Massa porcs, i de tota mena
Els desplaçaments tenen una part important de la culpa de la contaminació, però no tota. La ramaderia també n’és responsable, especialment per les emissions d’amoníac que provenen dels purins dels porcs. “L’amoníac és un gas alcalí que reacciona amb els altres gasos contaminants i crea partícules en suspensió. Catalunya és un punt negre europeu d’emissions d’amoníac. És una relació molt complexa, potser si hi haguessin els principals contaminants dels cotxes, però no hi haguessin emissions d’amoníac no es generarien tantes partícules contaminants”, explica Xavier Querol. De porcs, però, n’hi ha de tota mena, i els científics han comprovat que a la ciutat de Barcelona hi ha molta més contaminació provocada pels residus urbans que no pas en altres ciutats. “La gent no fa cas i llença les deixalles a les vuit del matí al contenidor marró, i allò es passa tot el dia fermentant i emetent gasos. I també hi ha emissions del clavegueram: si no està tancat hermèticament, es nota l’olor de l’amoníac que acabarà generant partícules”, manté l’investigador.