turisme espor­tiu; l’assistència en massa a esde­ve­ni­ments espor­tius, així com del marc medi­am­bi­en­tal, de diver­si­tat i inclusió en el món de l’esport. El pro­grama també inclou aspec­tes com les dife­rents estratègies públic-pri­va­des en matèria de gover­nança, la trans­for­mació digi­tal del sec­tor, els e-sports, el màrque­ting digi­tal, la comu­ni­cació i la seva comer­ci­a­lit­zació. Durant els dos dies de congrés també es duran a terme dife­rents acti­vi­tats espor­ti­ves per als par­ti­ci­pants, hi haurà comu­ni­ca­ci­ons acadèmiques i visi­tes tècni­ques, i s’habi­li­ta­ran espais per al networking perquè els assis­tents puguin apro­fi­tar siner­gies.

La base d’aquesta tro­bada és el lle­gat dei­xat pels dos grans esde­ve­ni­ments cele­brats fins ara en l’àmbit del turisme espor­tiu: la Decla­ració de Bar­ce­lona sobre Turisme Espor­tiu de 1992 i les Con­clu­si­ons de les Jor­na­des de Da Nang (Viet­nam) de 2017.

El turisme espor­tiu s’ha con­ver­tit en els últims anys en un sec­tor estratègic a Cata­lu­nya per les seves ins­tal·laci­ons cap­da­van­te­res i per la gran oferta per a rea­lit­zar esta­des espor­ti­ves, sigui de manera indi­vi­dual o en equip. El 2003, l’Agència Cata­lana de Turisme va crear la seva Marca de Turisme Espor­tiu, una dis­tinció que s’atorga als muni­ci­pis, equi­pa­ments i empre­ses espe­ci­a­lit­za­des que com­plei­xen els estàndards de qua­li­tat en les dife­rents dis­ci­pli­nes espor­ti­ves i els reco­neix l’excel·lència en els recur­sos i els ser­veis per a rea­lit­zar la pràctica espor­tiva o gau­dir d’esde­ve­ni­ments i cam­pi­o­nats a espor­tis­tes d’elit, pro­fes­si­o­nals i fans dels grans esde­ve­ni­ments espor­tius.

Aquest seg­ment és un àmbit d’acti­vi­tat amb una presència cada dia més relle­vant en l’eco­no­mia cata­lana. Durant l’any 2018, prop de 260.000 turis­tes inter­na­ci­o­nals van triar Cata­lu­nya per motius espor­tius, amb una des­pesa con­junta pròxima als 140 mili­ons d’euros. I més de 500.000 resi­dents a Cata­lu­nya i 200.000 de la resta d’Espa­nya es van des­plaçar o van viat­jar a Cata­lu­nya per raons espor­ti­ves, amb una des­pesa glo­bal de gai­rebé 130 mili­ons. A aquests 270 mili­ons d’euros d’impacte directe cal sumar 133 mili­ons d’impacte indi­recte i 155 mili­ons d’impacte induït.

L’Agència Cata­lana de Turisme ha estat tre­ba­llant durant l’últim any en una línia estratègica que gene­rarà noves opor­tu­ni­tats de negoci per al sec­tor del turisme espor­tiu i que per­metrà millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat turística amb pro­pos­tes de valor dife­ren­ci­a­des, l’objec­tiu de la qual és el posi­ci­o­na­ment inter­na­ci­o­nal com a refe­rent espor­tiu i d’esde­ve­ni­ments. Impul­sat des del Cata­lu­nya Con­ven­tion Bureau i amb el nom de Mee­tings and Sports, aquesta línia reu­neix l’Oferta Turística Espor­tiva, el MICE (Mee­tings, Incen­ti­ves, Con­ven­ti­ons and Exhi­bi­ti­ons/Events) i la Indústria de l’Esport. Durant el congrés es dona­ran a conèixer els detalls d’aquesta nova ini­ci­a­tiva.

Llo­ret de Mar és Des­ti­nació de Turisme Espor­tiu cer­ti­fi­cada des de 2006 per l’Agència Cata­lana de Turisme en les dis­ci­pli­nes de fut­bol, atle­tisme, natació, esports col·lec­tius, tri­atló i ciclisme. El muni­cipi compta amb una àmplia infra­es­truc­tura hote­lera per a donar cabuda a tots els assis­tents al congrés i als dife­rents esde­ve­ni­ments paral·lels d’aquest. La població rep anu­al­ment a més de 60.000 espor­tis­tes i acom­pa­nyants i, durant l’any 2019, va aco­llir un total de 446 esde­ve­ni­ments i com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor