El dossier

Barcelona a ritme de ‘runner’

A Wikiloc , cada cop són més populars les rutes per redescobrir la ciutat tot barrejant esport, cultura i gastronomia, gaudint d’atractius recorreguts circulars, esquivant el trànsit i apropant-se a espais singulars i desconeguts de la capital catalana

DISSENYANT RUTES
“És com un joc, un puzle, perquè es tracta de no repetir i d’enllaçar bé el traçat. Barcelona és un no parar de parcs, jardins i punts d’interès històric”

Creuar els quatre metres de desnivell del passatge de les Manufactures, tastar el millor croissant d’Espanya de la pastisseria Brunells o endinsar-se en la ruta de les Carasses, que identifiquen la ubicació dels prostíbuls d’una altra època… Tot això es pot descobrir al barri del Born de Barcelona mentre es corre ben equipat amb unes bambes. Una proposta de què poden gaudir els runners en un intrèpid i singular recorregut circular. Una altra manera de fer esport, amb contacte amb la cultura, la gastronomia i els secrets més ben guardats de la ciutat, aprofitant les rutes dissenyades per un esportista i entusiasta com Enric Llinares, llicenciat en INEFC i entrenador personal. Aquest barceloní de l’Eixample, de 39 anys, inventa i grava des de fa cinc anys espectaculars recorreguts circulars, sense cap tram repetit i gairebé sense trànsit, i els puja a l’aplicació web Wikiloc . Tot un èxit. A més, també proposa per al final del camí fer un mos en algun punt gastronòmic determinat, per acabar l’experiència de la millor manera possible... o visitar un museu, en cas que la ruta es faci caminant.

Els seus originals recorreguts ja són compartits per gairebé 800 fidels. Un dels més aclamats és el que recorre al llarg de 20 km llocs emblemàtics de la muntanya de Montjuïc. “És molt maco. Vas connectant tots els parcs i jardins, que no es coneixen. Passes pels jardins de Laribal, els del Teatre Grec, els de Mossèn Costa i Llobera, el castell de Montjuïc, el cementiri, el Fossar de la Pedrera… i enllaces aquesta zona de natura amb l’Anella Olímpica, la plaça Europa, el Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic i la hípica de la Foixarda”, relata Llinares, que fuig del típic recorregut des de la Mar Bella fins a l’Hotel Vela. “La de Ciutat Vella és brutal i la dels tres turons pel Park Güell també és molt maca, amb corriols i camins que no són gaire típics. Això és conèixer Barcelona corrent i sortir de les típiques rutes”, comenta l’entrenador personal.

LES RUTES, UN JOC

La idea de barrejar oci i esport va sorgir fa temps. Ara, amb els anys, li ha donat forma i ha perfeccionat les rutes perquè siguin atractives per a tot tipus de runners. “Un dia vaig decidir començar a gravar els llocs de pas més macos, emblemàtics o d’interès, llocs que fins i tot no coneixia. Una capella, un restaurant, un carrer antic… La idea i la gràcia, a més, és que siguin rutes circulars. Aquest és l’objectiu número u. És com un joc, un puzle, perquè es tracta de no repetir i d’enllaçar bé el traçat. Barcelona és un no parar de parcs, jardins i punts d’interès històric. La idea no és només córrer d’un punt a l’altre, sinó enllaçar els punts a la perfecció”, explica Llinares. “Correm amb molts nivells, perquè la gent hi pugui accedir, tant els que estan en forma com els que no. De vegades les fan nens, gent gran, però també gent que va molt forta. A Wikiloc estan endreçades per nivells. El més fluix, per exemple, és ideal per a nens, de 5 km com a màxim, i amb un desnivell positiu de 100. En canvi, tinc rutes marcades de 35 km a Collserola. A Barcelona solen ser d’entre 6 i 20 km i no cal fer-les d’una tirada, sinó que es poden fer per etapes. I qui va molt just les pot fer caminant, és clar. La gent ha de generar hormones i marxar amb una sensació de pau, de tranquil·litat, d’haver-s’ho passat molt bé”, explica.

De les 243 rutes que s’ha inventat en els darrers cinc anys per Collserola, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Garraf, 14 són a la ciutat de Barcelona. “Alguna engloba una zona molt gran, com per exemple Montjuïc. Una altra és tot Ciutat Vella (21 km). Des de Sant Pere, Santa Caterina, el Barri Gòtic, el Raval, la Barceloneta… Tinc molt treballada la zona dels turons. També tinc el projecte de treballar la zona de Gràcia i Sant Andreu, que potser són més complicades pel tema de la circulació de cotxes”, assegura.

A Instagram, Enric Llinares, conegut com El Sherpa, té dos perfils professionals amb gairebé 17.000 seguidors. La majoria són runners i amants de la muntanya, d’entre 32 i 45 anys, amb ganes de fer quilòmetres, alliberar endorfines i descobrir Barcelona d’una manera entretinguda. Com diu Llinares, “a ritme de vida”.

VISTES DES DELS TRES TURONS

Gaudir de les millors vistes de la ciutat pujant al turó de la Rovira, al parc del Guinardó, als búnquers del Carmel, al mirador de Joan Sales, al turó de les Tres Creus del Park Güell, a la Casa Museu Gaudí o al Parc de la Creueta del Coll (12,11 km).

LES CARASSES DEL BORN

La ruta del Born (6,75 km) inclou l’Arc de Triomf, la plaça de Sant Pere, el mercat de Santa Caterina, la capella d’en Marcús, el Fossar de les Moreres, el carrer de les Mosques, la pastisseria Hofmann, el passeig del Born, la plaça de les Olles...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor