H2, combustible del futur
Europa vol ser un continent neutre en matèria climàtica el 2050 i aposta per l’hidrogen verd com a vector energètic. Aquí, l’objectiu té nom propi: la Vall de l’Hidrogen de Catalunya
JORDI CARTANYÀ
“Cada revolució industrial comença allà on hi ha la necessitat i l’experiència”El canvi climàtic i els seus efectes en el planeta han passat a ser una de les grans preocupacions mundials. La Comissió Europea va presentar el desembre del 2019 el Pacte Verd Europeu, un paquet de mesures que té com a objectiu final que el 2050 Europa sigui el primer continent que assoleixi la neutralitat climàtica. Això implica canvis de paradigmes en molts nivells: consum, mobilitat, relació amb el medi, models de producció i fins hi tot l’aposta per desenvolupar nous vectors energètics que permetin la progressiva descarbonització del planeta. És en aquest nou escenari que tot just es comença a dibuixar que Europa ha fet una aposta estratègica per convertir l’hidrogen provinent d’energies renovables –el conegut com a hidrogen verd– en un dels vectors energètics del futur. Catalunya no en vol quedar al marge, i ha inclòs la Vall de l’Hidrogen de Catalunya (H2ValleyCAT) entre els vint-i-set projectes tractors per a la recuperació econòmica i per a la transformació del país després de la pandèmia, que Europa finançarà a través del fons Next Generation.
D’entrada, l’hidrogen no és cap element nou. Un 75% de l’univers està fet per aquesta molècula, que a la Terra es troba majoritàriament en format aigua. Les propietat de l’hidrogen també són conegudes: és un combustible potent, permet emmagatzemar energia i actualment ja és una matèria primera en molts processos industrials que utilitzen, però, hidrogen brut o hidrogen gris, que és el produït a partir de gas natural o altres hidrocarburs lleugers.
Quin és el gran canvi? “Ara, per cada tona d’hidrogen provinent del petroli que fem servir com a matèria primera generem 9 tones de CO2”, explica Jordi Cartanyà, directiu de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i coordinador del projecte estratègic Vall de l’Hidrogen de Catalunya. “El gran canvi –continua Cartanyà– seria obtenir aquest hidrogen trencant la molècula de l’aigua –formada per hidrogen i oxigen– a través d’uns aparells que es diuen electrolitzadors.” I perquè l’hidrogen resultant sigui verd, aquests aparells funcionen amb energia de fonts renovables.
En aquest paper de nou vector energètic sostenible, aquest hidrogen verd no només ha de servir per substituir l’hidrogen gris que ara fa servir la indústria, sinó que, amb el desenvolupament en paral·lel de nova tecnologia, els grans usos de futur de l’hidrogen renovable també seran per a la mobilitat, amb vehicles que funcionin amb hidrogen –“aquí caldran estructures de suport, no només per produir-lo, sinó també per subministrar-lo”, puntualitza Jordi Cartanyà–; com a substitut del gas natural per produir calor industrial i també per a ús domèstic: “Se sap que sense haver de fer cap canvi d’infraestructura i ni tan sols havent de canviar els cremadors ja es podria barrejar un 10% d’hidrogen verd amb el gas natural que ens arriba a casa”, exemplifica el responsable de la URV, que especula que el percentatge es podria incrementar fins a un 30% amb petits canvis d’infraestructura.
La Vall de l’hidrogen
A Catalunya, actualment, el 95% de l’hidrogen gris que s’utilitza en els processos industrials el fa servir el sector químic, concentrat sobretot a Tarragona. “El polígon petroquímic consumeix unes 10 tones d’hidrogen per hora, i això vol dir que cada hora s’emeten 90 tones de CO2. Si la indústria química no fa aquesta transició no serà competitiva”, assenyala Cartanyà després de recordar que aquest sector representa un 12% del PIB català. Les empreses de l’acer o les metal·lúrgiques també són grans consumidores d’hidrogen, però el fet que a Tarragona hi hagi el polígon químic més important del sud d’Europa explica per què la llavor d’aquesta futura Vall de l’Hidrogen neix a les comarques del sud. “Cada revolució industrial comença allà on hi ha la necessitat i l’experiència; per tant, té tot el sentit que això es coordini des d’aquí”, remarca el promotor, que explica com des de la universitat tarragonina va sorgir la iniciativa en veure en el nou full de ruta europeu el paper que tindria l’hidrogen verd d’aquí a tres dècades. “Catalunya és una regió molt industrialitzada, i les comarques del sud, sobretot, són grans generadores d’energia. En aquest canvi que plantejava Europa, hi vam veure un repte i una oportunitat.” D’aquí va sorgir la necessitat d’impulsar, si més no, el debat sobre un canvi energètic a través de l’hidrogen verd. La indústria química i la petroquímica hi van trobar des del primer moment un salvavides per fer viable una inajornable transformació del sector, i el govern català no només va aplaudir la idea, sinó que va proposar ampliar el focus convertint el grup impulsor, Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, en la iniciativa estratègia Vall de l’Hidrogen de Catalunya. L’acte oficial de presentació es va fer el 14 de maig a Tarragona. A més de l’apadrinament del govern català, la iniciativa té el suport de més d’un centenar d’actors, entre empreses, institucions i administracions. El projecte es ven com una iniciativa estratègica de país per a la transició energètica, i el mateix Pere Aragonès, aquell dia encara president en funcions, el va definir com “un exemple paradigmàtic dels projectes transformadors que necessita el país i una gran oportunitat per canviar el model de consum energètic”. L’objectiu és ser referents industrials en l’àmbit europeu, i per a això cal la complicitat empresarial. És per aquest motiu que a la foto del dia 14 de maig també hi surten els presidents de Repsol, Antonio Brufau, i d’Enagás, Antonio Llardén, que assumeixen el lideratge empresarial del projecte. “És important que hi siguem tots: administració, empreses i i la gent que fa ciència i tecnologia”, conclou Cartanyà, que considera, també, que només així Catalunya podrà ser una de les regions europees capdavanteres en aquesta transformació.
els oligopolis de sempre
Des d’entitats com Ecologistes en Acció no posen en dubte que l’hidrogen sigui una bona alternativa com a vector energètic sostenible de futur, però sí que qüestionen que a tot Europa facin castells en l’aire amb aquesta qüestió. “L’hidrogen és molt millor que els combustibles fòssils, però per parlar d’hidrogen verd cal que estigui produït per energia renovable, i aquí ningú ens explica que a curt termini aquest hidrogen s’haurà de continuar produint amb combustible fòssil perquè hauran de passar com a mínim dues dècades fins que no tinguem capacitat de generar tanta energia neta”, diu Víctor Alvárez. Ell és el president del Grup Ecologista de Tarragona i Ebre / Ecologistes en Acció, una de les entitats que juntament amb l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) ha posat el crit al cel perquè, diuen, darrere dels fons europeus que han de promoure aquesta transformació hi ha els oligopolis de sempre que, en aquest cas, són les empreses gasistes. “El lobby del gas es va reunir fins a 163 vegades amb representants de la Unió Europea mentre que ecologistes i ONG només hi hem tingut 37 reunions. Qui ha marcat les directrius de funcionament?”, es pregunta Álvarez. Les dues entitats van fer públic al maig la traducció d’un informe de la Corporate Europe Observatory, Food & Water Action Europe y Re:Common, en què assenyalen que els principals actors del lobby de l’hidrogen són les empreses del gas, que troben en aquest element químic el seu mercat de futur. “Aquests diners d’Europa no venen caiguts del cel, d’una manera o d’una altra s’hauran d’acabar tornant, i al final acaben a les empreses privades perquè en treguin un benefici”, diu Álvarez, que planteja la nacionalització com a possible solució.
Més enllà de la injecció econòmica dels Next Generation, el cert és que per fer viable aquesta transformació energètica també caldrà capital privat. “El govern espanyol vol que cada milió de diner públic n’arrossegui quatre d’inversió privada”, aclareix des de H2ValleyCAT Jordi Cartanyà.
A més de veure inviable fer hidrogen amb energia renovable a curt termini, i davant l’escenari de tancament de les centrals nuclears d’aquí a deu anys, l’aposta que fan des del sector ecologista és “un canvi de model productiu que depengui del consum i de la producció local, apostant per cooperatives de consum”: “Si els beneficis reverteixin en la societat en lloc de revertir en els oligopolis de sempre, s’accepta més l’impacte visual de les energies renovables”, diu el representant dels ecologistes, que conclou: “Per arreglar la situació actual, primer cal un decreixement del consum. Per molta energia verda que fem, si el consum continua disparat, qualsevol model és insostenible.
Els reptes
Si fins ara ningú s’havia plantejat l’ús de l’hidrogen verd com a alternativa és, en primer lloc, per una qüestió de preu: l’hidrogen fet a partir de l’aigua és tres vegades més car que l’hidrogen fet amb petroli. Totes les transicions tenen barreres, i la del preu serà una de les que caldrà superar. Una altra serà l’ús de l’aigua: per 1 kg d’hidrogen en calen 9 d’aigua. Se’n necessitarà tanta que caldran solucions tècniques perquè es pugui produir a partir d’aigua residual o dessalada.
Sense renovables no tens hidrogen verd i si per produir aquest hidrogen has d’importar l’energia verda, perds competitivitat. Si el sector petroquímic es transforma, no hi haurà cap altre lloc a l’Estat espanyol on es necessiti tant hidrogen com aquí. Caldrà energia de proximitat, i cobrir amb plaques fotovoltaiques els milers de metres quadrats de les cobertes dels polígons industrials podria ser una alternativa. Només amb això, però, no n’hi haurà prou. També caldrà prendre decisions que modificaran els paisatges i, en ple debat sobre la implantació de les energies renovables, aquest haurà de ser el primer gran repte.
Un màster sobre l’hidrogen
Els nous reptes que planteja l’ús de l’hidrogen net com a combustible i els diferents projectes que hi ha en l’àmbit estatal han propiciat l’aliança entre la Universitat Rovira i Virgili, la Politècnica de Catalunya (UPC), la Mondragon Unibertsitatea, la Universitat del País Basc i la Universitat de Saragossa, que a partir del curs vinent impartiran el Màster en Tecnologies d’Hidrogen, promogut pel Grup Repsol-Petronor. A través d’aquest mestratge, es vol accelerar el desenvolupament de les tecnologies de l’hidrogen en la indústria i formar els perfils professionals que requerirà seva implantació.